Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) poziva nadležno tužilaštvo da hitno pokrene postupak protiv svih osoba koje su noćas izlepile Beograd porukama kojima se slavi genocid u Srebrenici i da spreči održavanje skupa nacionalističkih organizacija najavljenog za danas u 13 časova. Inicijativa poziva nadležne institucije da primene zakonska ovlašćenja i sprovedu do kraja postupak za zabranu rada organizacije Srpski narodni pokret 1389 i sličnih organizacija koje karakteriše raspirivanje mržnje, veličanje zločina i zagovaranje diskriminacije.

U noći između 10. i 11. jula 2010. godine predstavnici organizacije SNP 1389 oblepili su beogradsku Knez Mihailovu ulicu i Zeleni venac plakatima sa natpisom „Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja srpskog grada Srebrenice“, a preko svoje facebook stranice SNP 1389. i organizacija Naši uputili su poziv na uličnu akciju obeležavanja ovog datuma koja će se održati na Terazijama ispred hotela „Kazina“ sa početkom u 13 časova. Aktivisti Inicijative svedoci su da je policija u toku noći fotografisala mesta na kojima su izlepljeni plakati.

Ovaj akt predstavlja otvoreno veličanje zločina i izrugavanje bolu žrtava srebreničkog genocida na njegovu petnaestogodišnjicu. Država je dužna da odlučnom reakcijom jasno pokaže da se ovakvi istupi pojedinaca i formalnih i neformalnih grupa u budućnosti neće tolerisati, kao i da korišćenjem svojih zakonskih ovlašćenja osujeti dalje stvaranje atmosfere u kome je ne samo dozvoljena već i pohvalna heroizacija ratnih zločinaca, legitimisanje genocida i ignorisanje patnje žrtava.

 
YIHR, 11.07.2010.

Peščanik.net, 11.07.2010.