…Ja sam gajio optimizam od 27. marta 1941, ali od tada do danas nisam video napredak u ovoj zemlji. Zašto da ne budem pesimista? Molim vas, 60 i nekoliko godina ovaj narod ne ide napred. Najteže mi je kada vidim da svi naši napori nisu dali nikakav rezultat. Užasno je to pogledati. Nemate ustanove, imate možda jedan list ili dva, Ekonomist i Danas, koji diskutuju. Pazite, to je vrlo važno za Drugu Srbiju, mi stalno moramo da se raspravljamo, kao preko Peščanika i u Danasu. Mi ne možemo da diskutujemo sa Prvom Srbijom. Tu nema šta da se diskutuje, pošto su oni svi isti. Međutim, u drugoj Srbiji moramo da čačkamo dalje, da stalno ispitujemo i tražimo neka rešenja…

Biografija

Rođen je 1920. u Beloj Palanci. Bio je član Demokratske stranke od jeseni 1938, još kao student prve godine prava. Za vreme okupacije bio je član Izvršnog odbora ilegalne Demokratske omladine i kao takav uhapšen, sa petoricom svojih političkih drugova, od strane Gestapoa. Posle zatvora u Beogradu i u logoru na Starom sajmištu, odveden na prinudni rad u Nemačku. Posle rata, juna 1945. biva u emigraciji, najpre u Francuskoj, a potom u Velikoj Britaniji.

U emigraciji je bio urednik mesečnika Naša reč (1948-1990).

Septembra 1990. vratio se u Beograd i na prvoj izbornoj skupštini Demokratske stranke 29/30. septembra iste godine izabran za potpredsednika DS.

Objavio je dvanaest radova iz četiri oblasti: o nacionalnom pitanju, o problemima komunističkog režima, o socijalnim pitanjima istog režima (o seljačkim radničkim zadrugama i o radničkim savetima), kao i portrete o istorijskim i političkim ljudima u poslednjih 150 godina.

Februara 2006. objavio knjigu o istoriji Demokratske stranke 1920-1941.

Bio je član Političkog saveta i Glavnog odbora DS.

Iza sebe je ostavio suprugu Koral, dve ćerke i dva unuka.

Preminuo je 7. februara 2008. u Oksfordu, u Velikoj Britaniji, u 88. godini života.

Komemoracija povodom smrti Desimira Tošića biće održana u ponedeljak u 10.30 u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Sahrana će biti istog dana u 12 sati, u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Peščanik.net, 07.02.2008.