pečurke
Foto: Peščanik

U Srbiji se gine i zbog gljiva. Lovci na tartufe i ljudske glave postali su tema u vremenu smrti od drugih stvari.

Ovako to ide: tragač za tartufima ima kuče uvežbano da oseti posebnu aromu pod zemljom gde se dragocenost krije. Lovac drži ispred sebe mapu koja ga vodi prema cilju, pas pečurke ne jede, samo ih otkriva. Umesto psa, to mogu da rade i dresirane svinje. Lovac nosi pušku, sekiru, nož i nikada ne ide sam. Ako vidi da još neko kopa, poteže sekiru. Sekiru, sataru, ćuskiju, pajser ili bradvu, šta mu se nađe.

Slabo pomaže najubojitije viteško oruđe u Srba, ako protivnik ima pištolj. Ko prvi opali – njemu tartufi. Tako su u selu Jarak kod Sremske Mitrovice dva brata ubila dva brata, jer su im ovi zabasali na teritoriju. Pre toga je među tartufarima bilo psovanja, koškanja, bušenja guma, trovanja pasa. Ali je tek oformljena tartufska mafija počela da se istrebljuje po pitomim sremskim šumama.

Tartuf je savršena namirnica, kažu oni koji su ga probali. Ima desetak jestivih vrsta, aroma je zanosna. Pun je proteina, minerala i mnogih važnih supstanci, jača organizam. Retka biljka, teško se do nje dolazi. Nema premca tartufu po uticaju na rast nekih važnih organa, zovu ga carem potencije, neka oproste drugi monarsi. Vijagra i cialis su pobili mnoge zavodnike u poznim godinama, željne da idu izvan posustalih moći, žal za mladost ume da bude smrtonosna. Tartuf je bezopasan, ubojit i skup.

Šta u ovo vreme da rade lovci koji su ostali bez posla i bez nade u bilo šta drugo, nego u tartuf. Vredi kao zlato i tražen je. Čiče pri parama koji bi da ponovo budu momci ne pitaju za cenu. Ali, za to padaju glave. Možda će Srbija uskoro, kad se otkrije koje sve šume kriju u svom humusu ovu čudotvornu pečurku, da dobije svog El Čapa, ili El Milovana tartufa.

Šta je Jovanjica za farmu tartufa, koji mogu da se gaje, a ne samo da se nasumice traže. Ne vide se, ništa ne raste izvan zemlje, legalno je. Novi, neuporedivi proizvod za jednu prepotentnu naciju i sredstvo za dramatični natalni stimulans. Tartuf je naša budućnost, on može da nam izvadi stvar. To je odmah shvatio režim, uplašen za akutno gašenje moći, razjurio konkurenciju, zaplenio sekire i drugo hladno oružje, postavio straže i uzeo stvar u svoje ruke.

Da nije bilo tartufa, koji mu je neko doturio preko veze a za skupe pare, kaže Pijanista, ne bi bilo ni onog orijaškog falusa za Vesića.

Da nema tartufa, poslanici koji se udvaraju vladaru, ne bi mogli da se dignu iz klupa. Bile bi to mlohave ode, bez svršetka. Neplodna naklapanja i glupa trućanja. Ovako, u izjavama ljubavi sve vrca od testosterona, elektriciteta i erotskog naboja.

Šta bi bila premijerka bez tartufa? Potpuno lišena vitalne energije u obrazlaganju puteva vakcine, samo obična službenica iz vetroparka, izgubljena u prevodu onoga što govori. Ovako je energična, odrešita, ume da podvikne i da svakoga postavi na svoje mesto. Evoluirala je uz prepisane doze tartufa, mutirala, ne može se prepoznati.

Zbog upotrebe tartufa u skupštinskom restoranu, naložena je obavezna pauza na svakih pola sata zasedanja, kako ne bi bilo vremena za preteranu bliskost među slugama naroda.

Ugledni gosti koji dolaze u Srbiju, dobijaće tartuf za poneti, kako bi bile izbegnute nedoličnosti u kontaktu sa domaćinima.

Predsednik će zbog svoje omnipotencije dobijati ublažene doze čudotvorne gljive, sa šampinjonima, lignjama i bukovačom. Dok je u blizini predsednika, Selaković neće smeti da koristi tartufe.

Doktor Kon je preporučio da tokom novogodišnjih prijema državni vrh izbegava tartufe, ili da to čini u strogoj tajnosti. Njemu lično to ne treba, niti je upoznat sa svojstvima rečene gljive, ali bi mogao da proba.

Krizni štab već ima rezultate na osnovu istraživanja učinaka tartufa i njegovih esencijalnih sastojaka. Ministar Lončar je odneo pola kile tartufa u Torlak. Čudo od gljive, rekao je. Imali smo lek protiv svega nadohvat ruke. Samo se izmućka u mlakoj vodi i integriše sa rasolom. Može intravenski, a ide i oralno.

Od Tartufa se sve živo razmnožava i raste, kaže bivši član tog organa Nestorović, osim virusa koji slabe i padaju u letalno stanje. Gledao sam taj komični virus pod lupom dok sam ga solio prahom od tartufa, uvijao se kao crv! Zacenio sam se od smeha, kad vam kažem.

Premijerka tvrdi da već imamo oko 300 doza vakcine dobijenih od tartufa. Tartufa imamo dovoljno, ali smo kratki sa rasolom. Vakcina ide prvo u staračke domove. Već su je primila tri starca od po 85 godina. Istrčali su napolje i više niko ne zna gde su.

Peščanik.net, 22.12.2020.


The following two tabs change content below.
Ljubodrag Stojadinović (1947, Niš), gde se školovao do velike mature u gimnaziji „Svetozar Marković“. Studirao u Skoplju, i magistrirao na Institutu za sociološka i političko pravna istraživanja, odsek za masovne komunikacije i informisanje u globalnom društvu (Univerzitet Kiril i Metodi 1987). Završio visoke vojne škole i službovao u mnogim garnizonima bivše Jugoslavije, kao profesionalni oficir. Zbog javnog sukoba sa političkim i vojnim vrhom tadašnjeg oblika Jugoslavije, i radikalskim liderima i zbog delikta mišljenja – odlukom vojnodisciplinskog suda od 1. marta 1995. kažnjen gubitkom službe u činu pukovnika. Bio je komentator i urednik u Narodnoj Armiji, Ošišanom ježu, Glasu javnosti, NIN-u i Politici. Objavljivao priče i književne eseje u Beogradskom književnom časopisu, Poljima i Gradini. Dobitnik više novinarskih nagrada, i nagrada za književno stvaralaštvo, i učesnik u više književnih projekata. Nosilac je najvišeg srpskog odlikovanja za satiru, Zlatni jež. Zastupljen u više domaćih i stranih antologija kratkih i satiričnih priča. Prevođen na više jezika. Objavio: Klavir pun čvaraka, Nojev izbor, Više od igre (zbirke satiričnih priča); Muzej starih cokula (zbirka vojničkih priča); Film, Krivolak i Lakši oblik smrti (romani); Ratko Mladić: Između mita i Haga, Život posle kraja, General sunce (publicističke knjige); Jana na Zvezdari (priče za decu); Masovno komuniciranje, izvori i recipijenti dezinformacije u globalnom sistemu (zbirka tekstova o komunikacijama). Zastupljen u Enciklopediji Niša, tom za kulturu (književnost). Za Peščanik piše od 2016. godine. U decembru 2021. izbor tih tekstova je objavljen u knjizi „Oči slepog vođe“.

Latest posts by Ljubodrag Stojadinović (see all)