Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) i aktivistički pokret Moja inicijativa će u ponedeljak, 18. oktobra 2010. godine od 14 časova u okviru obeležavanja Svetskog dana mladih za demokratiju organizovati uličnu re-akciju „Zabranjujem!“ ispred palate „Albanija“ u Beogradu.

Tokom akcije biće javno pročitani zahtevi upućeni državnim institucijama, od kojih se traži zabrana navijačkih, pro-fašističkih i ekstremističkih organizacija koje koriste nasilje za izražavanje svojih stavova. Iako inicijative za zabranu ovakvih grupa postoje više od pet godina, država još ništa nije uradila da spreči njihovo delovanje. Od državnih institucija zahtevamo i da učine sve da se vinovnici nedavnog nasilja u Beogradu i Đenovi uhapse i kazne u skladu sa zakonom.

Tokom akcije, mladi ljudi koji će doći iz cele Srbije i građani i građanke Beograda imaće priliku da iskažu svoj stav o nedavnim sukobima huligana i policije i poruče državi na koji način bi trebalo rešiti ovaj problem. Njihove izjave biće snimljene kamerom i postavljene na YouTube kanal Inicijative.

Ovom akcijom Inicijativa pre svega upućuje jasnu poruku državi i svim građanima i građankama Srbije da za nasilje u našoj zemlji više nema mesta. Učešćem u globalnoj, sinhronizovanoj akciji obeležavanja Svetskog dana mladih za demokratiju, u svet šaljemo sliku drugačije Srbije.

Video prilog sa akcije biće deo filma koji priprema Svetski pokret mladih za demokratiju, i koji će prikazati kako je širom sveta obeležen ovaj datum.

Svetski pokret mladih za demokatiju (World Youth Movement for Democracy), čija je Inicijativa članica, već sedam godina obeležava 18. oktobar kao Svetski dan mladih za demokratiju.

 
YIHR, 15.10.2010.

Peščanik.net, 15.10.2010.