Transkripti telefonskih razgovora između Lukovića i Hrvata, koji ovih dana tipično stidljivo pokušavaju otkriti vječitu tajnu srpskog političkog života

 
Govoriti o pregovorima o novoj Vladi u času kad u Srbiju samo što nije stigao dželat Ahtisari da nam odrubi Kosovo, ne samo da je neprilično i neukusno, nego je protivno svakom nacionalnom interesu. U ovom istorijskom trenutku, jedino što jeste važno je da onemogućimo Ahtisarija da nam preda nekakve papire koje on zove “rešenjem kosovskog statusa”, jer Ahtisarija, praktično, nema ko da primi iz razloga što u Srbiji više ništa institucionalno ne postoji

Sveopće svetsko uzbuđenje glede prilika u Srbiji, podgrejano ključalnim dilemama: tko će formirati novu Vladu, hoće li dr. Voja Kalašnjikov opet biti Kalif, sme li UN izaslanik Marti Ahtisari da dođe u Srbiju, ako Marti dođe ima li tog Srbina koji bi ga u goste primio, da li je predsednik Boris Tadić već predao postizborni meč, šta je to “demokratski blok”… preraslo je format klasične kolumne u Feralu zbog jasne činjenice da nikome ništa više nije jasno, naročito Hrvatima koji ovih dana tipično stidljivo pokušavaju da otkriju Večitu Tajnu Srpskog Političkog Života. O tome, uostalom, svedoče transkripti sledećih telefonskih razgovora.

HRVAT (direktno): Gospodine Lukoviću, budite iskreni pa nam recite kako teku pregovori o novoj proeuropskoj Vladi demokratskog bloka?

LUKOVIĆ (nadrkan): Govoriti o pregovorima o novoj Vladi u času kad u Srbiju samo što nije stigao dželat Ahtisari da nam odrubi Kosovo, ne samo da je neprilično i neukusno, nego je protivno svakom nacionalnom interesu. U ovom istorijskom trenutku, jedino što jeste važno je da onemogućimo Ahtisarija da nam preda nekakve papire koje on zove “rešenjem kosovskog statusa”, jer Ahtisarija, praktično, nema ko da primi iz razloga što u Srbiji više ništa institucionalno ne postoji.

HRVAT (oprezno): Izvinite što podsećam, ali zar Vlada Vojislava Koštunice ne funkcioniše sve do izbora nove, buduće Vlade? Još nisam čuo da neka zemlja nema Vladu.

LUKOVIĆ (umorno): Vojislav Koštunica je svoju Vladu proglasio “nelegitimnom” i “tehničkom”, što prevedeno na vaš nakazni hrvatski jezik znači da se on, dr. Kalašnjikov, nikako ne može sresti sa Ahtisarijem, jer nova Vlada još nije izabrana niti će, kako sad izgleda, ikad biti izabrana. Portparol Koštuničine partije DSS Andreja Mladenović izjavio je i da je “sramno i za osudu” to što specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari ne želi da sačeka konstituisanje nove vlade Srbije pre nego što predstavi predlog rešenja za pitanje statusa Kosova. “Sve ovo liči na tretiranje Srbije kao kolonijalne države koja će da uradi sve što joj se naloži. Mi ne možemo da komuniciramo na taj način. Pitanje je da li bi se Ahtisari usudio da se ovako ophodi prema nekoj drugoj evropskoj državi – mislimo da ne bi”, rekao je Mladenović.

 
Veličanstveni potez

HRVAT (zbunjen): Ako sam dobro razumeo, Ahtisarija u Beogradu neće primiti Koštunica. Kome će onda Ahtisari predstaviti svoj kosovski plan?

LUKOVIĆ (ledeno): Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će primiti ovog dosadnog Finca, ali je Tadiću iz Srpske Radikalne Stranke poručeno da podnese ostavku do 2. februara, kako bi izbegao da se sretne sa Ahtisarijem, jer onda nećemo imati ni predsednika Republike. U tom slučaju, Ahtisari ne bi imao kome da mu preda svoj jebani papir.

HRVAT (šokiran): Veličanstven strateški potez! Ima li još ovakvih spektakularnih ideja?

LUKOVIĆ (mirno): Koliko hoćete. Jedan od zvaničnika Srpske Radikalne Stranke objašnjavao je neko veče kako je sjajno da će pregovori o novoj Vladi trajati mesecima, jer bez nove Vlade nema razgovora sa Ahtisarijem. Najbolje bi bilo, kaže on, da opet imamo nove izbore i da se sve odloži sledećih devet-deset-jedanaest meseci ili godina. Naša nesloga je naša politička prednost. Što smo duže bez “legitimne” Vlade, to bolje po nas.

HRVAT (iznenađen): A tko u međuvremenu vlada državom?

LUKOVIĆ (logično): Koštunica, ali samo “tehnički”, što bi ga uvelo u narednih deset premijerskih meseci.

HRVAT (inspirativno): Koliko se kao Hrvati sećamo, Srbija ima Pregovarački tim o Kosovu, sa dva kopredsednika: jedan je Tadić a drugi Koštunica. Možda bi oni mogli da prime Martija?

LUKOVIĆ (efemerno): Odgovoriće vam jedan od Koštuničinih klonova: “Vlada Srbije trenutno nema kapacitet da odgovori na bilo koje pitanje koje se postavi, i to ide u prilog, ne premijeru Vojislavu Koštunici, ne DSS-u, već Srbiji”, kaže Miloš Aligrudić i dodaje da beogradski pregovarački tim ne proističe iz Skupštine Srbije, nego iz Vlade, koja ima problem s legitimnošću u tom delu. “Srbija ima pregovarački tim, ali je on suštinski i formalno doveden u pitanje”, naveo je Aligrudić.

HRVAT (zabrinut): Do jaja! Nego, ima li svežih ideja kako da se spreči da Marti Ahtisari predstavi svoje fucking papire?

LUKOVIĆ (uzdržano): Ozbiljno se razmišlja da se 2. februara zatvori beogradski aerodrom i da se finski avion, zbog nepravilnog pokušaja sletanja, vrati tamo odakle je došao. Moguće je da će se pokušati sa zalivanjem piste ledenom vodom, stvaranjem veštačke dss-magle ili zatvaranjem aerodroma zbog kolektivnog godišnjeg odmora koji će trajati koliko i Ahtisarijeva želja da sleti u Srbiju.

 
Suštinski element

HRVAT (naučno): Finci lako ne odustaju. Šta ako Marti Ahtisari pokuša da se probije u Srbiju automobilom?

LUKOVIĆ (lakonski): Možda ga hrvatska policija pusti, ali srpska neće sigurno. Već ima indicija da Ahtisari trguje kokainom i da je jedan od najvećih dilera droge u regionu. Ne putuje on slučajno tako često i tako raskošno. Možda izgleda nevino: hramlje na jednu nogu, ima naočare, jevtinu frizuru, ali nas to neće zavarati. Možda mu je uspelo 1999. kad je Miloševiću pretio, ali Koštunica nije Milošević; Koštunica je više od Miloševića, nenadjebivo legalan.

HRVAT (zajapuren): Ali, niste nam, Lukoviću, rekli kakva je DSS platforma u razgovorima oko buduće Vlade Srbije? Šta su Tadiću predložili predstavnici Voje Kalašnjikova?

LUKOVIĆ (inspirativno): Njihova je platforma glede buduće Vlade da nema nikakve platforme dok se ne usvoji njihova platforma. A u toj platformi se kaže sledeće: “Svaka država koja prizna nezavisnost Kosova mora voditi računa da će to proizvesti ozbiljne posledice u odnosima sa Srbijom. Ako bi neka država ili međunarodna organizacija donela odluku da prizna nezavisnost Kosova, Vlada bi obavestila sve vlade međunarodno priznatih država da Vlada Srbije takvu odluku odbacuje kao protivzakonitu, nelegitimnu i ništavu i da Vlada Srbije Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom.”

HRVAT (uplašen): Prekinuli biste diplomatske odnose sa svetom?

LUKOVIĆ (ohrabren): Nego šta, jedva čekamo! Koštunica precizira: “Ako bi bilo koja članica NATO-a priznala nezavisnost Kosova, to bi proizvelo ozbiljno ugrožavanje odnosa Srbije i NATO-a jer bi to značilo da je NATO bombardovao Srbiju da bi došlo do otimanja Kosova i Metohije. Ti principi su suštinski element za vođenje razgovora o budućoj vladi. Sva druga važna programska pitanja za rad buduće vlade, dakle celovita platforma DSS-NS, dolazi na red po postizanju dogovora o principima za zaštitu Kosova”, navodi se u platformi.

HRVAT (pocrveneo): Koliko sam razumeo, a ništa nisam razumeo, DSS nije s Tadićem govorio o budućoj Vladi?

LUKOVIĆ (umorno): Jeste govorio kroz pitanje Kosova, podrazumevajući da samo dr. Kalašnjikov bude taj koji ubuduće – kao premijer – neće primiti nikoga koji ne deli Vojino mišljenje. Hoće se reći da je jedino dr. Koštunica vlasnik Srbije koja se neće saginjati pred Ahtisarijem.

 
Deal s radikalima

HRVAT (odlepio): Ali, šta je sa navodno erektivno čvrstim stavom Demokratske stranke da će premijer buduće Vlade biti Božidar Đelić?

LUKOVIĆ (rezignirano): Budući da Tadićeva stranka bez Koštunice ne može da formira Vladu, logično je poverovati da će se Tadić, po sopstvenom karakternom običaju, predati i pristati na sve što dr. Kalašnjikov traži. Ne samo da će Koštunica biti premijer, nego će i Ministarstvo policije – tako drago Koštunici – pripasti budućem premijeru, dok će se Tadićeve junoše zadovoljiti značajnim resorima kakvi su Ministarstvo amaterskog sporta ili Ministarstvo vetrenjača ili Ministarstvo šminke. Pomenuti Đelić je već sad izgubio: eventualno, može biti potpredsednik Vlade za ravnomerni regionalni razvoj, ali je sva prilika da će Nova Vlada biti identična Staroj uz samo dva-tri nova nebitna imena. Koštunica Rulez!

HRVAT (nepripremljen): U čemu je snaga tog… Koštunice?

LUKOVIĆ (promišljeno): U mogućnosti da već sutra, kao da se ništa nije desilo, pomenuti Koštunica uđe u deal s radikalima kojima je ideološki bliži nego što je s Borisom Tadićem. Naročito ako se predstavi da nas je Ahtisari zajebao i da je jedino rešenje da se Srbija odbrani tako što će Vojislav Koštunica, na krilima međunarodne zavere, objaviti stvaranje patriotskog fronta, zajedno s radikalima i socijalistima.

HRVAT (umišljeno): Ali, Xavier Solana smatra Koštunicu pripadnikom demokratskog bloka?

LUKOVIĆ (preko qurca): Solana verovatno veruje da Elvis Presley nije umro, pa nije čudno da u udarima poremećenosti može sebe da ubedi da aseksualno telo Vojislava Kalašnjikova poseduje izvesnu nevidljivu demokratsku strukturu koju pre oseća nego je primećuje. Verovati da je Koštunica deo “demokratskog bloka” jednako je addicited uverenju da je Velja Ilić normalan ili Mlađan Dinkić pošten ili da je Zemlja ravna ploča.

 
Trgovačko izrabljivanje

HRVAT (umorno): Znači li to da bez Koštunice nema Vlade?

LUKOVIĆ (pospano): Znači, jer treba imati u vidu da na ovim izborima nisu pobedile nikakve demokratske snage nego – radikali, socijalisti, koštunjavi, mafijaši iz G17+, bez obzira šta vam Solana poručivao.

HRVAT (poslednjim snagama): Još nisam, gospodine Lukoviću, dobio odgovor na pitanje: šta će se desiti u Srbiji?

LUKOVIĆ (drsko): A da se vi malo manete Srbije?

HRVAT (uvređeno): Molim?

LUKOVIĆ (opisno): Kad budemo prekinuli diplomatske odnose s vašom i ostalim neprijateljskim državama, kad nam na čelu Vlade opet bude Vojislav Koštunica, kad nam Europa prijateljski ponudi da “više nije bitno uhićenje Ratka Mladića”, kad se superiorno pojavimo kao regionalna Super Sila – sa srpskim Kosovom kojeg nam niko nije oduzeo jer nikakav papir o tome nismo primili, o Ahtisariju da ne govorimo – zažalićete što ste uopšte nešto pitali. Naročito Hrvati na koje smo odavno kivni.

HRVAT (uzbuđeno): Nećete valjda reći da smo mi krivi za gubitak Kosova i vaš časni prekid diplomatskih odnosa sa većinom država, nećete valjda Hrvatsku odbaciti kao ostale?

LUKOVIĆ (radosno): Nego šta ćemo, Hrvatsku s posebnom radošću! Godinama ste nas trgovački izrabljivali, udvarali se samo zbog profita, plasirali hrvatske vrednosti kao mernu jedinicu ulagivanja – ali je vreme, prijatelji, da ponesete svoj teret na Ahtisarijevom telu; da priznate kako ste uvek protiv nas i da vas, vaistinu, raduje vijest da je Koštunica nenadjebiv. I da je Srbija već sad otišla u pizdu materinu.

HRVAT (lakonski): A što to znači?

LUKOVIĆ (iracionalno): Citirajući platformu DSS to znači da se u Platformi navodi da su očuvanje celovitosti zemlje i zaštita principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta prva ustavna obaveza vlade.

HRVAT (ustavno): Koje Vlade?

LUKOVIĆ (samostalno): One Vlade u kojoj je dr. Koštunica predsednik! Zar ima neke druge Vlade? I zar može biti neke druge Vlade?

 
Feral Tribune, 30.01.2007.

Peščanik.net, 30.01.2007.