Vlastima je teško. Kako to znamo? Pa sami nam kažu.

Ali, teško je i nama. Kako to znamo? Pa živimo.

Šta je novo u odnosu na prošle izbore? Mislim, ako ne računamo Novu stranku koja je ušla u koaliciju sa demokratima, ali ne sa ovim Novim demokratima koje je osnovao stari predsednik sa starim kadrovima koji su bili u staroj vlasti, nego sa demokratima koji hoće da budu novi tako što će više ličiti na one stare demokrate? (Ne brinite, oni su još više zbunjeni ovim formulacijama.)

Novo je to što pretendenti na vlast, ne samo da nam objašnjavaju koliko je teško biti na vlasti i koliko će im teško biti da tu vlast ponovo osvoje jer su se svi ostali urotili protiv njih, nego nam još i unapred kukaju kako će im biti teško kad na vlast dođu. A ako će njima biti teško, kako li će tek nama biti? Mislim, ako nam je ranija vlast govorila da će nam biti lako (”ekonomska kriza je naša šansa”), pa nam je bilo teško, kako li će nam tek biti sada kad nam obećavaju da će nam biti teško?!

No, prećutkuju jednu malu razliku koja postoji između vlasti i nas, a ona je u tome da se političari za tu vlast sami kandiduju i sami bore svim silama i svim sredstvima da na nju dođu, dok se mi niti kandidujemo niti svim silama i sredstvima borimo da budemo građani kojima će biti teško.

Ali, ostaje nam ipak jedan tračak nade. Ako nas lažu o svemu ostalom: da će biti investicija, a da neće biti partijskog zapošljavanja; da će raditi u našu, a ne u partijsku korist; da neće biti u funkciji krupnih kapitalista nego u funkciji sitnih građana; da neće biti tajnih ugovora, a da će biti javnih radova; da će započeti reforme, a završiti pregovore… ko zna – možda nas onda lažu i kad kažu da će nam biti teško?

To bi bila najlepša laž koju bi mogli da nam serviraju i verovatno jedina laž koju bi trebalo da im oprostimo.

Peščanik.net, 17.02.2014.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)