Natpis: Đimla đilu - Bez straha padate
Foto: Slavica Miletić

Šatrovački zapravo sasvim dolikuje ovoj vlasti jer je odlično odslikava. Ne, ne zato što je vlast mlađahna, jer nije, dapače pretvara se da je drevnija maltene od tiranosaurusa. Pa sam predsednik vlasti se pravi da ne poznaje nijednu spravu mlađu od Gutenberga niti auto mlađi od stare Škode. Osim toga, da je mlađahna, znala bi da uveliko postoji utrovački, unapređena verzija šatrovačkog, takoreći šatrovački 2.0, u kojem ne samo da se premeću slogovi nego se dodaju još i dva sloga i jedno slovo.

Ne, šatrovački definitivno nije odraz mladih kadrova jer oni kad hoće da ih niko ne razume govore kineski. A kineski nije šatrovački pa da ga zna i moja strina koja je svojevremeno, kad je čula da je zove „šticave“, svog novopečenog zeta deset minuta psovala na šatrovačkom počevši sa „mojne da ti šticave…“

Pa zašto su onda prvo predsednik Srbije a za njim i gradonačelnik umesto gradonačelnika počeli da šatruju? Ajde, predsednik Srbije se samo pravio da ne zna nadimak pa kao slučajno permutovao slova (Taću? Tuća? Ćatu?) ali gradonačelnik umesto gradonačelnika (zamenjuje ga čak i u kriznom štabu gde bi gradonačelniku, za promenu, zaista i bilo mesto) se i upisao na društvenu mrežu kao Sićve. Doduše, Sićve 011, što mladim ljudima na TikToku ne znači ništa jer ni ne znaju koji je pozivni broj za Beograd sa fiksnog telefona.

Sa druge strane, čak i da je neko istraživanje pokazalo da mladi ljudi najmanje zameraju sakaćenje Beograda, gradonačelnik umesto gradonačelnika valjda zna da je njih najteže izvesti na glasanje te da će za njega eventualno glasati samo po partijskoj liniji. Što ne mora ništa da znači, kao ni nedavno glasanje protiv ministra koji je izgubio tek partijsku ali ne i državnu fotelju.

Kažem vam, nije ovoj vlasti legao šatrovački zato što tako govori već zato što tako radi. Prvo ono što ide na kraju pa onda početak. Prvo karte za metro pa onda ko će i gde da gradi. Prvo zatvaranje železničke stanice pa „gradnja“ nove (svečana lopata). Prvo svečano otvaranje Prokopa pa nikad završetak radova.

Naš kraj je počeo njihovim početkom. Šatro početkom.

Šatro projekti šatro gradske vlasti. Šatro uspesi šatro vlade. Šatro zakoni šatro skupštine.

Jedino posvemašnja krađa i posvemašnja beda nisu šatro.

Peščanik.net, 05.07.2021.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)