Kosovo će sledećeg meseca proslaviti trogodišnjicu proglašenja nezavisnosti, ali severnim delom njegove teritorije i dalje upravljaju paralelne institucije pod kontrolom Beograda. Bez obzira što je Međunarodni sud pravde konstatovao da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, što su Kosovo do sada priznale 74 države, što je međunarodna zajednica jasno rekla da su granice Kosova nepromenjive i da rešenje treba naći pregovorima, srpske lokalne vlasti na severu Kosova deluju po ranije usvojenim zaključcima, prema kojima na tom području “odluke Prištine nisu prihvatljive” i na kojem se priznaje “samo država Srbija”.

Sever Kosova, odnosno Kosovska Mitrovica je simbol etničke podele. Albanci na severu nemaju slobodu kretanja i pristup privatnoj imovini. Vlasnici vozila sa registarskim tablicama KS, kada se kreću po tom delu Kosova, moraju da skinu svoje registarske oznake. Sa njima ne mogu ući ni na teritoriju Srbije. Organizovani kriminal koji tamo cveta, a u kome podjednako učestvuju i Srbi i Albanci, nema ko da zaustavi. Dolazak međunarodne misije Evropske unije (EULEKS) smatrao se dobrom prilikom da se uspostave red, mir i zakon, međutim sigurnosna situacija na severu Kosova i dalje je krhka.

U zadnje vreme kosovske vlasti nastoje da primene novu strategiju na sever zemlje, u nameri da taj deo integrišu, odnosno da eliminišu paralelne strukture koje podržava Beograd. Međutim, u trenutku kada se očekuje početak dijaloga između Prištine i Beograda, uredba odlazećeg ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, da se na Kosovu zabrani kretanje vozilima sa novim registarskim tablicama Srbije, sa početnim slovima gradova na Kosovu, povećala je tenzije i prouzrokovala nekoliko manjih incidenata.

Srbi sa severa Kosova su najavili prekid saradnje sa kosovskim policajcima, ukoliko nastave da im konfiskuju nove tablice. Međutim, policija ih i dalje oduzima i takva vozila isključuje iz saobraćaja. Dogodilo se nekoliko incidenata koji se dovode u vezu sa primenom ove Uredbe. Pre nekoliko dana, u severnom delu Mitrovice, dok su bila na dužnosti, prebijena su četiri pripadnika EULEX-a i OSCE-a od strane nepoznatih osoba. Odmah potom, Misija Evropske unije u Mitrovici proglasila je severni deo grada, gde mahom žive Srbi, opasnom zonom za svoje pripadnike i uspostavila nova pravila na graničnim prelazima 1 i 31, prema Srbiji. U vezi sa tim događajima oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi: “Situacija u Mitrovici se nije promenila i EULEX tu i dalje može da deluje. Samo neka pusti KFOR i kosovsku policiju da se bave bezbednošću”, izjavio je Redžepi.

U Leposaviću je zapaljen automobil sa registarskim tablicama KM, vlasništvo zamenika komandira pogranične policije na administrativnom prelazu Jarinje, Zoranu Radunoviću. Komandir policijske stanice u Zvečanu Nenad Đurić, suspendovan je 14. januara, jer se usprotivio sprovođenju Uredbe. Đurić se posle pet dana vratio na posao, izvinio se za svoj postupak, a direktor Kosovske policije Rešat Maljići je naredio da mu se suspenzija ukine.

Mnogi Albanci su Uredbu shvatili kao signal da je vlast najzad počela da obezbeđuje vladavinu zakona na celoj teritoriji Kosova. Oni malo skeptičniji to tumače kao predizborni potez, naime u Mitrovici se 23. januara na svim biračkim mestima održavaju ponovljeni parlamentarni izbori, a postoje i tumačenja da je sve to priprema za popuštanje na predstojećim razgovorima između Prištine i Beograda.

Doprinos smirivanju situacije ne daju ni vlasti u Beogradu, koje svojim izjavama stvaraju konfuziju kod kosovskih Srba. “Uredba kosovskog MUP-a je ishitrena i ne doprinosi rešavanju problema, već ih stvara”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je izjavio da je Uredba političke prirode, da neće imati nikakav praktičan efekat i da prištinske vlasti zloupotrebom novih tablica stvaraju žarište novog sukoba. “To žarište može dovesti do sukoba Srba i kosovske policije. Kosovske vlasti od novih srpskih registarskih tablica prave političko pitanje, kako bi sebi popravile pregovaračku poziciju u dijalogu sa Beogradom, koji je neizbežan”, kazao je Ivanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je izjavio da je postignut dogovor kojim se predviđa prevazilaženje ovog problema. “Ministarstvo za KiM i MUP, u čijoj su nadležnosti tablice, posle višednevnih konsultacija sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu, došli su do rešenja”, precizirao je Bogdanović. Međutim, vlasti na Kosovu poručuju da će i dalje konfiskovati registarske tablice koje izdaje MUP Srbije za teritoriju Kosova. “Moja uredba i dalje važi, nema nikakvog sporazuma”, izjavio je Redžepi. EULEX ne negira niti potvrđuje da je postignut neki sporazum, ali pozdravlja sve mere koji neće ugroziti bezbednost.

Srbi i Albanci iz nevladinog sektora takođe imaju oprečne stavove o novim srpskim registarskim tablicama. Predstavnik kosovske Akciono strateške mreže Saša Ilić kaže: ”Ovakvi postupci kosovskih vlasti predstavljaju dodatni pritisak na srpsku zajednicu i produbljuju sukob između Srba i Albanaca”. S druge strane, kosovski Odbor za ljudska prava i slobode zatražio je da se zabrane nove srpske tablice koje MUP Srbije izdaje za kosovske gradove. U saopštenju za medije se kaže: ”Pritisak EULEX-a na kosovske institucije da ne konfiskuju srpske tablice smatramo zloupotrebom mandata i nastojanjem da se zadrži status quo na severu Kosova“.

Za razliku od severa Kosova, u unutrašnjosti zemlje se retko mogu videti automobili sa novim registarskim tablicama. Srbi iz tog dela zemlje pokazuju sve veće interesovanje za nove kosovske tablice koje su ovih dana počele da se izdaju. U međuvremenu su prištinske vlasti odlučile da vlasnici vozila sa novim registarskim oznakama MUP-a Srbije mogu na Kosovo, ali sa privremenim besplatnim probnim tablicima. To je ista mera koja važi i za vozila sa kosovskim registarskim oznakama koja prelaze u Srbiju, ali probne tablice za ta vozila nisu besplatne!

Evropski poslanici su 19. janura usvojili Rezoluciju o evro-integraciji Srbije, ali i prihvatili amandmane kojima se od Srbije traži da u predstojećim pregovorima sa Prištinom ne pokreće pitanje statusa i podele Kosova, da raspusti paralelne strukture vlasti i da ne izdaje registarske tablice sa oznakama mesta na Kosovu.

Bilo bi dobro da se ove odluke poštuju i da se smanji tenzija, jer ona može imati štetne posledice po predstojeće razgovore Prištine i Beograda. Glavno pitanje koje treba rešiti su bezbednosni problemi na severu Kosova, koji se ne mogu prevazići bez zajedničkog angažovanja pripadnika albanske i srpske zajednice. Priština i Beograd moraju sarađivati, jer će u protivnom Mitrovica i sever Kosova ostati krizno žarište. Međunarodni faktori na Kosovu moraju preuzeti punu odgovornost za uspostavljanje reda i mira, i obezbediti sigurnost svim građanima. Bez toga nije moguće držati situaciju pod kontrolom i ne mogu se izbeći incidenti koji svima mogu naneti teške posledice.

 
Peščanik.net, 22.01.2011.