Ambasador Republike Srbije u Sloveniji, nj.eksc. g. Aleksandar Radovanović
Ambasada Republike Srbije
Slomškova ulica 1
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Srpska pravoslavna crkva Svetih Ćirila i Metodija
Prešernova cesta 35
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

Zabrinuto pismo predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji i Ambasadi Republike Srbije u Sloveniji

Mi, članovi Srpskog kulturnog centra “Danilo Kiš” sa velikom zabrinutošću pratimo događaje u Srbiji, koji su kulminirali ponovnom zabranom Parade ponosa u Beogradu. U zabrani, koja naizgled štiti ranjive grupe među građanima, krije se velika opasnost za građanske slobode, slobodu izražavanja i kulturu tolerancije: one su još uvek formalno visoko na zvaničnim listama prioriteta razvoja Srbije i njene ambicije da uđe u Evropsku zajednicu.

Umesto da svoje građane štiti, državna vlast je ceo milionski grad pretvorila u taoca divljih, rušilačkih, netolerantnih, za demokratiju provereno ubitačnih grupa koje se ponajviše sastoje od prekršilaca zakona; tome se bezrezervno i jezikom nipodaštavanja i mržnje pridružila i Pravoslavna crkva. Posledice su duboke i prete osnovama ljudskih prava u Srbiji: umesto opsade nasilnika, policija je opsela Centar za kulturnu dekontaminaciju, jednu od beogradskih ustanova koje uporno neguju slobodu izražavanja i toleranciju, zbog izložbe koja je u atmosferi opšte brutalizacije protumačena kao “uvredljiva”. Signali koje šalje takvo političko ponašanje države i crkve su pogubni za laičnost, versku ravnopravnost i toleranciju, konačno za ugled i države i crkve. Naša zabrinutost ima i posebno osetljivu osnovu, jer izvana, kao svedoci drugačijih ponašanja u Evropskoj zajednici, gledamo katastrofalan razvoj društvenog razvoja u Srbiji.

Pozivamo vas da se pridružite našoj inicijativi za promišljeno ali temeljno menjanje mišljenja o manjinama svih vrsta u Srbiji i ponašanja prema njima. Spremni smo da u takvoj akciji pomognemo sa svojim iskustvom odgovornog društvenog rada u kulturi.

Direktorka SKC Danilo Kiš:
prof. dr Svetlana Slapšak
Zaposleni u SKC Danilo Kiš:
Irena Vujčić Pavlović
Damnjan Damnjanović
Ognjen Radivojević
dr Biljana Žikić
Članovi SKC Danilo Kiš

Peščanik.net, 10.10.2012.

LGBTQIA+