stare automobilske gume
Foto: Peščanik

Na izborima u martu se očekuje velika pobeda. Istraživanje koje je u utorak objavio Kanal 13 predviđa većinu od 66 mandata za blok koji čine protivnici aktuelnog premijera Netanyahua. Ovo je novi blok i nova zora koja sviće nad Izraelom. Yesh Atid, Nova nada, Israel Beiteinu, Zajednička lista, Avoda, Meretz i Kahol Levan – sve ove partije ujedinjene su u velikom bloku.

Ovako će izgledati ta vlada iz snova koja će se konstituisati posle slatke pobede: Yair Lapid sa Benny Gantzom, Merav Michaeli sa Gideon Saarom, Nitzan Horowitz sa Avigdor Liebermanom, možda će se priključiti i Naftali Bennett – kao vukovi i ovce zajedno. Ima budućnosti i nade za Izrael. Ko kaže da ovi izbori nisu važni? Oni su sudbinski. Diktator će biti poslat kući, a jednog dana možda i u zatvor. Šta više da se traži?

Analitičari su prestali da broje glasove za levicu i desnicu. I u pravu si. Na ovim izborima nema desnice i levice, a pitanje je da li je to ikada bilo važno. Ili razlike među njima nisu bile velike ili ih je otpor prema Netanyahuu sveo na iste pozicije.

Teško je reći koja mogućnost je gora od ove dve: obe su deprimirajuće. To veliko ujedinjenje je za sada samo u istraživanjima, ali ona ne samo da predviđaju budućnost već je i kreiraju. Godine otpora prema Netanyhuu su uzele danak: teško je poverovati da će bilo ko od ovih lidera ući u njegovu vladu. Verovatnije je da će se ujediniti kako bi ga uklonili.

Sve ostalo će biti zanemareno: ideologija, moral, pouke iz prošlosti – kako bi se ostvario veliki cilj koji će opravdati sredstvo. To je naša izmeštena stvarnost. Pitajte demonstrante u Balfour ulici i oni će vam reći da je to ostvarenje svih snova. Pitajte glasače ovih stranaka i bar polovina će reći: nema višeg cilja od ovog. Zbog rušenja Netanyahua sve drugo će biti izbrisano. Jer u pitanju je spas Izraela. To se neće smatrati oportunizmom ili odustajanjem od principa; u pitanju je vanredna situacija i spasavanje života.

I onda će osvanuti novo jutro i Izrael će se probuditi u novoj stvarnosti. To će se ispostaviti kao najgora moguća opcija. Ovakva ujedinjenja se uvek loše završavaju –u jednoobraznosti i političkoj paralizi. Uz odstranjivanje većinski arapske Zajedničke liste, koja se neće pridružiti niti će biti pozvana na proslavu. Lapid i Saar bi se rotirali, a ostali navijali. Radost će se slivati ulicama Tel Aviva, mnogi Izraelci će slaviti svitanje dana slobode. A onda će pasti još gušći mrak.

Ako se napravi ovakva vlada, biće jasno da u Izraelu više nema ideologije i nema levice. Jedna zemlja, jedan narod, jedna partija, jedna misao. Taj ton će naravno diktirati desnica, uvek i samo desnica, a sve ostalo će se ravnati prema tome kao što već nalaže tradicija. Proces ukidanja levice, koji je počeo odavno, stigao je do svog vrhunca. Pitanje je da li ćemo se ikada oporaviti. Ideja da je potpuno legitimno da se levica i centar priključe desničarskoj vladi Saara i Liebermana govori sve. Gnušanje nad Netanyahuom sve opravdava. Mala nelagoda koja će se javiti zbog ovakve odluke ustupiće mesto drugoj zgađenosti: nad haredskom zajednicom. U novoj vladi neće biti mesta za religiozne partije. Time će se ostvariti još jedan san.

Izrael će nastaviti bez jasne strategije u vezi sa koronom. Naseljenici će nastaviti da prosperiraju, kradu i lišavaju nasleđa Palestince. Tražioci azila će i dalje biti progonjeni sa svom surovošću rasizma. Budžet za odbranu će nastaviti da raste, a socijalna zaštita, zdravstvo, briga o okolini i obrazovanje će ostajati u njegovoj senci. Iran će i dalje biti veća opasnost nego što jeste, kao i još nekoliko imaginarnih opasnosti bez kojih Izrael ne može da živi.

Svet će se obradovati, Joe Biden će podržati, svi će odahnuti. Palestinci će nastaviti da krvare kraj puta, kroz okupaciju će se nastaviti njihovo zlostavljanje i ponižavanje. Izrael će nastaviti da bude aparthejd država.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Haaretz, 04.02.2021.

Peščanik.net, 06.02.2021.

IZRAEL