IZVODI IZ ŠTAMPE 28.01-30.01.08.

Ako Nikolić prođe, Srbija neće.
Vesna Rakić-Vodinelić, pravnica, Danas,28.01.08.

Šta vas briga ko je ubio Ćuruviju, kad je to bilo politički poželjno? Sve to, uostalom, izdajnici, ustaše Tadići i njihove kurve, lepo piše u knjigama prof. dr Vojislava Šešelja; svi ti Ćuruvije, Stambolići, Draškovići, Đinđići i ostali Anastasijevići, sve te odvratne ženetine iz izdajničkih nevladinih organizacija, taj B92 iz Bulevara Ratka Mladića i ostali izdajnici. Čim postane predsednik, Toma će se već obračunati sa takvima po ugledu na graždanina Putina, Vladimira Vladimiroviča. Nadmašiće ga sigurno u revnosti i strogosti.
Miloš Vasić, kolumnista, Danas, 28.01.08.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić lagao je kada je izjavio da Tomislav Nikolić nikada nije dao intervju japanskom listu „Nikei“, u kome je rekao da se ne protivi formiranju ruske vojne baze u Srbiji ako bi to doprinelo očuvanju bezbednosti zemlje, potvrđeno je „Blicu“ u austrijskom predstavništvu ovog lista.
Blic, 29.01.08.

Predsednički kandidat Tomislav Nikolić doputovao je sinoć u Moskvu… U delegaciji SRS bio je i Borislav Milošević, brat Slobodana Miloševića.
Dnevnik, 30.01.08.

Siguran sam da će 3. februara „mali Šešelj“ podneti završni račun za politiku koju je vodio.
Dragan Šutanovac, ministar, Večernje novosti, 28.01.08.

Na pitanje smatra li da premijer zapravo podržava Nikolića u trci za predsednika Srbije, Svilanović (Goran) je odgovorio: „Jasno je da ne podržava Tadića!“
Blic, 28.01.08.

Velimir Ilić za „Novosti“ o podršci u drugom krugu: Uradiću kako kažu Jovan (sin) i Voja.
Večernje novosti, 29.01.08.

Redakcija Kurira pokušala je da lično proveri koliko se Jovan Ilić angažovao u analizi predizbornih kampanja Tadića i Nikolića. Na broj telefona u Atenici javila se Jovanova sestra, koja nam je kratko rekla da je Jovan u školi. On je učenik četvrtog razreda osnovne škole u Čačku.
Kurir, 30.01.08.

U odnosu na Nikolića, Tadić može da se posmatra kao simbol progresivne Srbije, ali njegova politička istorija je istorija gotovo neupotrebljivih političkih kompromisa za koje smatram da je veoma odgovoran.
Dukađin Gorani, analitičar, Danas, 29.01.08.

Aktuelni predsednik Srbije ne mora čak da se overdozira evropskom demokratijom, dovoljno je da ga Amerika navuče na pouzdani LDP.
Brana Crnčević, humorista, Glas javnosti, 28.01.08.

Analizirajući kampanje predsedničkih kandidata, Trebješanin (Žarko, psiholog) je istakao da je „veći stepen usklađenosti“ primetan kod Tadića, dok je Nikolić „malo nejasan, jer se poziva na Rusiju, a pojava mu sugeriše proevropsku orijentaciju“.
Glas javnosti, 28.01.08.

Sociolog Vladimir Vuletić u nastupu Nikolića prepoznaje „model oca nacije“, koji pokušava da ujedini narod. Tadićev nastup, prema njegovim rečima, predstavlja „vođu“.
Glas javnosti, 28.01.08.

Što se kampanje tiče, jeste li videli kako me kopiraju, samo da bi pridobili glasače SPS. Nikolića sam naterao da stavi maramicu u džep, a Tadića da pravi spotove sa mostovima. Baš su smešni, ali to je pomak za njih.
Milutin Mrkonjić, bivši predsednički kandidat, Kurir, 28.01.08.

Predsednički kandidat Boris Tadić u predizbornoj kampanji sve češće podseća na razjarenog lava, dok se njegov protivkandidat Tomislav Nikolić u ovoj kampanji opredelio za ulogu stidljive seoske mlade!
Kurir, 30.01.08.

Birači se 3. februara moraju izjašnjavati samo o jednom – o vlastitom boljem životu, koji će imati u stabilnoj i u svetu uvažavanoj državi. Broj glasova koji bude dobila ova opcija predstavljaće i odgovor zagovornicima teze da Srbija potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pristaje na nezavisnost Kosova. A to je teza koja ignoriše važan detalj – Kosovo će dobiti nezavisnost bez obzira na naše nepristajanje.
Srđan Radulović, kolumnista, Blic, 28.01.08.

Pročitao sam i neverovatan argument da bi trebalo za njih glasati, jer su naši. To nema veze sa demokratijom. Ako naši čine ono što bi činili njihovi, bolje je da to čine njihovi. Pa da oni budu odgovorni i plate cenu.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Ekonomist, 28.01.08.

Ovih dana čitav svet seća se holokausta i kaže – nikad više. Trećeg februara je peti oktobar.
Borka Pavićević, teatrolog, Danas, 30.01.08.

Uslovljavanje EU time da mora da prizna teritorijalni integritet Srbije je potpuno cinično. Na samitu u Solunu EU je 2003. utvrdila poseban mehanizam za pridruživanje KiM. Tom samitu prisustvovala je delegacija Kosova koju je predvodio ondašnji premijer Bajram Redžepi, ali je u sastavu delegacije bio i Milorad Todorović, istaknuti član DSS. Predsednik Srbije je u tom trenutku bio Vojislav Koštunica. (Bio predsednik DSS, ispravka T. K.)
Oliver Ivanović, političar, FoNet, 28.01.08.

Boris Tadić je prvi reagovao šokiran ovakvom ,,podrškom”, ustao je u odbranu prava Marije Šerifović i svih onih koji će slobodno glasati protiv njega. I time je pokazao da za njega demokratija jeste svetinja, te da će biti dobar predsednik svim građanima ove zemlje… U ovoj celoj stvari, osim što je Boris zasijao kao ukras i primer za ugled ne samo u Srbiji nego i u Evropi, ne može se prevideti šteta koju je našim iluzijama o Evropi naneo navedeni evropski aparatčik, pokazujući sluđenim Srbima da je Evropa jedno mnogo ozbiljno mesto u kome nema milosti – čak ni za prirodno pravo pobednice Evrosonga da daje podršku po sopstvenom izboru. Boris je ovim gestom spasao sebe, Mariju, pa čak i Evropu. Pokazao je da u Evropi ima rupa, ali da Srbija može da bude ukras Evrope.
Mirjana Bobić-Mojsilović, spisateljica, Politika, 29.01.08.

U čemu je tajna holandskog animoziteta prema Srbiji? Da li je rigidan stav Haga prema Beogradu oko potpisivanja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji s EU samo posledica slučaja Srebrenice, ili u svemu tome ima i holandskih unutrašnjih kontroverzi? To da snage vojske Republike Srpske prilikom ulaska u Srebrenicu 1995. godine nisu imale baš previše džentlmenski odnos prema holandskim vojnicima iz sastava snaga UN, manje-više, zna se. Možda nije šire poznato da su tom prilikom vojnici generala Ratka Mladića razoružali deo holandske jedinice, neke vojnike naterali i da se skinu u donji veš, a zaplenili su im i nekoliko oklopnih borbenih vozila, što Holanđanima nikada nije vraćeno. Istina, Holanđani su nam uzvratili istom merom 1999, kada su posle američkih aviona holandski borbeni aparati najžešće tukli po ciljevima u našoj zemlji. Nekadašnja imperija vratila je Srbima udarac i čini se da to radi i dalje.
Miroslav Lazanski, komentator, Politika, 28.01.08.

Draga Evropo, ovo pismo pišem u najboljoj nameri, iako sam Srpkinja.
Dragana Matović, komentatorka, Politika, 30.01.08.

Putin piše Tadiću a Nikolić Putinu.
Slaviša Orlović, nastavnik BU, Politika, 28.01.08.

Nikolića čekali u Dumi, a on bio pred „Ruskim carem”.
Politika, 29.01.08.

Pošto mrzi EU Koštunica računa da pristupi Varšavskom paktu ili Pokretu nesvrstanih. Nije obavešten da oni više ne postoje. Ali, nikad se ne zna. Pošteno bi bilo da je i sa gazdom iz Kremlja napravio sličan aranžman kao i po pitanju EU. Dakle, ako Putin ne sačuva KiM, poništava se energetski sporazum. Vrati poklon. Nije KiM dim. Nije gas, iako je čitava Srbija u gasovitom stanju.
Vladan Batić, lider DHSS, Blic, 28.01.08.

Jasno je, naravno, ko u tom odnosu nosi gaće, a ko gaćice, ali isto tako treba imati na umu da su ovoga puta međusobni interesi Rusije i Srbije vrlo realni i opipljivi. I jednima i drugima Amerikanci su kamen u cipeli, i mi i oni smo alergični na NATO, Srbe svrbi Kosovo, Ruse Abhazija i Osetija. Na kraju krajeva, zašto ne reći, „baćuške“ nikad nisu odustale od želje da imaju uticaj na Balkanu.
Miloš Garić, komentator, Press, 28.01.08.

Da je Rusima stalo do Kosova i Srba, a ne do NIS-a ne bi pre nekoliko godina povukli vojnike sa Kosova.
Zoran Ostojić, funkcioner LDP, Glas javnosti, 29.01.08.

Ili čekamo još da nas bratski savez Rusije i Belorusije obavesti da je usvojena Miloševićeva molba da im se pridružimo? Doduše, nismo u međuvremenu izgradili takođe planiranu kinesku četvrt na Savi, ali nismo stekli ni evropsku budućnost u glavi.
Aleksandar Jerkov, umetnički kritičar, Večernje novosti, 30.01.08.

Ne „putinizacija“, nego „čedošiptarizacija“ je na delu u Srbiji.
Radomir Smiljanić, funkcioner kluba „Putin“, Glas javnosti, 29.01.08.

I Bedžet Pacoli, sponzor bivšeg predsednika Jeljcina i njegove porodice, ali i Kremlja uopšte – agent je ruske obaveštajne službe na Kosovu i ako Amerikanci ne stvore veliku Albaniju, pokušaće to isto da urade Rusi.
Dejan Lučić, publicista, Glas javnosti, 29.01.08.

Nacionalni komunizam je piramidalna banka pred kojom ponovo stoje beskrajni redovi u nadanju da se može trošiti tuđe ili nezarađeno. Da je prečica između Beograda i Moskve u carstvu nebeskom.
Nikola Samardžić, uvodničar, Danas, 29.01.08.

Pažljivo birajući reči, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je za radio Dojčlandfunk izjavio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova veoma verovatno, uz opasku da se „istorija ne može zaustaviti“.
Dnevnik, 28.01.08.

Evropska unija, SAD i Albanci na Kosovu i Metohiji su sada u jednoj skoro psihotičnoj situaciji.
Slobodan Samardžić, ministar, Tanjug, 28.01.08.

Pokazalo se od 1999. da protok vremena samo sužava manevarski prostor za različita rešenja za kosovski problem.
Milo Đukanović, lider DPS, Tanjug, 28.01.08.

Pristupom koji zagovaraju Koštunica i Samardžić izgubićemo i Kosmet i budućnost u Evropskoj uniji, i Srbija će se nepovratno vratiti još desetak godina unazad. To znači da će generacije i generacije koje dolaze morati da ispravljaju tu njihovu besmislenu krivu Drinu.
Oliver Ivanović, političar, Dnevnik, 28.01.08.

Kroz nekoliko godina Srbija se može naći u situaciji da je bez Kosova, bez EU, u hladnom ratu sa Amerikom, i bez gasovoda. Pred nama je „savršena oluja”.
Branko Milanović, ekspert, Politika, 30.01.08.

Građani Srbije smatraju da holivudske zvezde kampanjom protiv nezavisnosti Kosova i Metohije mogu uticati na promenu javnog mnjenja na Zapadu, pokazala je ovonedeljna anketa na Tanjugovom sajtu.
Glas javnosti, 28.01.08.

Konkurs za popunu radnih mesta u policijsko-pravosudnoj misiji Evropske unije na Kosovu i Metohiji završen je prošlog četvrtka.
Politika, 30.01.08.

Kosovski politički vrh, na čelu s Hašimom Tačijem, neuporedivo lakše će braniti svoju odluku o proglašenju nezavisnosti ukoliko Srbija izglasa Nikolića za predsednika. Jer, dovoljno će biti već samo podsećanje na činjenicu da je Nikolić bio potpredsednik srpske vlade 1998. i 1999. godine, a svi znaju šta se u to vreme dešavalo na Kosovu. Zapravo, da budem potpuno jasan i otvoren: ako Srbija želi da pospeši talas iseljavanja Srba s Kosova, neka se opredeli za Nikolića; ako, pak, želi da očuva srpstvo na Kosovu, jedina joj je opcija pobeda Tadića. Na Srbiji je da bira.
Baton Hadžiju, analitičar, Dnevnik, 30.01.08.

I otcepljenje Crne Gore dobrim delom je bilo u funkciji priznavanja države Kosovo.
Andrija Mandić, crnogorski opozicionar, Kurir, 28. 01. 08.

Glupo je da ne priznaju prvi (nezavisnost Kosova). U pitanju je čast Crne Gore.
Matija Bećković, akademik, Kurir, 28.01.08.

Zadivljen čudima turističke ponude Kosova, posetilac internet stranice www.visitkosova.org teško će primetiti da od svih ugroženih vrsta nema samo jedne – Srba.
V. Radomirović, izveštač, Politika, 29. 01. 08.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Lidija Amidžić kaže da nije neophodno dobro poznavati prirodu i biologiju da bi se shvatilo da su na sajtu o kosovskom turizmu objavljene neistine i nemoguće stvari.
Politika, 29.01.08.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović je (28. januara) najavio da će ta stranka narednih dana možda poslati neku poruku biračima u Srbiji.
Dnevnik, 29.01.08.

Svilanović (Goran) kaže da nije ubeđen da će Koštunica promeniti mišljenje, čak i ako mu građani, davanjem poverenja Tadiću, pošalju jasnu poruku u kom pravcu žele da idu.
Dnevnik, 29.01.08.

DSS je ionako na ivici nestanka. Jedino njihovo oruđe jeste pretnja koalicijom s radikalima. Pitanje je jesu li oni radikalima uopšte potrebni. Svako, pa i birači, radije kupuje original od imitacije.
Vojin Dimitrijević, pravnik, Danas, 29.01.08.

To je situacija u kojoj je Koštunica najmoćniji čovek, iako ima izrazito slabu podršku u biračkom telu. Ali, veliko je pitanje da li će bilo radikali, bilo demokrate, hteti da ga trpe na mestu premijera.
Jovo Bakić, analitičar, Dnevnik, 28.01.08.

Vojislav Koštunica drži poluge vlasti, vrlo suvereno, već priličan broj godina. Ali, u njegovoj politici je nešto očigledno jako pogrešno, jer su radikali sa 900.000 uspeli da dođu na 1.600.000 glasača. Mislim, možda je to i netačno, da je u pitanju tendenciozno i namerno pravljena politika u kojoj će onda neko ko ima sto, do dvesta hiljada glasača moći da vlada i dalje, što je apsurdno, ali istinito.
Pavle Pekić, glumac, Glas javnosti, 30.01.08.

I zato moguća odluka Koštunice da ne podrži Tadića ne samo da nije prirodna… nego je i put ka političkom samoubistvu. Ostaje da, ako Koštunica u poslednji čas ne promeni odluku, više verujemo u svest birača nego partijski opredeljenih građana. Tako je bilo i septembra 2000. godine. Ako je Koštunica zaboravio, nadamo se da građani nisu.
Miroslav Kos, uvodničar, Blic, 29.01.08.

Sveti Sava danas je življi i veći i nad onim što se dešava na Kosovu.
Matija Bećković, akademik, Večernje novosti, 28.01.08.

Iako su na Svetosavsku akademiju stigli petnaestak minuta posle ostalih, Karađorđevići su bili zgroženi kada su uočili da se njihova mesta nalaze na samom ćošku prvog reda, u blizini muslimanskog poglavara Adema Zilkića.
Kurir, 29.01.08.

Prve nove putne isprave zemlje Srbije bi trebalo da dobiju Novak Đoković, Ana Ivanović, Jelena Janković, Nenad Zimonjić, Ceca Ražnatović, Marija Šerifović, Vladimir Putin, kao počasni građanin, poljoprivredni proizvođači, majke koje imaju više od petoro dece.
Dragan Marković Palma, predsednik opštine Jagodina, Kurir, 29.01.08.

Nama u SPS je zanimljivo da nas se svi sete kada im nešto treba, bilo da je reč o podršci na izborima, ili kada se govori da nekog treba zameniti u vladi.
Žarko Obradović, funkcioner SPS, Dnevnik, 28.01.08.

Prema navodima G17 Plus, nakon incidenta kojim su pokušali da diskredituju lidera G17 Plus, ljudi koji su se javno bunili protiv podele besplatnih akcija su se na šalteru Glavne pošte uredno prijavili za sticanje prava na te iste akcije, „što jasno govori o dvoličnosti i neprincipijelnosti predstavnika SRS-a”.
Beta, 29.01.08.

Treba li podsećati Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije da je dnevnik „Politika“ – koji je osnovao Slovenac Vladislav Ribnikar – najstariji dnevnik na Balkanu, te da, uprkos teškim vremenima koja je preživeo tokom devedesetih prošlog veka, poslednjih godina opstaje kao nezavisan i ugledan list. „Politika” nije u službi nijedne politike.
Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica, Politika, 29.01.08.

Režiser Stojanović, koji svoj film opisuje kao srpsku verziju holivudskog klasika „Prohujalo sa vihorom“, izjavio je da je za Baba Boginje potreban talenat jedne Olivere Katarine ili Grete Garbo.
Večernje novosti, 30.01.08.

Nakon predaje akreditiva u sedištu NATO u Briselu, novi parlamentarni predstavnik Rusije pri NATO skupštini, Dmitrij Rogozin, priložio je i jedan tomahavk kao poklon generalnom sekretaru alijanse, Japu De Hopu Sheferu.
Glas javnosti, 30.01.08.

Za dobru satiru treba dobra diktatura.
Dragoljub Ljubičić, pisac, Nedeljni telegraf, 30. 01. 08.

Ne znam da li Karlobag, Ogulin, Karlovac i Virovitica imaju pravo da glasaju na predsedničkim izborima u Srbiji ili je to malo prevaziđeno?
Bora Đorđević, muzičar, Politika, 30.01.08.

Jakov Ignjatović davno je rekao za naše sunarodnike Srbe da su narod koji stalno sanja obnovu Dušanovog carstva, ali da sve smrt prevari.
Ljubiša Jeremić, kritičar, Politika, 30.01.08.

Jevreji u Izraelu neretko naglašavaju istorijsku stradalačku sličnost sa Srbima.
Đoko Kesić, uvodničar, Press, 30.01.08.

Dovoljno se razlikujemo da je neuputno gomilati nove razlike čak i gde realno ne postoje.
Rade Brajović, novinar, Svedok, 29.01.08.

Beduini uče kamile da plivaju. To je posledica globalnog zagrevanja. Zagrejte svoje dlanove za drugi krug.
Margit Savović, uvodničarka, Svedok, 29.01.08.

Peščanik.net, 30.01.2008.