Mi, Antifašistkinje i antifašisti u akciji, pozivamo sve koji/e se osećaju kao antifašisti/kinje da nam se pridruže na protestu 9. novembra – na Dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije i godišnjicu Kristalne noći, kada ćemo izaći na ulice da iskažemo svoj bunt protiv fašističkog nasilja i nepravde koji su postali naša svakodnevica.

Akcijom u nedelju 25. oktobra upoznajemo građanke i građane sa trasom planiranog protestnog marša time što za tu priliku menjamo imena ulica kojima će marš prolaziti. Želimo da povodom obeležavanja važne godišnjice istaknemo sa jedne strane univerzalne vrednosti za koje se svim snagama zalažemo, a sa druge da ukažemo na najranjivije grupe naših sugrađana kojima je preko potrebna solidarnost celokupnog društva..

9. novembra se okupljamo na Trgu generalnog štajka (Trg Nikole Pašića), a kretaćemo se Bulevarom antifašizma (Terazijama), Izbegličkom ulicom (Kolarčeva ulica), Trgom ženskog oslobođenja (Trg republike), Kvirskom ulicom (Vasina), Romskim trgom (Studentski trg) – do Platoa solidarnosti (Akademskog platoa).

Ovom simboličnom akcijom skrećemo pažnju na zapravo veoma ozbiljan i poguban političko-kulturološki fenomen istorijskog revizionizma – prekrajanja i krivotvorenja prošlosti, koji se na najvulgarniji način preslikao na mapu Beograda.

Tako su u protekle dve decenije u Beogradu izmenjeni nazivi nekoliko desetina ulica koji asociraju na borbu protiv fašizma i borbu za društvenu jednakost. Najveći broj preimenovanih ulica komemoriše uspomenu na partizanske borce pale u borbi protiv nemačkog okupatora i kolaboracionista, tokom Drugog svetskog rata, koji je na našem podneblju odneo preko milion života.

Neshvatljivo je da nekome smeta uspomena na narodne heroje Žarka Zrenjanina, Filipa Kljajića, Ognjena Pricu, Boška Vrebalova, Sonju Marinković, Dragicu Pravicu, Dušana Dugalića, Mladena Stojanovića, Simu Miloševića, Marka Oreškovića, Svetu Popovića, Vasilja Gaćešu…koji su pali u borbi protiv fašizma, neki od njih usled brutalnog mučenja u fašističkim zatvorima. Uklanjanjem naziva ulica kojima je obeležavana uspomena na antifašističku i oslobodilačku borbu, kao da je sugerisana obaveza iznuđenog zaborava i nametnutog stida.

Navešćemo samo dva primera cinizma onih koji negiraju naše antifašističko nasleđe: na Senjaku je do pre nekoliko godina jedna ulica nosila ime po Milanu Iliću Čiči, solunskom borcu, nosiocu Albanske spomenice, predratnom borcu za demokratizaciju društva i radnička prava, koji je poginuo 1942. kao borac Prve proleterske brigade u borbi s Nemcima. Danas ova ulica nosi naziv Ulica vile Ravijojle; na Zvezdari je do pre nekoliko godina jedna ulica nosila ime po Franji Ogulincu, španskom borcu i jednom od organizatora antifašističke borbe na Baniji, koji je ličnim primerom pokazao kako se Srbi i Hrvati zajedno mogu boriti protiv fašizma i koji je poginuo 1942. u borbi protiv ustaša. Danas ova ulica nosi naziv Ulica zvezdarskih jelki.

Nemački okupator i kolaboracionistička Specijalna policija odgovorni su i za smrt blizu 20 000 stanovnika Beograda tokom četiri ratne godine. Danas su u našem gradu izbrisani nazivi ulica koje su skoro šezdeset godina nazivane po istaknutim učesnicima pokreta otpora u Beogradu, koji su kao hrabri mladi ljudi pali u borbi za slobodu (na mapi Beograda više nema ulica Zage Malivuk, Miloša Matijevića, Janka Lisjaka, Mirka Tomića, Radmile Rajković…). Primera radi, zatiranje uspomene na Radmilu Rajković (antifašistkinja, učesnica pokreta otpora u Beogradu, uhapšena u trećem mesecu trudnoće, streljana 1944), ne predstavlja uvredu samo za njenu kćerku Danicu, koju je Radmila rodila kao zatočenica logora na Banjici. Ovo je uvreda za sve stanovnike Beograda.

Sraman odnos gradskih vlasti prema našem antifašističkom nasleđu, samo je jedan u nizu neslavnih doprinosa reviziji prošlosti na ovom prostoru – poslednji ovakav skandalozan primer je svakako rehabilitacija premijera Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića koji je potpisao sramni pakt sa fašističkim silama.

Našu deklaraciju i informacije o ostalim akcijama možete pogledati na:

http://antifauakciji.org/

 
Antifašistkinje i antifašisti u akciji, 25.10.2009.

Peščanik.net, 19.10.2009.