Da li bi država trebalo da subvencioniše najbolje ili obične studente? Pitanje nije retoričko i na njega nije tako lako odgovoriti kao što možda izgleda.

Uzmimo da svi plaćaju svoje obrazovanje. Hoće li to podstaći studente da više ulažu u svoje obrazovanje? To zavisi, između ostalog, i od toga kojoj se zaradi mogu nadati posle završenih studija. Recimo, studiranje medicine trebalo bi da je skuplje nego studiranje ekonomije. No, ako se plate koje se tim strukama mogu obezbediti ne razlikuju mnogo, biće više studenata ekonomije. I uopšte, način finansiranja obrazovanja veoma mnogo zavisi od toga da li od uspeha u studiranju zavisi buduće zaposlenje i zarada. Ukoliko ne zavisi, ima smisla stipendirati bolje studente.

Takođe, stipendiranje studenata, ili takozvano besplatno školovanje, ima smisla ukoliko ne postoji konkurencija među ustanovama koje nude obrazovanje. Ako je školstvo monopolisano, jedan način da se kontroliše cena obrazovanja jeste da se ne naplaćuje školarina. Onda država određuje i troškove obrazovanja i vrši selekciju đaka ili studenata. Ako postoji konkurencija, bolji studenti će biti spremni da plate bolje obrazovanje. Recimo, u Austriji se broj studenata iz bivše Jugoslavije broji na hiljade.

Razlog da se stipendiraju svi, a to znači pre svega prosečni đaci ili studenti, jeste da se kvantitetom dobije kvalitet. Često se to opravdava egalitarističkim argumentima – da svi imaju jednake šanse – ali to nije tačno ni kada je reč o troškovima, a ni o kasnijim zaradama. No, ako se veruje da će viši opšti nivo znanja doneti značajne opšte koristi, pa i korist onima koji su spremniji da stiču znanje, dakle i boljim studentima, onda ima smisla stipendirati obične studente.

 
Blic, 02.12.2009.

Peščanik.net, 02.12.2009.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija