Solidarna akcija „Beograd – Srebrenica biciklom 2013“ polazi iz Beograda 8. jula, u 8 sati ujutru. Učesnici/e polaze iz Bulevara Vojvode Mišića, kod Beogradskog Sajma. Na kraju prvog dana vožnje stižu u Šabac, gde će u popodnevnim časovima na glavnom trgu zajedno sa Ženama u crnom održati protestno stajanje, deliti informativne letke o akciji i o genocidu u Srebrenici, te davati izjave za medije. Na kraju drugog dana vožnje stižu u Loznicu gde je takođe u popodnevnim časovima planirano stajanje, deljenje letaka i izjave za medije. Na kraju trećeg dana stižu u Srebrenicu.

Aktivističko biciklistička tura od Beograda do Srebrenice vozi se prvi put ove godine u cilju iskazivanja solidarnosti sa žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici te dizanju svesti o ovom pitanju u Srbiji, a u kontekstu obeležavanja 18. godišnjice genocida koji je počinjen u Srebrenici 1995. godine. Akciju je organizovala nezavisna grupa aktivista i aktivistkinja (Eva Dinić, Vladimir Jevtić i Nina Đurđević Filipović) u saradnji sa organizacijom SOS Vlasotince, Mrežom Žena u crnoma uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond, sa ciljem da na ovaj način iskažu solidarnost sa žrtvama genocida i njihovim porodicama kao i da podsete građanke i građane Srbije na potrebu za suočavanjem sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime.

Sama vožnja traje tri dana, pokriva oko 220 kilometara i prolazi najvećim delom kroz zapadnu Srbiju, prolazeći kroz mesta u srbijanskom Podrinju, koja su tokom rata u Bosni i Hercegovini često bila logistička podrška i ishodište pohoda raznih vojnih i paravojnih formacija koje su ratovale na teritoriji Bosne i Hercegovine. Učesnice i učesnici ovog biciklističkog pohoda žele da podsete stanovnike mesta kroz koja se prolazi, na ulogu Republike Srbije u ratu u Bosni i Hercegovini, posebno imajući u vidu činjenicu da je Srbija proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, kao najmasovnijeg pojedinačnog zločina u ratovima devedesetih i paradigme zločina počinjenih u ime građana i građanki Srbije na tlu bivše Jugoslavije.

 
Peščanik.net, 05.07.2013.