Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je zbog tegoba koje je trpeo u lumbalnom delu kičme operisan u bolnici Grosharden u Minhenu.

Dijagnoza lumbalne diskus hernije utvrđena je u Kliničkom centru Beograd gde je konzilijum lekara na čelu sa načelnikom neurološke klinike Vasom Antunovićem ministru predložio operaciju, jer se na ovoj klinici godišnje izvrši „nekoliko stotina operacija sa ovom dijagnozom“.

Uprkos činjenici da je reč o rutinskoj operaciji, ministar zdravlja odlučio je da operaciju prepusti lekarima u Minhenu. Tamo je, prema pisanju medija, otputovao službenim automobilom, dijagnoza je potvrđena, operacija je uspela, a on se uspešno oporavlja.

Milosavljević je ranije uveravao građane da će njegovo ministarstvo raditi „na najtragičnijoj posledici krize srpskog zdravstvenog sistema – odsustvu poverenja bolesnog čoveka u zdravstveni sistem“. On je mnogo puta obećao da će svi potezi reforme zdravstva u Srbiji „biti usmereni na vraćanje dostojanstva pacijentu“.

Ministar Milosavljević nije krio oduševljenje srpskim zdravstvenim sistemom, kada je rekao da su SAD u svojoj reformi zdravstvenog sistema, u stvari koristile srpski model, iako je izveštaj Evropske komisije za 2008. potvrdio da u Srbiji nije načinjen napredak u oblasti zdravstvene zaštite i zaštite na radu.

Na odeljenju za onkologiju KBC popravka grejanja je kasnila mesecima, pa su se građani koji se leče od najtežih bolesti u bolničkim sobama smrzavali. Lekari su ih lečili u džemperima, a ministar Tomica Milosavljević je pacijentima tada preporučio da se pokriju sa dva ćebeta. Ovu meru štednje u zdravstvu ministar Milosavljević je preuzeo od Čaušeskuovog ministra zdravlja, koji je svojim pacijentima predlagao da, ako im je zima, leže po dvoje u krevetu i tako se greju.

Govoreći o prioritetima u zdravstvu, Milosavljević je u medijima izjavljivao da su to „prevencija bolesti, čiste i bezbedne bolnice, zaštita prava pacijenata, bolja informisanost, veća motivisanost zaposlenih da rade“, dok se nabavka opreme i rekonstrukcija objekata, kako je kazao, „podrazumevaju“.

Prošle nedelje je na klinici za urologiju i nefrologiju KBC, od komplikacija izazvanih sepsom posle transplatacije bubrega, umrla Biljana Kovačević-Vučo. Ona je samo jedna u nizu građana i građanki koji su svakodnevne žrtve loše postoperativne nege u našim bolnicama.

Prema poslednjim zvaničnim istraživanjima ministarstva zdravlja, četiri petine građana Srbije koristi sistem javne zdravstvene zaštite. Prema istoj statistici, 90,3 odsto pacijenata zadovoljno je bolničkim lečenjem u Srbiji. Ministar Milosavljević očigledno ne spada u tu grupu.

 
Peščanik.net, 26.04.2010.