Da ga nema trebalo bi ga izmisliti. Mislim sneg, naravno. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog marketinga. Jer, zamislite da je ostalo onako toplo kao do pre petnaestak dana. Pa kako bi nam onda pokazali koliko brižnu, odgovornu, organizovanu vlast imamo? Ne, stvarno vas pitam – kako drugačije? Dobro, sačekaću malo dok ne smislite.

Još niste smislili?

Razumete sad zašto bi marketinški stručnjaci izmislili sneg i da nije pao?

Ali, u mandatu ove vladajuće koalicije bilo je i jačih i dužih zima. Jedna je čak trajala i celog proleća, pamtim jer je u junu moj komšija zavapio ”Ljudi, ja imam drva još samo da ložim u julu i avgustu”. Bilo je takođe i nepodnošljivo žarkih leta. Na youtube je otišla legendarna izjava popa koji predlaže svatovima da obred obave u dvorištu jer ”u crkvi je pakao”.

Pa ipak ništa od ovih vremenskih ekstrema nije bilo vest čitavih dvadeset prvih minuta svakog Dnevnika i svakih vesti. I nije, kao sada, neprekidno tekao kajron u vrhu ekrana sa temperaturama i centimetrima snega po gradovima dok gledate tenis ili film. Da, nije bilo predizborno doba, reći ćete. Tačno, ali je takođe tačno i da su tada imali temu nad temama. Po uzoru na ono Jočićevo ”zar u noći kad gori Hilandar vi pričate da sam obio trafiku?”, bilo je ”zar sad kad nam otimaju Kosovo vi hoćete da se bavimo snegom, vrućinom, ekonomskim, socijalnim, kulturnim ili kojim već temama?”. Bilo je nepristojno pominjati bilo šta jer su nam svi ”kapaciteti”, kako vole da kažu, bili usmereni na ”očuvanje”, čuj, očuvanje, tog, kako se u žaru političke korektnosti izrazio onaj analitičar, ”Kosmeta i Metohije”.

Pa gde se sad zagubi ta tema nad temama? Da nije bilo ove lavine ne bismo pojma imali ni kakva je situacija sa snegom, a kamoli nečim drugim u ”našoj južnoj pokrajini”, pa čak ni na njenom severu, na kojem se, da nevolja bude veća, sprema referendum koji vlast ne odobrava.

Da, da, ne pada sneg da pokrije breg… nego temu.

Pa, da ne kvarimo onda. Sneg je srce Srbije!

Peščanik.net, 13.02.2012.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)