Nisu u pravu oni koji tvrde da političari i mi živimo u paralelnim svetovima – živimo u različitim društvenim uređenjima. Dok se mi koprcamo u ostacima socijalizma i začecima kapitalizma, oni su postigli ono što nijednom socijalističkom lideru nije uspelo – doživeli su komunizam. I u praksu sproveli onu divnu utopijsku ideju ”svakome prema potrebama, od svakoga prema mogućnostima”, koju ni mnogo bolji od njih nisu mogli da ostvare čak ni u privatnom životu (osim kad su bili deca pa i to samo do prve noše).

Štaviše, ovima našima ostvarenje komunističkog sna pada vrlo lako. Pošto su im potrebe ogromne, a mogućnosti skromne, daju sasvim malo, a uzimaju sve što mogu. Zlonamerne optužbe da kraduckaju jednostavno nisu tačne. Oni raduckaju. A kradu na veliko.

I pošto je u komunizmu sve društveno, društvena je i odgovornost. Sad dolazimo do onog dela koji ne znam kako da vam kažem uvijeno. Moraću da vas direktno optužim – vi ste odgovorni za tajkunizaciju, monopole, korupciju. Kako niste vi? Pa ko je? Nema ko drugi.

Vlast se, kako nam tek sada otkrivaju, protiv tih društvenih zala borila do poslednjeg radnog mesta. Bivši predsednik (izvinjavam se sadašnjem koji je zapretio da će izraz ”bivši predsednik” zabraniti za upotrebu) tajkunima je zalupio vrata pred nosom; sadašnji predsednik (izvinjavam se bivšem ali tako je ispalo na izborima) ta vrata neće ni otvarati – ako im nešto treba neka zovu Vučića koji će, kako nam sam i samo on tvrdi, da ih sasluša, a onda da ih ne posluša. Nije rečeno, bar ne javno, kome posle treba da se obrate, ali nam je jasno poručeno da im je odzvonilo. To što pred kamerama sa njima osmehnuto razgovaraju i srdačno se rukuju je tek da ih zavaraju, a ne, kao što biste pomislili, zato što su u odličnim kupo-prodajnim odnosima. Kao što su se predizborno ljubili ili pljuvali tek da nas zavaraju, a ne zato što će se toga držati i kad dođe do kupo-prodajne postizborne kombinatorike. Jer je to, kako vole da nam objasne – politička realnost. Takoreći real politika.

Peščanik.net, 10.07.2012.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)