Arhiva Novog lista

Arhiva Novog lista

Gnjevno se osvrnuo uvodničar Glasa Koncila, gnjevnije no itko do sada, na pojavu biltena Srpskog narodnog vijeća pod naslovom “Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.”. Toliko je msgr. Ivana Miklenića, kanonika Prvostolnoga Kaptola, razgnjevila ta publikacija u kojoj su riječju i slikom dokumentirani brojni primjeri pojava spomenutih u naslovu, da je svojim dobro poznatim govorom ljubavi i nenasilja optužio izdavače i priređivače za – netoleranciju i još štošta.

Prva optužba odnosi se na sam naslov biltena koji je, po mišljenju ovog uglednog katoličkog intelektualca, “formuliran kao naslov kakvoga službenoga izvještaja, no nedostaje u njemu podatak na koje se područje to odnosi jer autorima toga naslova vjerojatno nije drago čak ni spominjati ime Hrvatska ili Republika Hrvatska, a ipak pokušavaju ispisivati svojevrsnu optužnicu upravo protiv Republike Hrvatske”.

Druga optužba s Kaptola nadahnuta je bilingvalnošću publikacije i glasi: “Tekst toga biltena objavljen je istodobno i na engleskom jeziku pa je više nego očito da taj bilten treba poslužiti kao optužnica ne samo u Hrvatskoj, nego i u međunarodnim razmjerima.”

Treća optužba zvuči nešto dosadnije, kao da ju je autor posudio od Tomislava Karamarka, a kaže da su “priređivači i izdavači spomenutoga biltena uzurpirali svoju etničku pripadnost srpskomu korpusu u Hrvatskoj, i predstavili se javnosti kao tobože glavni zaštitnici Srba u Hrvatskoj”.

U četvrtoj optužbi Miklenić veli da su “priređivači u tom tekstu očitovali ideološko političko gledište kakvo je bilo uobičajeno i tipično kod srpskih komunista za vrijeme bivše države”.

Peta već zvuči opako: “Priređivači i izdavači biltena očito ne mogu tolerirati da se u Hrvatskoj zastupaju i promiču hrvatski nacionalni interesi, hrvatski identitet i hrvatska kultura i domoljublje.”

A šesta donosi i kaptolski pravorijek: “Više je nego drsko u Hrvatskoj osporavati gotovo sve što je hrvatsko, a upravo to čine priređivači toga biltena.”

Sedma pak optužba, kojom i završava uvodnik Glasa Koncila – u biltenu spomenut zbog zalaganja za ukidanje Dana antifašističke borbe i poradi revizionističkih tekstova kojima se negiraju ustaški zločini počinjeni u jasenovačkom logoru – sažeta je u miklenski intoniranom pitanju: “Kojim pravom priređivači žele braniti hrvatskomu narodu da njeguje zdravo domoljublje i da preispituje svoju prošlost?”

Što li su za msgr. Miklenića primjeri “njegovanja zdravoga domoljublja” koje priređivači biltena “žele braniti hrvatskom narodu”? Jesu li mu zdravo domoljubni grafiti “Srbe na vrbe” “NDH”, “Je suis ustaški sin”? Jesu li mu poklici “Ubij Srbina!” domoljubno ljekoviti?

Tko je uredniku Glasa Koncila zdraviji domoljub: onaj što je preko Facebooka Miloradu Pupovcu poručio: “Mrtvu ti majku u grobu jebem, seli se iz ove naše domovine ako osjećaš nesnošljivost, jebem ti majku koja te okotila, tebi i Furiju Radinu… umri srpsko pseto.” Ili onaj što je društvenu mrežu obogatio desetercem o meteorologiji i kopanju utrobe: “Ljeto ide, munja nebom sijeva, oj Srbine, vadit ću ti crijeva!”? Ili je mjerilo najzdravije odnjegovanoga domoljublja, a bogme i bogoštovlja, onaj što je izum Marka Zuckerberga iskoristio kao platformu za slanje osobnih želja Svevišnjemu: “Ma dao Bog da svi Srbi pocrkali kao štakori u buretu jer dok su mene i braću lomili po logorima njihove su ćaće palile moja hrvatska katolička sela… dao Bog da pocrkaju svi ma ne pocrkaju dao ih Bog meni na Savi u jednu ruku križ a u drugu ruku čekić pa biraj ljubi ili kraulll… može i delfin.”?

Što je kaptolskome duhozborcu zdravije i domoljubnije: preko Facea apelirati “Dignite te kavane što su vlasnici Srbi u zrak!” ili fizički nasrtati na posjetiteljice tribine “Drugi rat”, održane ljetos u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, pa “tim intelektualkama” u lice skresati da bi ih “četnici trebali jebati u usta”?

Što msgr. Miklenić drži poželjnim oblikom preispitivanja hrvatske prošlosti? Bujančevo poziranje s ustaškom zastavom? Naslove poput onoga “Vrijeme je da obnovimo ustaški pokret” što su ga priređivači biltena prepisali s jednog hrvatskog zdravo-domoljubnog portala? Ili zapis što ga je u optjecaj pustio član najbrojnije hrvatske političke stranke za kojega je “NDH bila dobro uređena država, a i sustav je bio dobro razrađen, no imala je NDH  jednu manu, a to je što je propala”?

Zašto li taj svećenik tako brutalno vrijeđa Hrvate, podmećući da su primjeri govora mržnje i nasilja navedeni u biltenu SNV-a ustvari – izraz “hrvatskog identiteta, hrvatske kulture i domoljublja”? I kakvim je demonima opsjednut kanonik Prvostolnoga Kaptola kada – u svojim optužbama protiv priređivača biltena – mržnju i nasilje vulgarno poistovjećuje sa “svime što je hrvatsko”?

Hoće li mu netko napokon reći – “Nećeš, kanoniče!”?

Novi list, 23.03.2016.

Peščanik.net, 24.03.2016.