Svršeni osnovci u Srbiji ove godine će se u srednje škole upisivati bez bodova sa male mature, konačna je odluka prosvetnih vlasti kojom je trebalo primiriti strasti raspamećenih roditelja i pribrane parlamentarne opozicije. Raspad procedure školskog upisa zbog curenja maturskih zadataka saniran je legalistički: budući da zakon izričito nalaže polaganje male mature ali ne i obavezu da se ona računa pri upisu u srednju školu, rešenje se nametnulo samo. Ali nije donelo očekivani mir

Zvanično tumačenje da mala matura u stvari nije poništena upravo je potvrđeno najavom da oko hiljadu đaka koji iz opravdanih razloga nisu mogli da izađu na ispit u junu, i dalje podleže obavezi maturskog testa. Kao i drugari iz junske, avgustovska klasa polagaće maturu uzalud.

Roditelji i nastavnici rezignirano komentarišu da će odluka o suspenziji ovog značajnog korektiva u bodovanju đačkog uspeha biti na štetu učenika, među kojima ima sasvim dovoljno onih sa ocenama koje iz različitih razloga ne odražavaju stvarno znanje. Pojedina udruženja roditelja pokrenula su peticiju za smenu ministra po “komandnoj odgovornosti”, a razmatra se i tužba zbog psihičkog zlostavljanja dece. Srodna inicijativa u sredu je pokrenuta u parlamentu, okuplja dovoljan broj poslanika demokratske stranke i LDP, a pored farse oko male mature odgovornost nadležnih traži i za postignute rezultate čiji je republički prosek uprkos provaljenim testovima osetno slabiji nego prošle godine.

Ministar prosvete Žarko Obradović zasad se brani ubeđivanjem da nije odgovoran. Štaviše, prilikom nastupa na skupštinskom odboru za obrazovanje ranije ove sedmice bio je prinuđen povremeno i da drekne na poslanike kako bi bio uverljiviji. Haos kojim su osmaci ispraćeni na dalje školovanje stvar je individualne krivice i policijske istrage, smatra ministar, a tu su rezultati bili više nego odlični. Istražitelji su već navodno utvrdili i broj grudnjaka u kom je radnica štamparije prošvercovala dragocene testove, pa je preostalo još samo da se otkrije otkad osumnjičena podriva obrazovni sistem u Srbiji i dogovore oko njenog linča.

Javnost se, međutim, pokazala kao slaba karika. U saopštenju koje je u četvrtak objavljeno na sajtu ministarstva prosvete, Obradović je obećao da će lično pokrenuti tužbu protiv dnevnog lista Blic zbog uvreda nanetih nizom navodno netačnih tvrdnji o njegovim prestupima. List je popisao neke od poznatijih afera iz dva ministrova mandata kao što su odnosi sa privatnim univerzitetima, posebno notornim Megatrendom kojem iznajmljuje svoje profesorske usluge, neprimereni sadržaji udžbenika i sekundarne nastavne literature, kašnjenje sa uplatom za učešće u tekućem ciklusu PISA testiranja, rasulo u sprovođenju Bolonjskih reformi visokog obrazovanja, primeri opšte korupcije, sve do luksuznog hotela u kojem je Obradović navodno letovao.

Uprkos demantiju, i sam ministar zna da ovaj popis afera nije konačan. Iza svakog ćoška mogao bi opet izroniti leš nekog nastavnika, dilera droge poznatog policiji, kojeg je ubio učenik. Porast vršnjačkog nasilja u školama već je rutinska glosa u novinskim reportažama – čak i kada prebrojavaju desetine školskih uprava, inspekcija, agencija, zavoda i kancelarija ministarstva prosvete, koji svi zajedno nisu u stanju da pruže čak ni jasan uvid u sadržaj i metode nastave čije se posledice povremeno izmere na PISA testu.

Nešto više o stanju u nauci reći će strukovni sindikat koji je najavio izlazak na ulice već sledeće nedelje. Zaposleni u naučnoistraživačkoj delatnosti poslednju platu su primili za april dok novac za osnovna sredstva za rad ne dobijaju od početka godine. Rebalansom budžeta poručeno im je da neće dobiti ni to što očekuju.

Istina je da ni struka ni mediji nikada nisu bili naklonjeni ministru prosvete. Stvar se poslednjih meseci baš otela kontroli, naročito otkad mu je slika osvanula po taboloidima u okviru sondaže javnog mnjenja u pravcu eventualnih vanrednih izbora ili rekonstrukcije Dačićeve vlade. Baš kao i nesretni ministar kulture, i ministar prosvete suočen je sada sa konsenzusom kojem se nije nadao: njihova smena biće krupan poen za aktuelnu administraciju, čija se slava kao efikasne, odgovorne i u Evropu vodeće ekipe, već pronosi svetom.

Od gromoglasnog aplauza na lokalnom korzou neće se čuti pitanje ko je uopšte doveo Žarka Obradovića u Nemanjinu 11 i ko mu je tako brižno čuvao portfelj prosvete, uprkos učinku.

 
Peščanik.net, 28.06.2013.