Beli pas iza plave ograde

Foto: Predrag Trokicić

Vlast nas tretira kao potrošenu pastu za zube. Tuba je prazna ali sistematskim stiskanjem sa svih strana uvek može da se iscedi za bar još jedno pranje zuba. Stisne ovde, iscedi nam pare iz džepova. Stisne još malo, iscedi podršku iz obamrlih glasača. Pritisne tamo i potpuno istisne kritičku reč iz javnog prostora. Pritisne opet – i iz ostrašćenih pristalica iscedi mržnju.

Ceđenjem para iz džepova pohvalio se i sam predsednik države. Kako je rekao kamerama: država je ove godine uzela od građana i preduzeća skoro šesto miliona evra „više nego što joj treba“. A još i kad poskupi već preskupa putarina, pa kad svi vozači kupe nove tablice (jer starima ističe „rok upotrebe“) i nove komplete prve pomoći (jer je opštepoznato da zihernadle, makaze i flasteri propadaju od neupotrebe?), pa firme plate „firmarine“, a domaćinstva „odvodnjavanje“, pa svi zajedno plate poreze na doprinose i doprinose na poreze… Još kad se uvedu i kazne za pisanje latinicom, država neće znati šta će sa tolikim parama.

A kad toliko mnogo može da se istisne iz osiromašenih građana i posrnule privrede, zamislite tek koliko para može da se iscedi iz budžeta. Pa samo jarboli za zastave poskupljuju od pominjanja do pominjanja. Dok počne njihova „izgradnja“ koštaće više od Beograda na fontanama i poslovične kajgane svetog Petra, ma više i od novogodišnje rasvete sa sve najskupljom jelkom na svetu. Ali bar znamo da to nisu bačene pare. Predsednik izvršnog odbora vladajuće stranke je javno obznanio da se njegova partijska drugarica, inače ministarka građevine, obogatila zahvaljujući stranci.

Ali ne pritiska vlast samo za pare. Pritiska i za podršku. Koja joj je naročito potrebna sada kad i sama vlast trpi pritisak. Ali ne pritisak da „zauvek prekine“ kosovsko „vrzino kolo naših sukoba“, kako se predsednik džave poetski izrazio, već pritisak – „snažnog, višeslojnog agenturnog delovanja“, kako se izrazio i predsednik i svi ostali iz hitno sazvanog Saveta za nacionalnu bezbednost (našeg, ne onog Ujedinjenih nacija). Šta su posledice tog višeslojnog agenturnog delovanja, zbog kojeg je izdata naredba da se podignu bezbednosna i borbena gotovost? Tračevi. Ko je širio tračeve? Ne, nisu oni koji ih stalno šire i koji imaju neomeđen pristup javnosti, tračeve su širili opozicioni političari i sveštenici. Preko tvitera. Pa će vlast morati da pritisne i njih i tviter kako bi prestali da tračaraju i „dovode Srbiju u situaciji da se brani od tračeva“.

Ali će morati da pritisne i svoje pristalice. I da iz njih iscedi još mržnje i gneva jer više neće biti dovoljno samo da se „spontano“ pojave na opozicionim skupovima i insceniraju „dobijanje batina“ kao što je sada u Šapcu uradila „slučajna prolaznica“ (slučajno funkcionerka vladajuće stranke).

Jedino neće pritisnuti mafijaše. Ne zato što iz njih nema šta da iscedi, naprotiv, nego zato što njima država samo upućuje javni apel da u svojim obračunima ne ubijaju nedužne građane.

Peščanik.net, 06.08.2018.

Srodni link: Ljubodrag Stojadinović – Špijunska invazija


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)