Foto: Peščanik

Foto: Peščanik

Dobra vest: medijski prostor više nije zagađen uriniranjem. I ta tema, kao i tolike pre nje, tiho je napustila medijsku scenu. Loša vest: posle mokrenja za koje je (lažno) optuživana opozicija, prešlo se na veliku nuždu (verovatno iz nužde) i u javnost je izliveno toliko izmeta kao da je neko ispraznio septičku jamu. Direktno u ventilator.

Prvi je počeo predsednik države. U izravnom obraćanju naciji ljutito je branio iznenadnu podršku koaliciji sa Ramušem Haradinajem (dok je pre izbora sve druge posprdno i preteći nazivao „Haradinajevim Srbima“) da bi odmah, bez puno okolišanja, prešao na njemu mnogo atraktivniju temu i, po već ustaljenom obrascu kojim vlast nameće teme, a još više zaključke, ponudio odgovorne, šta odgovorne – krivce. Pogađate već, to su oni koji u Srbiji nisu na vlasti.

Kako neko ko nije na vlasti može biti odgovoran za politiku koju vlast sprovodi, to je takođe detalj kojim predsednik države nije želeo da zamara javnost. Ali se zato potrudio da nas podrobno obavesti o tome šta pije opozicija dok iz kafića (što je napredovanje ili nazadovanja u odnosu na ranije „iz toplih fotelja“?) po Beogradu (iz nekog razloga i Novom Sadu?) komentariše zbivanja.

A pošto se opozicioni političari za sada ipak ne mogu hapsiti samo zato što, kako tvrdi predsednik države, ispijaju pivo i kapućino (umesto da vode državu?) uhapšen je neko drugi, javnosti poznat kao „muž ubijene pevačice“. Predsednik države je to hapšenje odavno najavio (pred neke od mnogobrojnih izbora) ali su se tek sada stekli uslovi da se ono i izvrši. Optuženi je naime upravo postao učesnik novog reality programa u kojem je, po ranijim izjavama glavnog urednika konkurentske televizije (?!) i planirano da bude uhapšen. Ali je policija izgleda odbila da učestvuje u ovom scenariju prepisanom od američkog šerifa, možda i zato što je spremala sopstveni spektakl – „ceremoniju dodele službenih automobila MUP-u“, valjda po principu: kad nema MiG-ova iz Rusije, dobre su i „škode“ iz Češke. Pa su tako postrojeni (i posramljeni) policajci morali da pred kamerama drže svečanu stražu – automobilima! Doduše, kad vlast svečano otvara najobičniju česmu (cev iz zemlje i slavina!) što ne bi i od dodele sredstava za rad pravila ceremoniju?

No, ako policija nije imala medijsku pokrivenost u hapšenju „muža ubijene pevačice“, predsednik države jeste. Javnosti je podrobno opisao fotografije sa mesta zločina, koje njemu ni po jednom osnovu ne bi smele biti dostupne, a onda optužio i uhapšenog i sve one (opozicija?) koji, zna on, imaju simpatije za čoveka „koji je majci svog deteta razlupao lobanju i koji zaslužuje najstrašniju kaznu“.

Zatim se obrušio i na one (opozicija) koji su protestovali ispred zgrade televizije koja emituje pomenuti reality program. U incidentu koji je isprovocirao sam vlasnik televizije (pokazujući demonstrantima bananu i puštajući im sa razglasa trećerazrednu opersku pevačicu kojoj on „diriguje“) a izazvao neko od učesnika, navodno su povređene dve radnice televizije. Izgrednik je odmah uhapšen (pa ipak to nije predsednička inauguracija pa da se nekažnjeno dave novinari), ali to nije sprečilo predsednika da izgrednika poveže sa čitavom opozicijom i svečano objasni da „oni koji bi da maltretiraju žene ne mogu da budu budućnost Srbije“.

Sa druge strane, a zašto bi pa opozicija bila nedodirljiva? Jeste da od njihovih postupaka ne zavise odluke države, ali to ne znači da ih ne treba pozivati na odgovornost. Pa, evo, čak je i predsednik države pozvan na odgovornost za zloupotrebu položaja jer je kao premijer snimio predizborni predsednički spot u bibilioteci Parlamenta. Srećom, „nadležni organ“ je utvrdio da zloupotrebe nije bilo jer je, pazite sad – bezbednost premijera bila zagarantovana samo u toj biblioteci. Pošto su, poznato je, biblioteke nebezbedne – za razliku od kafića i aviona u kojima su snimana druga dva spota.

Peščanik.net, 18.09.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)