Ebru Timtik i Ajtak Unsal
Ebru Timtik i Ajtak Unsal, foto: Stockholm Center for Freedom (SCF)

Smrt advokatice Ebru Timtik, osuđene za saradnju sa terorističkim organizacijama, potresla je ceo pravnički svet. Advokatske komore evropskih zemalja, advokatske komore u Turskoj i najugledniji aktivisti za ljudska prava pomno prate šta se dešava sa kolegama koji se osuđuju za terorizam u Turskoj i ulažu ogromne napore da se obezbedi fer suđenje. Za naše advokatske komore, to je neki daleki događaj koji nije vredan pomena. Za naše ljudskopravaše, ovo je još jedan signal da se situacija „zakuvava“.

Evropski sud za ljudska prava i svi relevantni specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija bili su upoznati sa narušenim zdravljem i ljudskim pravima dvoje advokata: Ebru Timtik i Ajtaka Unsala. Evropski sud je 1. septembra odbio zahtev za donošenje privremene mere da još uvek živ Unsal, koji je štrajkovao glađu 212 dana kako bi mu se obezbedilo fer suđenje, bude pušten sa izdržavanja kazne. Evropski sud je smatrao da nema opasnosti po njegovo zdravlje, uprkos predočenim izveštajima o zdravstvenom stanju Unsala, velike opasnosti po njegov život usled korona virusa i potvrde sedam lekara iz bolnice u kojoj leži da je sve navedeno – tačno.

Međutim, samo dva dana nakon ove odluke Evropskog suda za ljudska prava, 3. septembra desila su se dva događaja: prva zvanična poseta Roberta Spana, predsednika Evropskog suda za ljudska prava Turskoj i odluka Vrhovnog suda o puštanju Unsala sa izdržavanja kazne.

Robert Spano je, usred pandemije, došao u Ankaru da bi u Pravosudnoj akademiji Turske održao lekciju o sudskoj nezavisnosti i vladavini prava. Njegovo obraćanje (iako naizgled vrlo uopšteno) o osnovnim principima vladavine prava imalo je samo jednu poruku za prisutne sudije: oduprite se uticaju izvršne vlasti i Ustavnog suda. Spano se susreo sa Erdoganom iza zatvorenih vrata. Nije bilo saopštenja o čemu su govorili. Primio je i počasni doktorat Univerziteta u Istanbulu, bez studenata. Nije bilo susreta sa ljudskopravaškim organizacijama. Većina turskih analitičara, advokata, pravnika i ljudskopravaša javno je iznela stav o moralnom posrnuću predsednika Evropskog suda.

Ipak, drugi događaj zbunio je informisane. Vrhovni sud Turske, na dan posete, naredio je puštanje Ajtaka Unsala (32), koji od februara štrajkuje glađu, iz istanbulske bolnice. Unsal je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i 6 meseci, za aktivnosti vezane za terorizam.

Na odluku Vrhovnog suda u slučaju Unsal čekalo se preko tri meseca, odnosno i više nego što je propisano. Unsal je, javljaju njegovi advokati dok ovo pišem, na slobodi i njegov štrajk glađu je prekinut. Zahvaljuju se Evropskoj asocijaciji pravnika za demokratiju i ljudska prava, jer je, kažu, puštanje rezultat zajedničkih akcija i solidarnosti.

Da li su svi ovi događaji povezani, neka prosude čitaoci. Ali dok čitaju, neka se sete da Turska nije ni preko sedam gora, ni preko sedam mora. Ta zemlja je sa nama i u nama, povezuje nas mnogo toga, od nekadašnje istorije do sadašnjeg „Turskog toka“, koji se na kraju razvija u „balkanski“. Iz Turske je došlo dosta toga, serije, ali i scenarija.

Akcija srpske Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je sastavila listu nevladinih organizacija navodno „sumnjivih“ da finansiraju terorizam, nije se još uvek završila. Organizacije su dobile informaciju i od banaka i od Uprave, da ne mogu da znaju šta je to konkretno sumnjivo kod njih da bi bili predmet provere. Ti dokumenti su tajni, kaže Uprava.

To je tačno, i ima smisla, jer zašto bi potencijalni „terorista“ imao uopšte naznaka da ga neko proverava. Sve je u redu, dok imamo neko nezavisno telo koje ove tajne akcije nadzire. To podrazumeva da imamo nezavisnog ombudsmana, sudstvo koje kontroliše upravu ili kasnije nepristrasno ispituje optužbe javnog tužioca, koje su zasnovane na realnim, a ne na tajnim dokazima. Ipak, vreme kada predloge kako da se u Ustavu unapredi položaj pravosuđa pišu činovnici ministarstva pravde, kada se zanemaruje glas svih profesora ustavnog prava i aktivista za ljudska prava, kada se traži da Albanci sa Kosova izdržavaju kazne zatvora za terorizam, kada si izdajnik ako kažeš da za to nema pravnog osnova, kada si u pritvoru jer širiš paniku ako izveštavaš, kada te iz pritvora puštaju jer je međunarodna zajednica hitno reagovala, kada solidarne akcije protiv odmazde u javnosti guše gongoi na ružičastim talasima, kao da najavljuje da ćemo živeti i mi – po turskom scenariju.

Autorka je predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM i članica Evropske asocijacije pravnika za demokratiju i ljudska prava.

Peščanik.net, 07.09.2020.

Srodni link: Vesna Rakić Vodinelić – Ebru Timtik, advokatica (1978-2020)