Policija je rano jutros oko 2 časa privela devet aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa), koji su u noći između 31. marta i 1. aprila na platou ispred Skupštine Srbije crvenim sprejom na trotoaru ispisali poruku „Ta teška strana reč genocid“.

Oko 30 aktivistkinja i aktivista je poruku uputilo poslanicima Skupštine Srbije, povodom Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koju su poslanici usvojili 30. marta 2010. godine. Aktivisti su pušteni nakon pet sati zadržavanja u policijskoj stanici Stari Grad.

Gradska čistoća je oko 3.15h sa pločnika uklonila poruku.

U Deklaraciji koju je Skupština Srbije usvojila ne pominje se da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima. Iako samo donošenje rezolucije predstavlja korak napred u odnosu na atmosferu u srpskom društvu od pre pet godina, izostavljanjem reči genocid propuštena je prilika da taj korak bude hrabriji i odgovorniji. Poslanici Skupštine relativizovali su ovaj zločin i pokazali da su im kratkoročni politički ciljevi važniji od budućnosti Srbije i Zapadnog Balkana. Skupštinskom raspravom dominirali su govor mržnje i relativizacija zločina počinjenih u srpsko ime.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative žele na ovaj način da podsete javnost da je pitanje suočavanja sa prošlošću jedno od ključnih u procesu tranzicije i izgradnje demokratskog društva. Simbolični gestovi izvinjenja i priznanja ne smeju se činiti kao ustupak Evropskoj uniji ili radi dobijanja nečije novčane pomoći. Oni ne mogu da podležu partijskoj trgovini i kalkulacijama zasnovanim na ispitivanjima javnog mnjenja. Priznanje zločina, bez ikakve relativizacije i ublažavanja, mora da bude zvanična politika Srbije, pre svega zbog žrtava, ali i zbog vrednosti na kojima se gradi društvo.

„Ispisivanjem poruke na trotoaru ispred Skupštine Srbije, aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava šalju jasnu poruku da postoje nove generacije koje saosećaju sa žrtvama i zalažu se za bolju budućnost regiona. Poruka koja je poslata ispisivanjem na trotoaru mnogo je važnija od prljanja trotoara i eventualnih kazni. Prljajući trotoar, prali smo obraz Srbije“, rekla je po puštanju iz pritvora Maja Stojanović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 01.04.2010.

Peščanik.net, 01.04.2010.

Srodni link: