Čovek jedino posle izbora može da vidi (ako poživi, naravno) za šta je glasao i šta je dobio.

Kako sada stvari stoje, ”beli listići” na koje su ljuti svi osim ”belih listića”, jedini nisu prevareni. I to ne zato što ništa nisu ni očekivali, naprotiv.

Oni koji su glasali za Demokratsku stranku prevareni su jer su im iz te stranke pretili da, ako oni ne ostanu na vlasti, više neće biti pregovora ni sa Evropskom unijom ni sa Kosovom. Kao što vidimo, mi koji smo poživeli, pregovori ne samo da su nastavljeni nego su i intenzivirani.

Oni koji su glasali za Srpsku naprednu stranku prevareni su jer su im iz te stranke obećavali da će revidirati sve što je do tada dogovoreno i sa Evropskom unijom i sa Kosovom, kao i da će poništiti sve što, po njihovom mišljenju, nije u našem interesu. Kao što vidimo, opet mi koji smo poživeli, ništa nisu poništili. Glasače jedino nisu prevarili onda kada su obećavali da će revidirati i poništiti neke sudske presude, jer, kao što smo videli, bilo je tu dosta pomilovanja i abolicija. Mada, jedno obećanje ipak nisu ispunili. Obećanje da će se revidirati presude za ubistvo premijera. Ipak im ne treba prebrzo suditi. Noć je još mlada, kako bi to rekli tamo preko okeana. Ne mogu ni oni sve da urade na početku mandata, ima još vremena da se ispuni obećano. (Vremena jedino izgleda da ponestaje za dodelu ordenja. Po brzini kojom ih presednik države liferuje čovek bi pomislio da im upravo ističe rok trajanja. Ordenju, ne predsedniku, daleko bilo. Ako ih uskoro ne stavi na rasprodaju, pardon – na ”akciju”, ne bi li ih se što pre rešio, moglo bi se desiti da uskoro njima počne da kiti svirce po kafanama, po sistemu ”ostao mi novčanik kod kuće”.)

O prevarenima koji su glasali za ostale koalicije da i ne govorimo. Jedni su glasali za jedne verujući da će napraviti vladu sa jednima, a oni su je napravili sa drugima. Drugi su glasali za druge verujući da nikada neće, a svakako ne samo zarad gole vlasti, preleteti kod onih drugih, ali su ovi ipak preleteli. Treći su glasali za treće verujući da oni nikada ne bi ušli u vlast sa nekim trećim, a oni bi ušli samo da je moglo.

I ne samo da ”beli listići” na koje su ljuti svi osim ”belih listića” jedini nisu prevarani posle prošlih izbora, nego su i jedini koji su dobili ono što su hteli. Dobili su neke nove stranke koje će proširiti političku ponudu na sledećim, možda već ovogodišnjim izborima. Neke od njih će možda promeniti i političku praksu zbog koje su beli i odlučili da budu beli. A možda će to promeniti i stare stranke, ko zna. Živi bili pa videli.

Peščanik.net, 25.03.2013.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)