„Strategijom razvoja turizma u Srbiji naročito se potencira razvoj eko-turističkih sela na brdsko-planinskim područjima, koja nude zdravu sredinu, ekološku hranu, ugodan ambijent, aktivan odmor u prirodi, etnografske i druge kulturno-istorijske vrednosti“, usvojila je Koštuničina vlada. Pokazalo se da Srbija ima još neiskorišćenih kapaciteta i neslućenih mogućnosti. Svet pamti kao Dan barikada 12. maj 1588, kada su se po Francuskoj tukli i jedni drugima psovali boga katolici i protestanti. Pobedili su neznabošci, jer moderna Francuska nema statistiku o privrženosti građana božanstvima. U Srbiji je praznovanje barikada trajno dobro svih slojeva stanovništva svih uzrasta od 17. kolovoza 1990, kada naoružani srpske narodnosti balvanima firmiraju ceste po severnoj Dalmaciji i Lici. Turistička destinacija „kosovske barikade“ – noćenje u šatoru, gutljaj umesto doručka, sanitarije – široko mu polje, sa pogledom na bodljikavu žicu i vijorenje srpske zastave privlači sve kategorije domaćih turista, a mnogi pristižu iz inostranstva.

Verski turizam doživeo je klimaks vansezonski – u oktobru, tokom Prvog kozačko-pravoslavnog pohoda Rusija-Srbija, koji je podržala i Komisija za kozaštvo Medvedeva. Vladika Irinej nije pustio u vojvođanske hramove kopiju ikone Bogorodice tabinske koja je prevalila 6.000 kilometara, jer njen transport u Srbiju nije blagoslovila Ruska pravoslavna crkva. Kozaci sa Urala su onda odneli drvenu sliku u photoshopu u drugu državu – Kosovo. Srbi na barikadi u Jagnjenici su molitvu pred ikonom prekinuli kada se komandant Kfora Erhard Drevs popeo na osmatračnicu. Tabinskoj je specijalnost da ograđuje granice od vragova. Kad su je iz Vojvodine uneli u beogradski manastir, ona je – da li zbog toga – proplakala!

I recept za svadbarski kupus u sklopu gastronomskog turizma na barikadama preuzet je iz azijskih stepa. Tatari su hitali u pljačkaške pohode sa sirovim mesom pod sedlom da se preradi u jestivo, začinjeno e-koli i/ili salmonelom. Tako su prinudno ukiseljeni kupus u septembru, kad mu vreme nije, barikadisti delili svojima, ali i nemačkim vojnicima koji se boje Danajaca i kad darove nose.

Barikade nisu za ljubitelje ekološkog, nautičkog, lovnog, ribolovnog, zdravstvenog, svemirskog, sportsko-rekreativnog i elitnog turizma. Na barikade bi opet ljubitelji masovnog, manifestacijskog, obrazovnog, kulturnog, kongresnog, poslovnog, enofilskog, pustolovnog, robinzonskog turizma i naturizma. Obrazovni i kulturni turizam su objedinjeni na koncertu pesmama „Volim otađbinu“, „Nedamo te Kosovo“ i „Metohija je Crna Gora“, video-bimom za sportske prenose, svadbom na deblima.

Putopisci iz sedmočlane grupe “Dveri” iz Sombora, Apatina, Odžaka i Vrbasa su se poslednjeg oktobarskog vikenda ušunjali na Kosovo vrletima u gluvo doba noći: „U besanim noćima, kakvu smo i mi osetili na svojoj koži, temperatura se polako ali sigurno spušta ispod nule, koncentracija mora da se održava trezvenim razgovorima, a teme se često ponavljaju i po više puta, u nedogled… Iz Odžaka je sa nama stigla i domaća rakija i topla bačka pogača, umešena zlatnim rukama gospođe Mileve Manasijević, kakvu po rečima promrzlih Kolašinaca, na barikadama još nisu jeli. A da se krsna slava u Srba zaista slavi i po tri dana, možemo da posvedočimo svi mi koji smo se te noći okrepili, domaćinski počašćeni slavskim posluženjem… Čim smo stigli nestrpljivo smo prekontrolisali NATO vojnike na oklopnim vozilima okružene bodljikavom žicom, ovekovečili se i proverili da li im smeta dim koji vetar nosi baš na njihovu stražu“, piše u knjizi utisaka Srpskog sabora “Dveri“.

Tog vikenda miholjske jeseni barikade su prebukirane. Kako je javila RTS i komandant Drevs obišao je „barikadu u Zupču, gde je razgovarao sa meštanima i predstavnikom opštine Zubin Potok Slavišom Ristićem (predsednik opštine, opaska T. K.) koji se tu slučajno zatekao. Komandant Kfora je rekao da se malo plaši za kamione na barikadama koji izgledaju kao novi. U slučaju uklanjanja barikada skupa vozila mogu biti oštećena, a kao što je on već otvoreno upozorio sve ljude, Kfor neće kompenzovati nikakvu štetu izazvanu tokom operacija uklanjanja barikada“.

Za kozje staze do barikada duple rezervacije važile su i 16. septembra. Turisti iz Srpske radikalne stranke, čiji je vođa puta bio potpredsednik Dragan Todorović, brade fazonirane à la Robinson Crusoe uspentrali su se i na na barikade a vodič je pocepao upozorenje Kfora: „Ukoliko krenete – mi budemo pucali!“. Kao slepi putnici prošvercovali su se na barikade članovi DSS-a koje je predvodilo tehničko lice – portparol Petar Petković. Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin takođe je ilegalno ušao na Kosovo, a stigli su i neki studenti iz Beograda koji nisu bili u grupi za studijski turizam. Velimir Ilić, poslednji legalista iz koalicije DSS-NS odustao je da pređe Rubikom na Jarinju „kada je video da su bodljikave žice postavljene na prelazu, kada je video table sa natpisom ’zabranjen ulaz’ i na srpskom i na engleskom jeziku“. U Drugom svetskom ratu tog septembarskog dana 1943. završena je saveznička invazija na Italiju i zemlja je kapitulirala.

Turistička sezona na barikadama bliži se kraju. U petak je, kao što je najavio, uz saglasnost Beograda, Kfor srušio barikadu u blizini Brnjaka, a ljutiti brnjački Srbi su sa druge strane granice, na srpskoj teritoriji, pred srpskom policijom, postavili barikadu da otežaju ulazak državljana Srbije na srpsko Kosovo. Nova pansionska usluga je dijetalno prenoćište, jer su Srbima, otkako su postavili barikade, hrana i artikli široke potrošnje poskupeli za 17 odsto zbog rizičnog transporta. Umesto na ekskurziju, od oktobra na barikade dovode i srednjoškolce bez dozvole roditelja, kao u „avantura park“.

Istog dana kada su se 2011. kosovski Srbi ogradili podjednako i od Albanaca i od Srbije, Fridrih Barbarosa, kralj Nemačke, Italije i car Svetog rimskog carstva je 1189. stigao u Niš, prestonicu Stefana Nemanje, kapiju između Istoka i Zapada. Nemanja je ugostio i 100.000 carevih krstaša. Sveti Sava je na Fridrihu iskušao isceliteljske moći. Nišavu je Fridrih pregazio, ali kad je stigao do Salefa u Kilikiji srce ga je izdalo i utopio se.

Odbornici iz Kosovske Mitrovice od septembra provode radno vreme na barikadama. Imaju dodatak za otežane uslove rada. NY Times je objavio krajem oktobra da krijumčarenje naftnih derivata na severu Kosova godišnje vredi 100 miliona dolara. Njujorški list zapaža, pozivajući se na policajce i međunarodne posmatrače, da proteste i barikade u najvećoj meri podstiče biznismen Zvonko Veselinović, koji je izgradio desetak barikada, a demonstrante plaća 70 dolara, što je 50,82 evra dnevno. Na severnom Kosovu živi 55.000 Srba ornih za barikade. Pomnoženo sa 70, to je 3.850.000 dolara. Do sto miliona dolara ostaju falange nepušača spremnih da za 70 dolara dnevno švercuju benzin u upaljačima.

Srpski narodni pokret „1389” one iz ruske koalicije „Kosovski front”, poljske koalicije „Poljaci za srpski Kosmet” i „Slovačkog pokreta obnove” vodi na barikade. Ruska opsednutost dolarom davna je koliko i fama o duši slovenskoj, a Poljska nije članica evrozone.

„U proteklih sedam dana, a nakon boravka članova Upravnog odbora Dveri u opštini Zubin potok i dogovora o redovnom slanju naših predstavnika na barikade, na severu Kosova i Metohije boravilo je više desetina predstavnika naših povereništava širom Srbije… Svi na delu treba da posvedočimo koliko nam je zaista stalo do Kosova i Metohije. A taj minimum ispod koga se ne sme ići jeste barem jedna provedena noć na barikadama“, saopšteno je 31. oktobra. Minimalna mesečna zarada u Srbiji je 235,8 dolara.

U Kosovsku Mitrovicu stigao je i Adis Alajov. „Došao sam čim sam čuo da je organizovano okupljanje na barikadama“, kaže za Radio Slobodna Evropa Alajov, koji je iz Etiopije, gde je BDP po stanovniku 800 dolara.

Autonomija.info, 06.11.2011.

Peščanik.net, 07.11.2011.