ljudi ispred radnje u San Francisku
Foto: Nina Radulović

Ostvarili smo izvestan napredak u izgradnji državne uprave koja radi u interesu svih, a ne samo u interesu najbogatijih. Ali pred nama je dug put.

Sigurno ste videli velike naslove i najave Plana za spas Amerike koji je Joe Biden potpisao u martu: plan uključuje direktnu pomoć od 1.400 dolara, značajno povećanje poreskih olakšica za porodice s decom, nastavak pomoći za nezaposlene i proizvodnju i distribuciju desetina miliona doza vakcina koje su nam neophodne za izlazak iz pandemije.

Možda vam je promaklo da smo primarnu zdravstvenu zaštitu učinili mnogo pristupačnijom tako što smo udvostručili budžet za lokalne domove zdravlja i utrostručili sredstva za dovođenje lekara, zubara i medicinskih sestara u regione u kojima ih nema dovoljno. Decu koja su prošlu godinu provela zatvorena u kuće čeka leto sa širokom ponudom aktivnosti zahvaljujući sredstvima izdvojenim za letnje i vanškolske programe.

To su važni koraci u poželjnom smeru.

Ali u doba nezapamćene krize to neće biti dovoljno. To zna Joe Biden, to znate vi, to znam i ja.

U govoru koji je održao u prošlu sredu predsednik je izneo dobar plan rada za Kongres, ali da bismo prebrodili veliku ekonomsku, društvenu, zdravstvenu i ekološku krizu s kojom se naša zemlja nosi moramo pokušati da učinimo još više.

Kao predsedavajući Senatskog odbora za budžet aktivno ću učestvovati u izradi novih zakona. Važne teme kojima se moramo posvetiti uključuju propadanje infrastrukture u zemlji, klimatske promene i traženje načina da pomognemo svim američkim porodicama s decom. Ovde bih želeo da kažem nešto više o temi na koju ću se posebno fokusirati.

Nedopustivo je da više od 50 godina nakon pokretanja programa Medicare mnogi od naših starijih sugrađana još nemaju pristup osnovnim zdravstvenim uslugama. Mnogi od njih ne čitaju novine jer ne mogu da priušte sebi naočare, ne mogu da razgovaraju sa unucima jer nemaju slušne aparate i hrane se s teškoćama jer ne mogu da plate zubnu protezu.

Vreme je da jasno kažemo da se pravo na Medicare mora proširiti na milione starijih radnika kojima je zdravstvena zaštita najpotrebnija.

U ovom prelomnom trenutku u istoriji Amerike, demokratski predsednik i demokratski Kongres moraju učiniti ono što američki narod želi. Moramo proširiti usluge koje se nude u okviru programa Medicare i spustiti starosnu granicu za pristup tim uslugama. Ako većinu koju imamo iskoristimo da taj plan sprovedemo u delo, to će biti najbolja stvar koju smo učinili za američki narod. To je takođe dobar politički potez.

Neko će reći da to mnogo košta, što je istina. Ali evo jednog zanimljivog podatka. Ukupni troškovi proširenja pristupa programu zdravstvene zaštite mogu se pokriti ako dopustimo da Medicare direktno pregovara o cenama lekova.

Koliko god neverovatno to zvučalo, Medicare po zakonu nema pravo da pregovara sa farmaceutskim kompanijama o cenama lekova koje kupuju naši stariji sugrađani. Zahvaljujući ogromnoj moći farmaceutskih lobija, ovim kompanijama je dozvoljeno da pljačkaju državu i naplaćuju Amerikancima koliko god požele. Amerikanci za lekove plaćaju više nego stanovnici bilo koje druge zemlje na svetu. To je apsurd koji se mora okončati.

Sve velike zemlje u svetu direktno pregovaraju o cenama lekova. To u Americi radi Uprava za veterane. Ali Medicare nema to pravo.

Cilj koji smo postavili praktično je definicija dobitne situacije za sve zainteresovane strane. Stariji sugrađani će manje plaćati svoje lekove, slušne aparate, naočare i stomatološke usluge. Milioni Amerikanaca će steći pravo na zdravstvenu zaštitu. I cene lekova će biti niže za sve stanovnike Amerike.

Teško je poverovati da još moramo da vodimo bitku za te zdravorazumske politike koje podržava ogromna većina Amerikanaca. Nema sumnje da će farmaceutska industrija iskoristiti pozicije u Vašingtonu da pokuša da to spreči. Od 1999. do 2018. godine farmaceutske kompanije su potrošile 4,7 milijardi dolara na lobiranje u američkoj prestonici. To je 233 miliona dolara godišnje. Taj iznos ne uključuje 400 miliona dolara priloga za kampanje za federalne kandidate i odbore i 900 miliona dolara za kandidate i odbore na nivou država.

Farmaceutska industrija ima uz sebe najmoćniji lobi u Vašingtonu i uverena je da su njeno bogatstvo i politički uticaj dovoljni da spreče Kongres i predsednika u nameri da prošire Medicare i snize cene lekova. Ja ne mislim tako. Verujem da će se u danima i sedmicama koje dolaze američki narod ujediniti, pokazati svoju snagu i odupreti se pritiscima. Nećemo dozvoliti da nam pohlepa farmaceutske industrije uskrati pristup zdravstvenoj zaštiti i jeftinijim lekovima.

Na federalnom nivou smo uspeli da ostvarimo izvestan napredak u zaštiti interesa radničke klase. Bilo je očekivano da će establišment i branitelji starog stanja pružiti otpor. Ako budemo imali hrabrosti da se edukujemo, organizujemo i pođemo napred, odnećemo pobedu u ovoj borbi. Pokazaćemo da pokret miliona običnih Amerikanaca koji se bore za pravdu može odneti prevagu nad silom organizovanog novca.

The Guardian, 03.05.2021.

Preveo Đorđe Tomić

Peščanik.net, 07.05.2021.