Fotografije čitateljki, Mina Milenković

Fotografije čitateljki, Mina Milenković

Ako je suditi po domaćim televizijama, najvažnija vest je – kako koji prolaznik podnosi vrućinu i šta radi da se rashladi, kao i šta bi preporučio ostalima da rade, a pod uslovom da je to naučio od Nade Macure. Iz bogate ponude jednoličnih odgovora izdvojio se jedino gospodin koji je predložio hladno pivo.

Mnogo medijskih minuta kasnije možete saznati i da Grčkom haraju kriza i požari, da bi se zatim prešlo i na domaće vruće teme. Ali ne o ekonomiji jer ona, kako smo saznali iz mnogo citiranog intervjua, više ne brine našeg premijera (što bi u nekim drugim okolnostima i nekim drugim državama bila lepa vest) i ne o zakonima, pravilima, propisima koji idu na štetu ”običnih” ljudi, kako političari vole da nazivaju nas koji nismo funkcioneri, jer ni to izgleda da ne brine premijera. A pošto su nam se vesti gotovo sasvim svele na retvitovanje premijerovih izjava, onda je logično da je ovonedeljna vruća tema – njegova briga za stabilnost regiona.

Čekajte, kako je stabilnost regiona – domaća tema? Pa o tome vam i govorim.

Bilo bi lepo da smo zaista zemlja koja ima samo dva goruća problema: vrućinu i stabilnost regiona, od kojih jedino rešenje prvog nije u našim rukama, odnosno jeste i njega ako unosite dovoljno tečnosti, ne izlazite iz kuće u najtoplijem delu dana, sedite u klimatizovanoj prostoriji i – pijete hladno pivo!

Ali, ako je rešenje za stabilnost regiona stvarno u našim rukama to može da znači ili da smo problem ili da smo rešenje, odnosno da se problem rešava tako što ćemo mi prestati da ga pravimo ili tako što ćemo da nateramo druge da ga rešavaju. A videli smo kako je bilo kad smo bili i jedno i drugo. Kad smo bili ”faktor mira i stabilnosti” nismo se dobro proveli ni mi ni region. Kao ni kad smo bili faktor nestabilnosti.

Za sada još nismo saznali šta to ugrožava stabilnost regiona (osim uobičajenih osumnjičenih kao što su teroristi, političari i političari-teroristi koji organizuju napade dronom i kamenicom) niti šta treba činiti kad do destabilizacije dođe (osim isto što i kod vrućine – ne izlaziti iz kuće, jer vidite kako čovek može da se provede kad ode u Potočare).

No, nadajmo se ipak da zapaljiva retorika neće da podigne temperaturu, ni kod kuće, a naročito ne u regionu. Posebno sada kad je već dovoljno vruće i kad se obeležavaju različiti jubileji, godišnjice, obljetnice. Jer, kao što vidimo u vestima, po vrućini začas bukne neki požar. Što ne treba da vas zabrinjava jedino ako ste piroman. Ili verujete da će požar da ugase ruski helikopteri. Mislim oni stacionirani kod Niša.

Peščanik.net, 20.07.2015.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)