Izložba Milete Prodanovića u Arte Galeriji (15-30.09.2009)

Kažu da je najslavniji dečji pesnik sa ovih prostora stekao svoj nadimak tako što je, na nekom dokumentu, uz svoje ime i prezime, dodao i datum rođenja, treći maj. To je, u ćiriličnoj verziji pročitano kao „Zmaj“. I tako ostade. Anegdota zvuči dobro – bez obzira na neospornu činjenicu da je Zmaj rođen u novembru.

Tako je kod nas, čini se, oduvek: usmeno predanje, urbane legende i kafanska epika uporno iskrivljuju činjenice, razrastaju se, pretvaraju se u zmajeve i prete da progutaju budućnost.

Samostalnu izložbu Milete Prodanovića „Vaspitavanje dečaka u Srbiji“ u beogradskoj Arte Galeriji čine dve slike velikog formata, akrilik na platnu/asamblaž, zatim slike – asamblaži malog formata, i ciklus fotografskih radova „Zmaj u Zaudasu“, svi nastali 2009. godine. Njima je pridružen rad „Proud To Be…“ (triptih – kompjuterska grafika) iz 2001. godine, koji je tematski blizak novim radovima.

Naslov izložbe svesno „priziva“ naziv knjige češkog pisca Mihala Vivega „Vaspitavanje devojaka u Češkoj“, duhovitog romana o takozvanoj tranziciji. Veliki radovi su „rukopisne parafraze“ jednog domaćeg i jednog stranog majstora modernizma (Tabakovića i Maljeviča) „ukrštene“ sa zmajevima-dečjim igračkama. Ukrštanje stilova i pristupa upućuje na sveopštu kakofoniju kôdova srpske kulture i našeg svakodnevnog života. Uzeti u celini, ovi radovi preispituju mogućnosti najšire shvaćenog pop-arta na početku dvadeset prvog veka.

Izložba u Arte Galeriji odvija se istovremeno kada i velika izložba Milete Prodanovića u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci. Ta izložba na kojoj je predstavljen presek rada ovog umetnika od 1980. godine do danas predstavljena je u okviru beogradske postavke kao dokumentacija/projekcija.

 
Arte Galerija

Peščanik.net, 11.09.2009.