Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Da li ste znali da je atentator na slovačkog premijera osnivao organizaciju Slovačka protiv nasilja? Evo sad znate. I upamtite da ste to prvo čuli od predsednika Srbije (čuj mene: Pere pisara iz administrativnog odeljenja) kao i ono da niko sa zapadnog Balkana neće u EU pre Ukrajine.

Dobro, poznato je da on (ne Pera pisar iz administrativnog odeljenja) voli da deli sa nama nepouzdane podatke iz istraga, čak i fotografije sa mesta zločina, pa i one koje bi bile zabranjene za prikazivanje (dok nam one koje bi morale biti prikazane na sudu samo prepričava: grozno je, bolje da ne gledate).

Ali, odakle mu podatak (ako je uopšte podatak) da je atentator osnivao nešto? Da je osnovao, to bi bilo u nekoj dokumentaciji, ali – osnivao? Šta, pronađen je statut buduće organizacije, potpisi za osnivačku skupštinu, pismo o namerama, dnevnik, imao je tetovažu…? Doduše, predsednik Srbije je kanda namignuo dok je to govorio, samo što je namig bio kod reči „slučajno“: kao fol slučajno se baš zove Slovačka protiv nasilja, a znamo mi dobro da svako ko koristi to: ime države + protiv nasilja, zapravo sprema atentat (prevod i adaptacija namiga N.M.).

Ako je već tako (a nije!), zašto pokušava da oblati koaliciju koja više ne postoji? Kad se i pominje na listama za lokalne izbore, ta sintagma sada služi da prevari birače i odvuče njihove glasove od opozicije, što bi predsedniku Srbije valjda trebalo da ide u korist, zar ne?

A možda je samo morao da šutne loptu koju su mu njegovi mediji nabacili na volej naslovima da je izvršen atentat na jednog od jedina tri slobodarska lidera u Evropi (treći je Orban). Možda je bio ponet tim vrlo slobodnim zaključkom. Slobodnim, ne u smislu slobodan kao slobodan sastav u školi jer ta škola novinarstva ne poznaje slobodu, već slobodnim u smislu da je oslobođen činjenica i većinskog mišljenja.

Sa druge strane, kako pa i da prepusti reflektore atentata tamo nekome ko nema veze sa našim izborima? On koji je sebe povezivao i sa izmišljenim atentatima, koji nas je maltene prvog dana na vlasti obavestio da „zna kako će skončati jer on dobro poznaje svoj narod i uprkos tome ga voli najviše na svetu“? Kako da propusti priliku da nam još jednom kaže: glasajte za mene jer sam ja jedini jak da vas sačuvam od propasti i zbog toga životno ugrožen (prevod i adaptacija takođe N.M.)?

Eh, kada bi se lista koju propagira zvala Nasilje protiv Srbije, još i da mu poverujemo na reč. Pa ipak je on čovek kojem zakon leži u topuzu, a bezakonje na srcu.

Peščanik.net, 20.05.2024.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)