U novoobnovljenoj crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, 26. decembra svečano je ustoličen novoizabrani episkop raško-prizrenski Teodosije. Liturgiji koju je tim povodom služio patrijarh srpski Irinej prisustvovali su predstavnici Grčke pravoslavne crkve sa monasima iz Svete gore, predstavnici Ruske pravoslavne crkve, veliki broj monaha i monahinja iz više manastira Srpske pravoslavne crkve (SPC) i oko 2000 vernika iz Srbije, Kosova i drugih krajeva. Oni su u Prizren došli organizovano sa više autobusa, kombija i putničkih automobila. Od zvaničnika, liturgiji su prisustvovali: zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković, izaslanik predsednika Srbije Mlađan Đorđević i drugi. Liturgiji su prisustvovali i predstavnici UNMIK-a, KFOR-a, EULEKS-a, OEBS-a, Saveta Evrope, Islamske zajednice Kosova (IZK), rimokatoličke i evangelističke crkve, ambasadori Italije i Francuske u Prištini i drugi, ali ne i predstavnci lokalne vlasti. Nakon ceremonije ustoličenja učesnici su prošetali centrom Prizrena, obišli obnovljenu zgradu Bogoslovije, a mnogi od njih su svratili u obližnje kafane i poslastičarnice; manje grupe su čak i zapevale uz rakiju u centru grada.

Ustoličenje episkopa raško-prizrenskog Teodosija u Prizrenu, dolazak i odlazak učesnika na ovu ceremoniju obezbeđivale su jake snage kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a i sve je proteklo bez incidenata, mada ne i bez provokacija.

Grupa od desetak mladih ljudi postavila je plakat na kojem je pisalo: Welcome to the Republic of Kosova, Fuck Serbia i Fuck Dick Marty, sa rukom koja pokazuje srednji prst. Plakat je prvo postavljen na fasadi jedne spaljene srpske kuće u naselju Podkaljaja. Skinut je posle intervencije pripadnika kosovske policije, međutim ponovo je postavljen na zidu pored reke ispod restorana Ambijent. Pripadnici kosovske policije u pratnji vojnika KFOR-a ponovo su intervenisali i plakat je skinut bez upotrebe sile.

Dok su Ivica Dačić, Bogdanović i ostali prolazili peške ulicom od trga Šadrvan prema Bogosloviji, jedan vlasnik kioska pustio je glasno preko ozvučenja pesmu posvećenu Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UČK). Potom se jedan građanin obratio Dačiću rečima:”Zašto ste došli, vama nije mesto ovde.”

Građani i pojedini albanski mediji oštro kritikuju kosovske vlasti zato što su na ovoj ceremoniji dozvolile dolazak sveštenstva SPC i srpskih zvaničnika, koji su svečani čin ustoličenja Teodosija iskoristili za političke govore. Najviše kritika se upućuje na račun patrijarha Irineja, koji se osvrnuo i na sudbinu otetih i nestalih i na izveštaj Dika Martyja o trgovini ljudskim organima. U svojoj besedi patrijarh Irinej je, između ostalog, rekao: “Šta da kažem o 130 porušenih crkava i manastira i o hiljadama porušenih srpskih kuća, šta da kažem o stotinama hiljada Srba koji su napustili svoje kuće i pobegli da bi spasli život, dok su ga mnogi okončali u najtežim mukama, jer su od njih uzimani organi koji su onda skupo prodavani širom sveta, od čega su se zločinci bogatili. Neka je proklet ovakav dobitak”. Irinej nijednom rečju nije pomenuo zločine koje su Srbi činili nad Albancima. Kritike se upućuju i na račun prisustva Ivice Dačića, jer je on bio jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, ali one su ipak u drugom planu u odnosu na kritike Irineja.

Političke partije do sada nisu reagovale, ali Islamska zajednica na Kosovu je oštro reagovala rekavši da se patrijarh SPC nije pridržavao verskog i ljudskog kodeksa. U reagovanju IZK se ističe da su od Irineja kao verskog lidera očekivali da u jednom verskom objektu i na svečanoj manifestaciji govori o miru, zajedničkom životu ljudi, da pozove na toleranciju i međusobno razumevanje: “Od njega smo s pravom očekivali da uputi poruke mira i izvinjenja za učinjeni genocid nad Albancima u prošlom veku, da otvori put istorijskom pomirenju dva naroda i tako okonča period mržnje i neprijateljstava. Nažalost, to se nije desilo. Naprotiv, nastavljen je govor predrasuda, insinuacija i upućivanja kletvi bez podloge činjenica i argumenata.” U reagovanju IZK se još kaže da je Irinej zaboravio da pomene 1824 nestalih, 200.000 spaljenih albanskih kuća, 218 porušenih džamija i verskih objekata i 15.000 (mislim da je ova brojka preterana) ubijenih, spaljenih i masakriranih Albanaca.”

 
Peščanik.net, 31.12.2010.