Na 55. sajmu knjiga u Beogradu promovisana je autobiografija Emira Kusturice Smrt je neprovjerena glasina u izdanju kompanije Novosti.

Promociji knjige prisustvovao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kojima je autor lično poklonio i potpisao svoju novu knjigu. U publici je sedeo i šef BIA Saša Vukadinović.

Promociji, koja je održana u prepunoj Hali 4 beogradskog sajma, prisustvovali su i Dušan Kovačević, Gordan Mihić, starešina Saborne crkve Petar Lukić, glumci Slavko Štimac i Miodrag Krivokapić, Olja Bećković…

O knjizi su pored autora, govorili akademik Matija Bećković, književnik Vladimir Kecmanović, u ime izdavača Manojlo Vukotić, a odlomke iz knjige čitao je Nele Karajlić.

Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik kompanije Novosti rekao je da je ova knjiga jedan od „najlepših i najdrogecnijih bisera“ među knjigama koje su do sada objavile Novosti. Ovo je aktuelno, autentično, iskreno, poučno štivo, koje će i boleti i zasmejati, rekao je Vukotić.

Autor je rekao da je „teže bilo živjeti život i da je knjiga, koju je pisao 15 godina, iskorak u pismenosti“.

Bojim se da bi svaki polupismeni čovjek mogao da bar za 20 godina napiše knjigu. Ako je Obama dobio Nobelovu nagradu, a da nije ni počeo da radi, što ja ne bi mogao na kraju svog umjetničkog puta, rekao je Kusturica.

Matija Bećković je rekao da će ljudi imati priliku da u ovoj knjizi čitaju ono što su gledali u Kusturičinim filmovima i da je on svoj život prvo ekranizovao, a zatim romansirao svoje filmove u ovoj knjizi.

„Ova knjiga je priručnik za gledanje njegovih filmova. A, sve je više prisutan grafit u Srbiji: uze mu je Ljosa ispred nosa“, rekao je Bećković, aludirajući na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanskog pisca Mariju Vargasa Ljosu.

Kusturica je rekao da mu je teško da govori posle akademika Matije Bećkovića. Kad se nešto izgovori posle Matije, ustvari kao da ništa nisi ni rekao i to je nevolja, jer to on nekako najbolje sve iskaže, rekao je Kusturica.

 
Peščanik.net, 27.10.2010.

Srodni link: Die Zeit – Kusturica ili pesma ratnom zločincu