Amnesty International je duboko zabrinut zbog neoglašavanja srbijanskih vlasti povodom ovogodišnje Parade ponosa u Beogradu, planirane za 28. septembar, navodi se u saopštenju koje je ova međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava uputila u četvrtak.

Samo mesec dana pre najavljene Parade vlasti još nisu dale odobrenje za njeno održavanje a organizatori još nisu dobili garancije da Parada neće biti opet zabranjena.

AI je pozvala premijera Srbije da se postara da vlada na čijem je čelu pruži punu podršku planiranoj šetnji, i tako ispuni svoju obavezu da poštuje, štiti i omogući pravo na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja svih građana bez diskriminacije, uključujući i onu po osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Istovremeno, zvaničnim dopisom organizatorima beogradske Parade ponosa oglasio se Vašington: zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker pružio je punu podršku naporima ka osvajanju vrednosti „koje svi delimo – jednakost, dostojanstvo i toleranciju u Srbiji“. Riker je izrazio i razočarenje zabranama kojima je Prajd bio izložen prethodnih godina.

„Mirno održavanje ovogodišnjeg Prajda bi bio ogroman uspeh i važan znak da nova vlada Srbije shvata važnost zaštite prava svih svojih građana“, istakao je Riker i dodao da je ambasador SAD u Beogradu „iskren i pouzdan saveznik LGBT populacije i borac za ljudska prava“.

Beograd Prajd 2013. trebalo bi da bude održan od 20. do 29. septembra i obuhvatiće međunarodnu konferenciju o slobodi okupljanja LGBTIQ zajednice 21. i 22. septembra, Prajd Forum 27. septembra, debate i okrugle stolove koji će položaj LGBTIQ populacije posmatrati iz različitih perspektiva – medijske, religijske, obrazovne, a pratiće ga raznovrstan program izložbi, koncerata, filmskih projekcija.

Šetnja gradom predviđena je za 28. septembar.

Prisustvo na Beograd Prajdu do sada su potvrdili predstavnici beogradskih kancelarija UN, OEBS, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, vlade Švedske i drugi.

Organizatori ovogodišnje Parade ponosa saopštili su ranije da su do sada pet puta tražili sastanak sa Aleksandrom Vučićem, četiri puta zakazivali sastanak kod Dačića i dva puta tražili susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je nakon otkazivanja prošlogodišnje Parade obećao da će ta manifestacija biti održana ove godine. Niko od predstavnika vlasti, uključujući gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, nije do sada reagovao na pozive organizatora.

Goran Miletić iz organizacionog odbora rekao je medijima da je Parada 2010. godine pokazala da je policija u stanju da obezbedi ovakav skup, te da su organizatori odlučili da Prajd i ove godine bude održan na istom mestu, u parku Manjež, nakon šetnje užim centrom grada. „Ako je policija pre tri godine uspela da zaštiti učesnike prajda, sigurno će uspeti i ove godine“, rekao je Miletić.

Miletić je naveo i da policija do danas nije objasnila zbog čega je otkazana Parada 2011. godine, pod izgovorom da je bezbednosna procena policije poverljiva informacija.

Inače, u saopštenju organizacije Amnesty International od ministarstva unutrašnjih poslova Srbije se traži da preduzme sve potrebne mere kako bi učesnici Parade ponosa bili bezbedni, kao i da osigura saradnju odgovarajućih službi sa organizatorima beogradske Parade kako bi se šetnja realizovala 2013. bez prepreka i ometanja.

Međunarodna organizacija je takođe pozvala premijera i predstavnike vlasti da javno osude sve pretnje, uznemiravanja i napade usmerene na organizatore i učesnike Parade, kao i da obezbede da nadležne službe bez odlaganja sprovedu nezavisnu i efikasnu istragu svih napada ili pretnji protiv članova LGBTI zajednice uoči održavanja Parade, kako bi se počinioci izveli pred lice pravde.

Uprkos međunarodnom pritisku, uključujući i nekoliko članica Evropske unije, parade ponosa zakazane za 2011. i 2012. su bile otkazane, podseća AI u sauopštenju, kada je premijer Ivica Dačić koji je takođe i ministar unutrašnjih poslova, naveo da zbog „ozbiljnih pretnji“ policija nema kapacitete da omogući adekvatne bezbednosne uslove. Amnesty International ističe da do danas nije saopšteno da li je vođena bilo kakva istraga zbog pretnji koje su upućene 2012. kao ni da li su sudski procesuirane.

AI ističe da je proteklih godina Srbija značajno unapredila standarde zaštite LGBTI zajednice od diskriminacije, uključujući i zakonsku zabranu zločina mržnje motivisanih seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, AI strahuje da bi ove godine srbijanske vlasti mogle da uskrate dozvolu za planiranu Paradu ili da je ponovo zabrane. To bi bilo ne samo narušavanje međunarodnih obaveza koje je Srbija preuzela, već bi se kosilo i sa odlukom Ustavnog suda Srbije prema kojoj je zabranom Parade 2012. vlada Srbije prekršila ustav lišavajući LGBTI osobe prava na slobodu izražavanja, slobodu okupljanja, efikasni pravni lek i pravnu zaštitu.

AI je izrazila razumevanje za Srbiju koja pred početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji ima mnogo problema kojima je prinuđena da se bavi, ali je istakla da vlasti ne mogu ignorisati svoje obaveze u pogledu zaštite ljudskih prava: od Srbije se po kriterijumima iz Kopenhagena zahteva da pokaže da je u stanju da garantuje poštovanje ljudskih prava i zaštitu manjina. Sem toga, prema poglavlju 23 predstojećih pregovora sa Unijom, Srbija je obavezna da garantuje fundamentalna prava iz Povelje EU koja, u članu 21, zabranjuje bilo kakvu diskriminaciju po nizu osnova uključujući i seksualnu orijentaciju.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 30.08.2013.