Puppy DOg Magic Tricks

Kompletan javni život u Srbiji podređen je interesima isključivo jednog čovjeka: Aleksandra Vučića, aktualnog premijera koji se naročito ljuti na one koji napadaju ne toliko njega nego ‘njegovu porodicu’. Tako se desilo da su suspendirani žandari koji su nedavno, za održavanja Parade ponosa, navodno primijenili fizičku silu protiv njegovog mlađeg brata Andreja Vučića, pa je iz fokusa javnosti nestalo ono kolokvijalno ‘Znaš li ti ko sam ja?’ i navodno vađenje pištolja na žandare, pa se desilo i to da isti taj Andrej bude navodna žrtva krađe identiteta i da za sve oko tog slučaja bude kriva opozicija.

Naime, Zoran Živković, predsjednik Nove stranke i bivši premijer (nakon ubojstva Zorana Đinđića), u parlamentu je, tokom debate o smanjenju mirovina i plaća u javnom sektoru, postavio pitanje firme Vučića mlađeg, koja je u blokadi i koja je dužna državi ne baš beznačajan iznos. Sve je bilo u skladu sa stavom te stranke (sa samo dva zastupnika) da neće podržati otimanje od umirovljenika, liječnika, profesora, nastavnika i ostalih, dok se ne riješe gorući problemi javnih poduzeća kao gutača para, kao i prekomjernog trošenja državne administracije. Sam premijer Vučić na tu je sjednicu zakasnio: dočekao ga je frenetičan aplauz nakon što je ušetao u veliku salu Skupštine Srbije, koji se opetovao svaki puta kada bi nešto progovorio o svojim velikim dometima i o onima koji se obračunavaju s njim i ‘njegovom porodicom’. Kulminiralo je to sa istupom Živkovića, koji se pozabavio poslovima mlađeg Vučića, s kojim se premijer – kako svjedoči jedan tekst objavljen u državnoj ‘Politici’ – telefonski dnevno čuje najmanje deset puta. Vučić stariji je, kako i dolikuje, odbacio i primisao da njegov mlađi brat ima bilo kakve mutne poslove i dugove, te izjavio da će dati ostavku ako se dokaže da su firme ili jedna firma koja se vodi u Agenciji za privredne registre (APR) u vlasništvu njegovog brata. Živković kaže da je ‘Vučić manirom kockara za kafanskim stolom’ bacio okladu u kojoj je rekao da će podnijeti ostavku. ‘Prvi razlog je što je očigledno jasno dokazano da je jedna od fantomskih firmi registrovana pod imenom i prezimenom, matičnim brojem i svime onime što ukazuje da je to njegov brat. Ti podaci stoje u APR-u, podaci o blokadi firme su u Narodnoj banci Srbije, a tamo stoji i rešenje o pokretanju stečajnog postupka’, rekao je Živković.

E, onda je uslijedila tipična srbijanska ‘igranka’. Narednih dana su se oglasili ministar unutrašnjih poslova dr. Nebojša Stefanović i direktor Porezne uprave Marko Marinković, inače bivši djelatnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA), s tvrdnjama da je Vučiću mlađem ‘ukraden identitet’, da je nepoznat netko s lažnom (krivotvorenom) kopijom lične karte osnovao privatno poduzeće, koje je napravilo neki dug (22 milijuna dinara) i da on, Andrej Vučić, s time nema ama baš nikakve veze, već oporba laže, pa umjesto premijera Aleksandra Vučića ostavku treba podnijeti Zoran Živković.

Sam Živković u razgovoru za ‘Novosti’ kaže da se na osnovu podataka Agencije za privredne registre vidi da je ‘inkriminisana fantomska firma’ registrirana pod imenom, prezimenom i matičnim brojem premijerovog brata, a u registru kod Narodne banke Srbije stoje podaci o blokadi računa te firme.

– Ili su ti podaci tačni, pa premijer treba da formalizuje svoje stanje i podnese ostavku, a ako se dokaže da je to falsifikat, onda je opet za to kriv Aleksandar Vučić, bivši potpredsednik Vlade i bivši šef Biroa za borbu protiv kriminala. Sumnjam u tvrdnje direktora Poreske uprave, jer da je to falsifikat, nužno bi dosad bile izvršene izmene u APR-u i NBS-u, a tu i dalje piše da je Andrej vlasnik. Da je falsifikat, takođe bi se vodila o tome neka istraga i javnost bi znala za to ili bi barem bila upisana zabeleška u APR-u. Čak i ukoliko jeste prevara, Vučić treba svakako da podnese ostavku jer je to dokaz da njegova borba protiv korupcije, kojom se hvali, nije bila uspešna – govori Živković, ponavljajući svoj stav koji je već iznio u srpskim medijima.

Predsjednica Savjeta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić dala je i pravno tumačenje cijele stvari, iz koje proizlazi da je Živković posve u pravu: ona u svojoj analizi kaže da upis firme d.o.o. Asomacum iz ožujka 2010. stoji i danas, što je provjeravala 27. listopada ove godine. Pa kaže: ‘Jedno od načela na kojima se zasniva postupak registracije, tj. upisa u APR, jeste tačnost i pretpostavka savesnosti, prema kome treća lica, koja se u pravnom prometu pouzdaju u podatke iz registara, ne snose štetne pravne posledice zbog netačnih podataka u registrima (…) Pretpostavka da postoji d.o.o. Asomacum, da je u pitanju aktivno privredno društvo, da je njegov stopostotni vlasnik građanin Andrej Vučić, sa JMBG-om (…), deluje danas i važi prema svim trećim licima, uključujući i premijera.’ Te dodaje: ‘Izvršeni upis i pretpostavka tačnosti i pouzdanja u upis ne mogu se oboriti nijednim novinskim člankom, nijednom izjavom, makar poticala i od visokih funkcionera Poreske uprave.’

A jedini način je bio da, na primjer, sam Andrej Vučić u roku od 30 dana od dana saznanja za razloge ništavosti upisa, a najkasnije u roku od godinu dana od dana registracije, podnese tužbu za ništavost upisa firme, što on nije učinio. Čak i usprkos tome što je, navodno, po riječima današnjeg direktora Porezne uprave, još 2010. godine bio pozivan na razgovor i kada je ustanovljeno da mu je identitet – ukraden.

Umrtvljena javnost je, međutim, progutala i ukradeni identitet i Vučićevu zamjenu teza o tome tko bi trebao biti odgovoran (do ostavke), on ili Živković, a zaboravljena je i izjava iz (propalog) lista ‘Press’ iz rujna 2008. godine, kada je Vučić nakratko ispao iz političkog života, u kojoj kaže: ‘Od čega ću sada živeti? Ja imam svoju profesiju, ali možda ću se baviti nekim poslovima poput berzanskih ili ću pomagati bratu u vođenju firme. Uglavnom, ne brinite za moju egzistenciju.’

Brat nema firmu, a on se bavi državnim berzanskim poslovima.

Novosti, 31.10.2014.

Peščanik.net, 02.11.2014.