Presuda Međunarodnog suda u Strazburu po predmetu „crvenog partizana“ Vasilija Kononova je ispolitizovana – rekao je između ostalog predsednik Medvedev. I još je dodao da je to pokušaj rušenja postojećeg međunarodnog pravnog sistema i napad na posleratni svetski poredak.

Sve u svemu, glupost.

Glupost, i još treba dodati, sasvim nepotrebna. Jer, šta mi to pred sobom zapravo imamo? Imamo strazburski sud, Latviju i sovjetskog diverzanta-ubicu. I u čemu bi drugom tu bio interes demokratske Rusije osim u tome, da se jasno ogradi od zločinačke prakse krvavog staljinističkog režima?

Glupost je pored toga još i sasvim očigledna, jer bilo koji obični smrtnik osposobljen za dva ili tri klika mišem, može na internetu da pročita informaciju o „podvizima“ diverzanta Kononova. Naime radi se o masovnom ubistvu mirnih građana, uključujući i mladu ženu u devetom mesecu trudnoće. To su bili ti nemili događaji u vezi kojih je izrečena presuda u strazburskom sudu, a oni koje mrzi da prevode sadržaj ove presude, mogu da saznaju činjenice u tekstovima koje je na odličnom ruskom napisala i objavila Julija Latinjina.

Meni je na primer, ta informacija dostupna.

A da li je ona dostupna i predsedniku Medvedevu?

Svestan sam toga da je odgovor na ovo pitanje neobično važan za čitavu zemlju, ali ne znam koji bi od njih bio manje ponižavajući za njene građane.

Jer postoje samo dve varijante.

Ili predsednik zna pod kojim je okolnostima pokrenut postupak protiv Kononova, i u tom slučaju ispada da je on prosto bezočni demagog.

Ili on stvarno veruje da je Vasilij Kononov pošteni stari partizan kome sude evropski buržuji, zaverenici uvek spremni da unize Rusiju i krše međunarodno pravo. No to bi istovremeno značilo da gospodin Medvedev besciljno luta kremaljskim hodnicima orijentušući se napipavanjem, a da u državnom apartu nema niti jednog savesnog ili zdravomislećeg čoveka koji bi mu nečujno prišao i tiho šapnuo na uvo: Dmitrije Anatoljeviču, bolje nemojte ništa govoriti… samo se brukate.

Ova druga varijanta mi se čini nekao strašnija od one prve.

 
Viktor Šenderovič, Ежедневный Журнал, 03.06.2010.

Preveo s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 04.06.2010.