Otvoreno pismo Svetom arhijerejskom sinodu SPC i predsedniku Srbije

VAŠA SVETOSTI, VAŠA VISOKOPREOSVEŠTENSTVA, VAŠA PREOSVEŠTENSTVA,

Uveren da zauzeti pastirskim radom, molitvama i tihovanjem niste u stanju da pomno pratite sva zbivanja u profanom svetu, usuđujem se da vam kao praktikujući vernik SPC skrenem pažnju na jedan događaj koji bi mogao i morao privući Vašu pažnju.

Pre izvesnog vremena, naime, nedaleko od mog zavičaja, na Mećavniku, upriličeno je otvaranje filmskog festivala “Kustendorf”. Ništa loše samo po sebi. Naprotiv! Treba da bude što više svakovrsnih umetničkih festivala; ono, međutim, zbog čega vam se obraćam nema nikakve veze sa festivalom i umetnošću. Ali i te kako ima veze sa jednom katastrofalnom politikom i otvorenim činom svetogrđa koji se zbio – da stvar bude kudikamo gora – ispred same drvengradske crkve. Izvesna lica su, naime, u prisustvu premijera Vojislava Koštunice, Matije Bećkovića, Nikite Mihalkova, Petera Handkea, (Koštuničinog Danijela Šifera) i ostalih visokih istomislećih zvanica izvela jedan performans. Ni bi to takođe bilo ništa loše da “performans” nije predstavljao seriju svetogrdnih činova koji su izazvali veliku sablazan među pravoslavnim vernicima. Šta se zapravo dogodilo?

Narečena gospoda su blagoizvolela da pred kamerama i buljukom novinara sahrane kopiju filma “Umri muški 4”. Malo je to zaličilo na ona minhenska spaljivanja knjiga, ali to nipošto nije bilo najgore što se dogodilo. Ne zna se, zapravo, šta je bilo grđe od grđega. Da li skrnavljenje časnog krsta na kojem su lakrdijaši napisali DIE HARD 4, što u prevodu sa engleskog i ćirilice znači “umri muški”, a što u jednoj suptilnijoj analizi nije ništa drugo do đavolska sprdnja sa Hristovim krsnim mukama i smrću. Ili, možda, još veća sprdnja sa zaupokojnim obredom i molebni, praćena kojom je kopija filma položena u pravom kovčegu u pravu raku, čime je čin hrišćanske sahrane apsolutno obesmišljen i oskrnavljen.

Da li sam dobro razumeo svetootačku literaturu, časni oci, u kojoj piše da nakaradna i naopaka upotreba svetih sasuda i obreda ni u kom slučaju ne može biti “umetnički čin”, već isključivo crna misa. Ili da kažem otvoreno: satanizam, prizivanje razornih nečistih sila. Da li je u pravu, časni oci, Nikolaj Berđajev, koji upozorava da je “svako okupljanje koje nije u Hristu, skup u antihristu.”

Bilo bi dobro da se SPC oglasi jednim saopštenjem u kojem će osuditi mokrogorsko svetogrđe. Jer ako ne učini tako, ostaće gorak i sablažnjujući utisak da to svetogrđe podržava.

Toliko o spiritualnoj dimenziji drvengradskog “performansa”. Za svetovnu se obraćam na adresu Predsednika Republike.

POŠTOVANI GOSPODINE TADIĆU,

Vaš verolomni koalicioni partner je, kako vidimo, u sumanutom nastojanju da se održi na vlasti posegnuo i za crnom magijom, što nije politički problem i što je sa jedne strane komično, ali pozadina, logistika i ciljevi crnomagijskih obreda podno Tare i te kako jesu. Iz prostog razloga što su plaćeni novcem poreskih obveznika, o čemu bi svakako trebalo da povedete računa. Jer ONO gore, zapravo uopše nije bilo nikakav filmski festival već privatni party, politički skup istomišljenika, umišljenih boraca protiv globalizacije, finansiran iz državne kase. Očekujem da naložite poslanicima Demokratske stranke – čiji sam član – da u parlamentu postave sledeća pitanja: ko je platio helikopter kojim je Nikita Mihalkov, deus ex machina, sleteo na sahranu filma? Ko je platio dolazak i boravak Petera Handkea, Koštuničinog Danijela Šifera? Ko je i koliko novca izdvojio za festival na kome je pristup bio dozvoljen isključivo uskom krugu pajtaša i pratećih dupelizaca?

Nadam se da su vas rezultati proteklih izbora uverili da je Onaj koji je nadahnuo pomenuti mokrogorski festival definitivno odneo šalu i da vaš koalicioni partner, baš kao Milošević, do neprepoznavanja poistovećuje nacionalni i državni interes sa ličnim interesima, interesima svoje stranke i interesima legije klijenata. Verujem da uviđate da u ovoj ojađenoj zemlji niko ko nije po tričavoj meri i još tričavijem ukusu vašeg koalicionog partnera ne može da štampa novine niti da snimi film, a ako “sahrane” potraju, uskoro ovde ništa neće biti moguće.

Ubeđen sam da vam ne promiče da paralelno sa lukrativnom “borbom protiv globalizacije”, vaš koalicioni partner mirno gleda kako globalizacijski procesi pustoše ovu nekada bogatu zemlju i kako samovoljno i drsko ustupa NIS Rusima u bescenje zarad nekoliko blagonaklonih reči podrške iz Kremlja.

GOSPODINE TADIĆU,

Ni za Miloševićevog vakta Srbija u duhovnom i kulturnom smislu nije bila spala na ovako niske grane. Već sam vam pisao, ali da ponovim: na vama leži odgovornost za krajnji ishod ovog nezapamćenog propadanja. Od vas zavisi da li će Srbija i dalje ostati tribalna zajednica okupljena u prividnu državu koju – ionako tričavu i slabu – tribalni “državnici” iz dana u dan rastaču i razaraju svojim neobuzdanim samovoljama. Ili će Srbi konačno postati nacija, zajednica slobodnih ljudi, a Srbija država sa jasno uspostavljenim sistemom vrednosti. Vi se morate uzdići iznad uskih interesa Demokratske stranke i oko sebe okupiti za sada rasute snage. Svi ćemo vam pomoći da pobedite. Ali da biste pobedili, morate razvrgnuti sramnu koaliciju sa Koštunicom. Nije to Vaše društvo. On je lik iz Top liste nadrealista.

 
Danas, 24.01.08.

Peščanik.net, 23.01.2008.