Narod je Otpor, foto: Predrag Trokicić
Narod je Otpor, foto: Predrag Trokicić

Nije ovo naše jedinstveno, ali ga vlast bogami jeste usavršila i sad može, kao Otpor, da svoj patent preprodaje po svetu. Pa kad je mogla nenasilna borba protiv diktature da postane brend, što ne bi i vlast mogla da drži kurseve nasilne borbe za diktaturu? Možda nisu još uvek eksperti za fizičko nasilje i torturu (mada uvežbavaju) ali za verbalno, medijsko, psihičko su majstori.

Jer je ono Cezarovo zavadi pa vladaj odavno prevaziđeno. Mi gazimo već drugu deceniju parole – zaludi pa vladaj. Prošao je poligraf, dakle nevin. Odbija da ide na poligraf, kriv ko Kriva Feja. Zaključak: šta će nam tužioci i sudovi. Dovoljni su advokati. Drveni advokati. Piši: rešeno. Tone marihuane? Bože moj, legalno je u nekim državama, a i nije nikog ubio. I to ti je završeno.

Ako se sud i umeša pa ipak odradi svoj posao, digni dreku. To nije osuđeni klevetnik i lažov već borac za pravdu koji će ne samo otići u zatvor nego u njemu i štrajkovati glađu sve dok neki pravi novinari ne odu na robiju. Dobro, štrajkovaće kraće i od Tome Nikolića svojevremeno, ali se bar neće kao on popišmaniti pa reći da je to bio post a ne štrajk.

No, stvar i nije u gladovanju, ne treba da nam dokazuju da su gladni vlasti niti žedni tuđe krvi. Znamo, vidimo svojim očima. Kao što vidimo i sveopšte zaluđivanje na svaku temu. Nema školu? Pa šta će mu, čovek se ne ceni po diplomi. Važno je da je marljiv, ne mislite valjda da će upropastiti EPS na primer. Osim toga, vidite da nema ko nije kupio diplomu, bio nevidljiv student ili na nevidljivom fakultetu. Ako je i završio pravi i dobio validnu diplomu, taj mora da je ološ elita. Dakle, rešeno i obrazovanje.

Šta je sledeće, zdravstvo? Piši: neznalice, mora predsednik Srbije da im objašnjava kako se uključuje respirator. Parlament, mediji? Pa, brate, uvedi besprizorne i završen posao, a i vrše ti posao. Je l’ ostalo još nešto da se upropasti?

Izgleda da nije. Zato vlast i može da besposliči. Nit’ radi parlament, a morao bi, nit’ se sastaje vlada. Dobro, za vladu još i ima opravdanja, premijerka ne stiže na posao od silnih gostovanja po televizijama. Jer, država će se sama urušavati ali se klevete i laži neće same izgovarati, mora neko da je stalno dežuran. A neko da bude dežurni krivac, oponenti na primer. Ako i to uskoro štikliraju kao završeno, stvarno će biti potpuno zaludni. Eventualno još samo da nas ubede da je i borba protiv zaludne vlasti zaludan posao pa bog da ih vidi.

Peščanik.net, 10.04.2023.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)