Džaba sam izgleda uzbunio vatrogasce! DSS održao i skup i protestnu šetnju, a ne beše ni plamička. Eto ti šta znači biti u opoziciji! Malo rukah, malena i snaga. Što reko pokojni Svetozar Vukmanović Tempo: Čovek bez funkcije nije ništa. Dok je bio na funkciji, kod rečenog čoveka se znalo: Ko mu se zameri, odmah mu zapali ambasadu. Da je rečeni čovek nekim slučajem na vlasti, ambasade bi ovoga puta bile pošteđene, ali bi zato buknule kuće (stanovi?) premijera i prvog zamenika premijera, a možda bi i Prezidencijalni konak prošao kroz očišćujući oganj svesrpske pravde.

Budući, dakle, da je bio institucionalno ometen u razaranju Beograda, Čitluk Sahibija se – nakon što je doživeo još jedan nervni slom – stavio na čelo (dobro, ne baš na čelo, malo iza, bezbednije je) neutvrđenog, ali ne naročito velikog broja pristalica, kako svoje tako i sestrinske sekte, i blagoizvoleo se pojaviti na vratima pustoline u Nemanjinoj, u kojoj je svojevremeno vedrio i oblačio, žario i palio, otimao Janku, a davao Marku. Tu, na vladinom kapidžiku, Sahibija je u svojstvenom mu revolucionarnom maniru pozvao Srbe na radikalizaciju protesta čiji su cilj ostavke predsednika i premijera i poništavanje sporazuma sa Prištinom. Smornu govoranciju rečeni je po običaju završio pokličem: Živela Srbija.

Sahibija je ostavke tražio odlučnim, da kažemo, tonom čoveka koji je ukinuo sve razlike između sebe i Srbije. Meni je zvučao baš decidirano. Da se na mestima predsednika i premijera počem nalazila moja kolebljiva malenkost, rezignirao bih bez preteranog razmišljanja. Ali stvarni predsednik i premijer su ljudi posebnog kova. Takvi se ne rastaju lako od vlasti. A svakako ne mimo izbora. Tako da će alfa mužik – to mu je novo code name – morati da se zadovolji radikalizacijom protesta, što će u prevodu na srpski značiti seriju vrlo verovatnih pičvajza i subverzija na severu Kosova u organizaciji članova tamošnjeg ogranka mužikove sekte. Predsednik i premijer bi to svakako morali da imaju na umu, ako ne žele da dođu u situaciju onog neimara iz narodne pesme koji je prekodan zidao, a vila mu prekonoć sjebavala graditeljsku koncepciju. No dobro, nisu ni predsednik ni premijer od juče. Imaju oni i te kakvog iskustva sa vaninstitucionalnim delovanjem. Sve u svemu, utisak nedelje je da se Sahibija konačno sveo na svoju pravu meru – na ulogu gradskog oriđinala koji je u stanju da omađija par hiljada njemu sličnih besposličara i mutivoda. I ništa više od toga. Ali i to je mnogo.

 
Danas, 23.04.2013.

Peščanik.net, 24.04.2013.