Grupa građana koja se protivi rušenju objekata nekadašnjeg nacističkog logora Topovske šupe u Beogradu, poziva sve zainteresovane da prisustvuju Času istorije i protestnoj akciji, posvećenima čuvanju sećanja na ubijene logoraše. Čas istorije biće održan u nedelju, 2. juna 2013. godine u 12 časova u objektima bivšeg koncentracionog logora, u Tabanovačkoj ulici br. 1 (Autokomanda).

Nakon okupljanja kod Spomen parka stradalim Jevrejima i Romima, organizatori će Časom istorije u objektima koji su 1941. godine služili kao koncentracioni logor, podsetiti da je nedopustivo da se na mestu odakle su od okupatora zarobljeni taoci odvođeni u smrt, gradi šoping centar kao mesto zabave i potrošačke razbibrige, kako je to za sada planirano.

Nakon časa istorije, učesnici i učesnice ce poslati osnovne informacije o istoriji logora Topovske šupe svim odbornicima Skupštine grada Beograda kao i institucijama u čijoj nadležnosti je donošenje odgovarajućih akata i odluka o ovakvim istorijskim lokacijama.

“Jevrejski logor Beograd”, kako su Topovske šupe nazivane u nemačkim dokumentima, formiran je u Beogradu u leto 1941. godine i u njemu je bilo zatočeno oko 6.000 Jevreja i 1.500 Roma, uglavnom iz Beograda i Banata. Prema dosadašnjim istorijskim istraživanjima i svedočenjima porodica ubijenih, logoraši su odvođeni na streljanja svakodnevno, na nekoliko lokacija u blizini grada, a najmasovnije likvidacije su izvršene u selu Jabuka kod Pančeva i u Jajincima nadomak Beograda.

Pre nepunih dva meseca mediji u Srbiji su opet aktuelizovali slučaj gradnje tržnog centra kompanije Delta Holdinga na Autokomandi, na mestu gde je nekada bio jedan od od prvih logora za Jevreje u Evropi. Iako su neko vreme postojale tvrdnje zvaničnika da novi vlasnici pristaju da obeleže logor i podrže inicijativu da se on memorijalizuje, u proleće 2012. godine, kada je objavljen početak radova na preuređenju prostora u trgovinski centar, u javnosti nije bilo ni reči o obeležavanju mesta logora.

Istorijska nauka nije na adekvatan način rekonstruisala prošlost ovog logora, niti postoji projekat u cilju rasvetljavanja njegovog postojanja. Zgrade u kojima su hiljade ljudi bile smeštene i iščekivale zajedničku smrt, delimično još postoje, iako u oronulom stanju, ali samo jedna tabla koju je pre nekoliko godina postavila Jevrejska zajednica, podseća na to da je tamo postojao logor.

 
Peščanik.net, 01.06.2013.