bioskop

O, kako bi bilo lepo da i mi, kao Tadić onomad, možemo da kažemo: vidimo se u nekom drugom filmu. Na našu žalost, zaglavljeni smo u ovom jednom koji se besomučno emituje u svim terminima.

Svakidašnjost u Srbiji neodoljivo podseća na film ”U raljama života”. Tačnije na onu kultnu scenu iz tog filma u kojoj Bata Živojinović svojim prepoznatljivim načinom izgovara legendarnu rečenicu: ”Sad ću da te k… celu noć”. U ovoj novoj, osavremenjenoj verziji koja se zove ”U raljama reformi”, premijer preti da će nas reformisati celu noć (ma, šta celu noć – ceo dan i celu noć). Reformisaće i naš ”mind set” kako je prvobitno rekao, i javna preduzeća i infrastrukturu i finansije… Ali, baš kao i Bata Živojinović u staroj verziji, sve to odlaže već skoro dve godine: samo da rekonstruiše Vladu pa će onda, samo da iz Vlade izbaci kočničare pa će onda, samo da dobije pun legitimitet, samo da u Vladu vrati kočničare… Nadajmo se da neće i da nastavi kao Bata Živojinović – samo da nešto pojede pa će onda, samo da nešto popije pa će onda, samo da nađe gde je zalepio žvaku pa će onda…

U kratkim pauzama između emitovanja ovog filma možemo gledati još jedan rimejk domaćeg filma (a da kakav bi bio nego domaći jer, kako nas stalno ubeđuju, na režiju i izbor glumaca ovde ne utiču ni Brisel ni Vašington ni Moskva). Na našim ”malim ekranima” gotovo svakodnevno oživljavaju scene iz ”Tri karte za Holivud”, samo što su produkciono i glumački više nalik na Bolivud, uostalom kao i sve ostalo kod nas. Najupečatljiviji utisak ostavljaju naoko (ili bar oku neupućenog posmatrača) ničim motivisane preterane emotivne reakcije glavnih aktera glavne partije. Najviše pleni njihova neumorna budnost i još neumornija jarost da se uoče i imenuju narodni neprijatelji. Najnoviji je locirani pre samo par sati u liku i delu RTS-a koji, kako kažu iz kancelarije za besne odgovore, ”služi kao svakodnevni poligon za najprljavije napade na predsednika SNS-a Aleksandra Vučića”. Da li će se odigrati i scena u kojoj Branislav Lečić zaziva: ”Udri, narodna milicijo!” ostaje da se vidi u nastavku ovog filma.

A on će se emitovati odmah posle domaće verzije filmskog serijala ”Iks fajls”. Baš kao i original, i domaća produkcija koristi priču o zaverama da bi zapravo promovisala snagu i dostignuća države, osim što original prikazuje Ameriku kao državu koja, zahvaljujući tajnom dogovoru sa vanzemaljcima, poseduje nedostižnu tehnologiju, dok se u našoj verziji Srbija hvali time što nema tajni dogovor sa onima van zemlje (a ni tehnologija joj nije jača strana). Druga sličnost sa originalom je u nepotrebnom skretanju pažnje na tačno vreme, samo što, umesto da se ono ispisuje u donjem levom uglu ekrana, nama se ono usmeno saopštava. Pa tako saznajemo i da je premijer svoj ekspoze pisao do tačno pet i dvadeset jer bi neko okvirno vreme (pet ili pola šest) ili opisno (”pisan je do jutros” ili ”pisan je cele noći”) valjda zvučalo nedovoljno ozbiljno. Ovako je zvučalo samo kao da se ekspoze pisao u zadnji čas ili, da budem i ja precizna – tačno u pet do dvanaest.

Pa ipak, jedan film nam je čvrsto obećano da nećemo skoro gledati. ”Bolji život”. Odložen je za nekoliko godina. A da li se baš svi aspekti boljeg života odlažu, nije nam rečeno. Videćemo i sami. Ako, na primer, i ovogodišnje emitovanje ”Parade” bude zabranjeno, znaćemo tačno koliko je sati. Neće morati da piše u dnu ekrana ili da nam se saopštava. Ali, ne brinite, ako je i zabrane, održaće se ona druga – vojna.

Peščanik.net, 28.04.2014.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)