Oktobarski dani – 10. i 12. – izazvali su dovoljan izliv političkog i medijskog adrenalina, pa je gotovo nepristojno bilo šta tu dodavati. Svi, što javno što privatno, pokušavamo da otkrijemo odgovor na osnovno pitanje – šta je prouzrokovalo strašnu mržnju i neukrotivu potrebu za nasiljem dela mlade generacije u Srbiji? Ponuđeni su brojni relevantni odgovori – pravosudni, policijski, politički, socijalno-obrazovni, dakako i “sportski”.

Možda bi valjalo dodati i još jedan, ne odlučujući, ali relevantan: vrišteću malograđanštinu.

Dnevni list koji se diči svojim stogodišnjim trajanjem i tradicijom objavio je 8. oktobra, u rubrici život i stil, ovaj tekst. Čemu (tekst) služi, koju vrstu informacije nudi, zašto se poziva na porodični izvor, kakvu vrstu stila, a naročito života promoviše – zna, pretpostavljam, nadležni urednik. Običan čitalac navikao je da ovakve vesti saznaje iz drugih društvenih izvora.

O jednom drugom venčanju sa politički atraktivnim elementom, saznala sam, razumljivo, na nadležnom mestu, tj. u frizeraju i tada čula komentar sredovečne posetiteljke, koji zaslužuje da postane poslovica. “Prekrasan vam je ovaj zet! A u kom partijskom leglu ste ga nabavili?” Ne znam da li je posetiteljka čitala zbirku tekstova Viktora Ivančića,  Animal Croatica – ogledi o domoljublju, sa podjednako poslovičnim iskazom autora: “Uspješan hrvatski čovjek danas gotovo ne izlazi u javni prostor bez pratnje advokata, ili čak više njih, koji poslušno strigu ušima i zapišavaju gazdin medijski teritorij, pa se oprezno i delikatno ophođenje nekako podrazumjeva. `Faljen iss, gospon Kutle, imate krasnog dobermana. Iz čijeg ste ga odvjetničkog legla nabavili?`”(nav. delo, str. 387). Oba su podjednako genijalna u svojim domenima – pribavljanje poželjnog zeta (snaje), te pribavljanje zaštite advokata poželjnog  za medijski nastup.

Iako je suština našeg svakodnevnog (malo)građanskog života nasušno pitanje – dobavljanje (nekoga ili nečega) iz partijskog legla – mene i dalje golica uskraćeni odgovor iz Politikinog članka: da li dotični zet potiče iz socijalističkog legla, čiji je visoki privrženik Vuk Jeremić ili iz demokratskog, čiji je visoki funkcioner Vuk Jeremić?

Peščanik.net, 13.10.2010.


The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)