Nikad više, foto: Peščanik

Nikad više, foto: Peščanik

Preko 700 povrijeđenih bilans je sukoba između španske policije i građana koji su izašli na referendum u Kataloniji. U nekim mjestima su osim pendreka policajci koristili i suzavac. Ponegdje su vatrogasci koji su napravili kordon kako bi zaštitili građane dobili batine, a zabilježene su i tenzije između katalonske i španske policije. To su slike kakve se odavno nisu vidjele tokom nekih evropskih izbora, u ovom slučaju nezakonitih, ali legitimnih. Svi sportski događaji bili su otkazani od podnevnih sati. Jedino je FC Barcelona odigrala utakmicu, ali iza zatvorenih vrata, kao izraz podrške referendumu. Otkazane su i sve pozorišne predstave, a za utorak je najavljen opšti štrajk studenata i srednjoškolaca. Njima će se vjerovatno uskoro pridružiti i radnici u generalnom štrajku.

Stižu osude neproporcionalnog represivnog odgovora španske vlade na pokušaje održavanja referenduma o nezavisnosti. Vođe opozicije pozivaju na dijalog i zahtijevaju povlačenje policijskih snaga. Pedro Sanchez, lider španskih socijalista, pogođen je tužnom slikom koju je Španija poslala u svijet. Lideri Podemosa zakazali su manifestaciju u Madridu kao podršku pravu na glasanje, a protiv vlade koja je na građane poslala naoružanu policiju. Iz Evropske unije i dalje nema odgovora na zahtjeve gradonačelnice Barcelone Ade Colau i drugih zvaničnika da se EU uključi kao medijator u rješenje sukoba. „Građani Katalunje su imali pravo da izađu na referendum i da bez pritisaka odluče o svojoj budućnosti“, rekla je gradonačelnica Barcelone. Za sada stižu samo pojedinačne osude evropskih političara.

Bez obzira na sve smetnje i pokušaje da im se to onemogući, građani Katalonije su glasali. Ono što je Madrid mjesecima negirao da će se desiti, ipak se desilo. Hiljade građana su poklik „Glasaćemo“ čekajući prebrojavanje glasova zamijenili sa „Glasali smo“. U očekivanju rezultata glasanja, čuju se mišljenja kako je demokracija, i pored svih prepreka, pobijedila. Od sutra počinju interpretacije rezultata referenduma. CUP kao independistička politička ljevica i partner u katalonskoj vladi, vjerovatno će insistirati na jednostranom proglašenju nezavisnosti i to u roku od 48 sati. Ostale političke stranke su za dijalog, ali ne sa sadašnjim predsjednikom Marianom Rajoyom. Moglo bi doći i do raspisivanja generalnih, prijevremenih izbora. U svakom slučaju, biće značajnih promjena na španskoj političkoj sceni.

„Evropa ne smije da se ponaša kao u doba Miloševića, jer te metode više ne funkcionišu. One su dio prošlosti“, rekao je Alfred De Zayas, stručnjak Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Nadam se da takvo doba neću ponovo živjeti.

Autorka je novinarka iz Sarajeva, od 1994. živi i radi u Španiji.

Peščanik.net, 02.10.2017.

Srodni linkovi:

Svetlana Slapšak – Katalonistan

Simon Jenkins – Katalonija je evropski problem

Milutin Mitrović – Referendumanija

Paul Mason – Katalonija, Lombardija, Škotska… zašto sada?

Žarko Puhovski – Subatomske čestice

Open Democracy – Katalonija i pravo na otcepljenje

Yanis Varoufakis – Kriza u Španiji kao šansa za Evropu

Vladimir Gligorov – Katalonija i pitanje otcepljenja

Dina Kurtagić Minić – No pasarán

Dina Kurtagić Minić – San o Kataloniji