Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) zahteva od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da adekvatno odreaguju na zahteve mladih Albanaca sa juga Srbije i da ne stvaraju lažnu sliku u javnosti o navodnoj politizaciji dugogodišnjih problema albanskih učenika.

Mladi Albanci, osnovci i srednjoškolci iz Preševa i Bujanovca već godinama obrazovanje stiču iz iskopiranih svezaka i beležaka, jer nemaju udžbenike na maternjem jeziku. Štampanje jednog albanskog bukvara ne rešava problem učenika kojima nije omogućeno da nastavni program iz ostalih predmeta prate na svom jeziku. Probleme mladih sa juga Srbije dodatno otežava to što diplome stečene na fakultetima u Prištini nisu priznate u Srbiji.

Vlada Srbije ne može da očekuje integraciju juga Srbije, ako ignoriše realne probleme svojih građana. Tvrdnjom da “obrazovanje nije stvarni razlog protesta” i “da su stvarni razlozi dublji”, ministar prosvete Žarko Obradović izbegava odgovornost, obmanjuje javnost i potpiruje stereotipe o Albancima na jugu Srbije, koristeći osetljiv politički trenutak i napetost u odnosima sa Prištinom.

Pored toga, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavljuje ugrožavanje slobode kretanja – blokadu prelaza ka Kosovu koje koriste Albanci iz Preševa i Bujanovca, što izaziva napetost na jugu Srbije.

Vlada Srbije na ovaj način nastavlja dugogodišnju izolaciju opština Preševo i Bujanovac od ostatka zemlje i protesti građana su često jedini vid komunikacije juga Srbije sa srpskom javnošću i političarima.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 21.09.2011.

Peščanik.net, 21.09.2011.