Zajednička manifestacija Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu i nemačkih političkih fondacija povodom dvadesetogodišnjice ujedinjenja Nemačke:


20 godina posle ujedinjenja: Istorija i prikazivanje istorije

u petak, 8.10. u 18.00, Kulturni centar Grad – Evropski centar za kulturu i debatu, Braće Krsmanović 4.

Otvaranje:

Volfram Mas, Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji

Gosti:

Luc Ratenau, pisac i borac za ljudska prava iz Demokratske Republike Nemačke

Ivan Čolović, publicista i politički antropolog

Moderacija:

Volfgang Kloc, Direktor kancelarije Fondacije Hajnrih Bel za Jugoistočnu Evropu

 
Masovne mirovne demonstracije i masovno bežanje građanki i građana Demokratske Republike Nemačke vodili su padu Berlinskog zida 1989. i ponovnom ujedinjenju Nemačke 3. oktobra 1990. Kraj Demokratske Republike Nemačke otvorio je vrata kako ponovnom ujedinjenju Nemačke, tako i ponovnom srastanju Evrope na nekada podeljenom kontinentu.

I 20 godina posle ujedinjenja mnogi stanovnici Nemačke ne osećaju da su sasvim ujedinjen narod: u političkim diskusijama pojedini delovi društva još se sučeljavaju sa istorijskim činjenicama da bi se došlo do „pravednog“ vrednovanja Demokratske Republike Nemačke.

Nemačka je umnogome i dalje zemlja dva društva. Put ka „dovršavanju jedinstva“ čini se dužim nego što se mislilo; on je delom obeležen nepoverenjem između Istoka i Zapada i nestrpljenjem u iščekivanju svetlije sutrašnjice. Način na koji ljudi u Nemačkoj gledaju na događaje od pre dvadeset godina u tesnoj je vezi sa njihovim pojedinačnim ličnim pričama, sopstvenim identitetom i životnim ostvarenjem i iskustvima u ponovo ujedinjenoj Nemačkoj.

Stoga smo dvadesetogodišnjicu ponovnog ujedinjenja koja se poklapa sa desetogodišnjicom demokratskih promena u Srbiji odabrali kao povod za zajedničku manifestaciju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu i nemačkih političkih fondacija.

Gost iz Nemačke je Luc Ratenau, pisac i borac za ljudska prava iz DRN, rođen 1952. u Jeni. Ratenau je živeo kao slobodan pisac u DRN gde je više puta hapšen zbog svojih opozicionih aktivnosti. Vlasti DRN su mu nudile dozvolu za odlazak u inostranstvo, ali ju je odbio i ostao aktivan u okviru građanskog i mirovnog pokreta. Danas piše pesme i prozu, esejista je i kolumnista; posebno interesovanje poklanja knjigama za decu.

Most ka Srbiji napraviće Ivan Čolović, etnolog, politički antropolog i publicista iz Beograda. Povodom dvadesetogodišnjice pada Berlinskog zida izašao je zbornik eseja „Zid je mrtav, živeli zidovi!“ u izdanju Biblioteke XX vek čiji je on osnivač. Knjige koje su prevedene na nemački: „Bordel ratnika – Folklor, politika i rat“, izdavačka kuća Fibre iz Osnabrika, 1994. Čolović je odlikovan Herder- nagradom 2000. i Ordenom legije časti.

Obezbeđen je simultani prevod.

 
Fondacija Hajnrih Bel, 04.10.2010.

Peščanik.net, 05.10.2010.