Natalija Estemirova, saradnica ruske nevladine organizacije Memorijal koja je istraživala zloupotrebe, ubistva i druge povrede ljudskih prava u Čečeniji, oteta je u sredu 15. jula u glavnom gradu Čečenije Groznom.

Nekoliko sati pošto su je četvorica napadača kidnapovali, pronađena je mrtva nedaleko od Nazrana, prestonice Ingušetije, regiona koji se na zapadu graniči sa Čečenijom.

Estemirova se bavila prikupljanjem dokaza o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji od početka Drugog čečenskog rata 2000. godine, koji su počele ruske federalne snage kako bi povratile kontrolu nad tom oblašću.

Sarađivala je sa novinarkama Nove Gazete, Anom Politkovskom, kritičarkom politike Kremlja u Čečeniji, koja je ubijena 2006. i Anastasijom Baburovom koja je ubijena ranije ove godine. Estemirova je blisko sarađivala i sa Stanislavom Markelovim, advokatom i braniteljem ljudskih prava u Čečeniji, koji je u januaru ubijen u Moskvi.

Prema podacima organizacije Glasnost Defence Foundation u Rusiji je od 2000. do danas ubijeno 63 novinara i branitelja ljudskih prava.

Irene Kan, generalna sekretarka međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kaže da je ubistvo Natalije Estemirove još jedan pokušaj da se uguši civilno društvo u Rusiji, a da je ubistvo posledica toga što su ruske i čečenske vlasti dozvolile da suviše dugo traje nekažnjavanje ratnih zločina.

Čečenski predsednik Ramzan Kadirov, koga kolege Natalije Estemirove optužuju za umešanost u njeno ubistvo, rekao je da je njeno ubistvo „nehumano“ i obećao da se lično zauzeti da se do kraja dovede istraga o njenoj smrti.

 
Izvori: Beta, Glasnost Defence Foundation, Itar-Tas

Peščanik.net, 16.07.2009.