Saopštenje za medije povodom događaja na Mašinskom fakultetu

Dana 23.12.2010. godine u 18 časova policija je zabranila ulaz studentima i studentkinjama aktivistima Antifa u akciji koji su hteli da prisustvuju tribini pod nazivom „Studentske demonstracije – 1968. danas: Pariz, London, Atina, Beograd?“ obrazlažući to rečima da antifašisti nisu poželjni na tribini. Policajci su dodali i to da su instrukciju za zabranu ulaska antifašista dobili od organizatora.

Na pitanje studenata otkud policija uopšte u prostorijama fakulteta, policajci su odgovorili da je tribina zatvorenog tipa i da im ne treba nikakvo odobrenje. Inače, princip autonomije univerziteta zabranjuje ulaz uniformisanim licima organa reda na fakultete i univerzitet.

Tribinu je organizovala klerofašistička organizacija Srpski sabor Dveri u Maloj sali Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i na njoj je trebalo da bude predstavljena knjiga prof. dr Milana Petrovića „Studentski pokreti 1968“, a kao govornici su najavljeni prof. dr Kosta Čavoški, Predrag Dragić Kijuk, Vladan Glišić i prof. dr Milan Petrović.

Ovom prilikom, želimo da podsetimo i na nedavne događaje na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kada je policija umalo uhapsila studente koji su protestovali protiv nelegalnih izbora za Studentski parlament koje su na tom fakultetu organizovali omladinci Demokratske stranke i Srpske napredne stranke. Tom prilikom, jedan od policajaca je, uprskos zakonskoj zabrani, ušao u prostorije fakulteta, kako bi obrisao snimak policijske intervencije koji je jedan od studenata napravio. Sve pomenuto navodi na zaključak o sve većoj policijskoj represiji nad onima koji pokušavaju da ukažu na realne društvene probleme. U ovom konkretnom slučaju, policija obezbeđuje tribinu klerofašističke organizacije Dveri sa čijih se skupova mogu čuti pozivi na linč, koji su pokušani da se sprovedu u delo 10.10.2010. godine kada je 6.000-7.000 desničara pokušalo da napadne učesnike Parade ponosa.

„Dveri“ su pre dve godine podnele zahtev za rehabilitaciju notornog fašiste i ratnog zločinca, Milana Nedića. Boško Obradović, jedan od njenih lidera, je krajem 1990-tih bio aktivni saradnik ljotićevskog fašističkog glasila „Nova Iskra“.

Decenija koja sledi onu obeleženu bratoubilačkim ratovima donela je brutalnu pljačkašku privatizaciju, osiromašenje većine stanovništva zarad bogaćenja manjine, nedostupnost zdravstvene zaštite i obrazovanja ogromnom broju ljudi. U toj deceniji, kada je apsolutno neophodno da se najširi slojevi stanovništva solidarno suprotstave divljačkim nasrtajima kapitala na svaki aspekt naših života, država se služi mračnjačkim grupacijama poput „Dveri“ da nas okrene jedne protiv drugih, po nacionalnoj, seksualnoj ili nekoj drugoj osnovi. Oni koji ne organizuju masovne proteste protiv pljačkaša i moćnika ili astronomskih fakultetskih školarina, već isključivo protiv ugroženih manjinskih grupa kao što su to „Dveri“ već činile, moraju biti raskrinkani kao ono što zaista jesu – fašisti koji obavljaju prljavi posao u službi države i kapitala.

Smrt fašizmu! Neće proći!

Odbrani Mašinski!

Tekst letka deljenog 23.12.2010. ispred Mašinskog fakulteta:

Klerofašistička organizacija Srpski sabor Dveri planira da danas u 18 časova na Mašinskom fakultetu održi tribinu Studentske demonstracije 1968 danas: Pariz, London, Atina, Beograd?

Dveri su dokazana klerofašistička grupa koja pod maskom „socijalnog patriotizma“ već 10 godina zastupa najnazadnije ideje povratka u srednjovekovno blatište crkvenog i monarhijskog apsolutizma u „svim srpskim zemljama“, prilagođeno interesima kapitala i u starom duhu fašizma našminkano ispraznom demagogijom o socijalnoj i nacionalnoj sigurnosti za srpski narod. Iako se iz petnih žila trude da se javnosti prikažu kao antifašisti, ideologija nacionalnog, verskog i socijalnog oslobođenja kojom Dveri pokušavaju da okupe i pruže utočište propadajućim srednjim slojevima, lako se prevodi na jezik kojim su govorili Hitler i Musolini – kao i njihovi domaći pioni poput Nedića, Ljotića ili Mihailovića.

Ova grupa se do sada proslavila tribinama, tekstovima i medijskim nastupima na kojima je branila masovne ubice poput Radovana Karadžića, negirala postojanje antisemitizma u Srbiji i zločina u Srebrenici i pozivala na linč homoseksualaca. U svom navodnom protivljenju zapadnom imperijalizmu, Dveri se usrdno zalažu za lokalni imperijalizam Srbije pod pokroviteljstvom istočnog imperijalizma, a na račun ne-srpskih naroda, radeći tako na produbljenju etničkih sukoba i stvaranju klime za nove osvajačke ratove. Iako svoje nastupe ukrašavaju pozivima na nenasilje, Dveri svesno stvaraju teren na kom će uz otvoreno fašističke grupacije ciglama lomiti glave svima koje označe kao „neprijatelje srpstva“.

Tako su ove godine, pred održavanje Parade ponosa, Dveri, uz druge fašiste iz Obraza, SNP Naši 1389 i Nacionalnog Stroja, bile najzaslužnije za podgrevanje atmosfere bezumne mržnje prema osobama drugačije seksualne orijentacije. Jedan dan pred održavanje parade, Dveri su organizovale tzv. Porodičnu šetnju, tokom koje su skandirane „nenasilne“ parole poput „Ubi pedera“.

Na najavljenoj tribini Dveri će pokušati da poistovete fašističko divljanje na beogradskim ulicama od pre dva meseca, sa socijalnim buntom koji je proteklih meseci izbio u Atini i Londonu, kao posledica nezadovoljstva politikom prebacivanja tereta krize na leđa studenata, radnika i potlačenih društvenih grupa, koju sprovode vlade evropskih zemalja. Na taj način Dveri sada pokušavaju da nezadovoljne studente u Srbiji utrpaju u koš „nacionalnog i verskog oslobođenja“ i skrenu ih sa nezavisne borbe protiv krize i školarina koja prelazi sve nacionalne granice.

Pozivamo sve koleginice i kolege da se u 17 časova pojave na Mašinskom fakultetu i mirnim protestom iskažu gnušanje nad činjenicom da organizacije, koje uzgred država i crkva finansijski i logistički pomažu, koriste i akademski prostor za širenje fašističkih ideja.

Smrt fašizmu! Neće proći!

Odbrani Mašinski!

Antifašistkinje i antifašisti u akciji, 25.12.2010.

Peščanik.net, 25.12.2010.