crna taraba

Foto: Predrag Trokicić

Da, naša je vlast možda zrela za smenu ali je nikako ne možete optužiti da se zrelo ponaša. Na nivou: ovo je najgori dan u mom životu, niko mi nije došao na rođiš – predsednik države i premijerka su jednoglasno proglasili da „Srbija nikad nije bila u težoj situaciji“. Šta se desilo? Šta je potrlo zlatno doba u koje smo još onomad upali, šta je poništilo besomučno kićenje Beograda, nesuvislo kićenje statistike i nakićene izjave o onolikim pobedama? A naročito – šta je to crnje od turskog zuluma, ratova, nacističke okupacije, sankcija, bombardovanja…?

Crni petak, eto šta. Ne, ne onaj koji se u belom svetu proslavlja zbog robe na sniženju nego ovaj naš koji je ožaljen zbog robe na poskupljenju. I to ne poskupljenja kod nas (koje vlast nit pominje nit zbog njega žali) nego poskupljenja „naše“ robe u kosovskim radnjama, jer su „takse“ (carina?) dignute na 100%. Predsednik države se čak požalio i da je „zeleni prelaz“ (švercerska ruta?) stavljen pod kontrolu pa sad roba ni tako ne može da uđe na Kosovo, čime je ova ekonomska i politička zađevica predstavljena kao nemoguća misija doturanja hrane izgubljenima u pećini.

A kada je kosovska policija krenula da hapsi osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića, crni petak je postao još crnji. Jer je, po rečima premijerke, pokrenuta „nekakva istraga za nešto što se desilo pre jedanaest meseci pa su se najednom sada setili da na taj način nešto istražuju“.

Osim što se to „nešto što se desilo“ – nije „desilo“ nego je bilo naručeno, planirano, brutalno izvedeno i zataškavano, i što nije bilo „nešto“ nego – ubistvo opozicionog lidera protiv kojeg je ovde intenzivno vođena hajka, premijerkina izjava je objasnila zašto vlast ne misli da je ovaj petak pocrneo zapravo onda kada je crna trojka u Kruševcu navalila štanglama na ovdašnjeg opozicionog političara.

A nije pocrneo zato što opozicioni političar, kao što mu samo ime kaže – nije vlast. Zbog čega se, sasvim u skladu sa vladajućom školom mišljenja (a još više delanja) premijerka osetila pozvanom da razbijenu glavu Borka Stefanovića poistoveti sa virtuelnim napadima na sebe („nažalost, danas postoje te društvene mreže na kojima ne možete svakog da iskontrolišete“) ali i da insinuira da je opozicija sama kriva jer „širi mržnju“ i „deli Srbiju na krezubu i građansku“. Predsednik države je skromno dodao još i upozorenje opoziciji da „ne pokušavaju da izazivaju nasilje“ jer on „zna kakve su nečije ideje“.

Naravno, staro teatarsko pravilo da batinaši koji se pojave u prvom činu, na inauguraciji, u trećem moraju da opale štanglom po glavi – nisu pomenuli. Valjda zato što im ovih dana teatri i glumci idu na živce više nego crni petak.

Peščanik.net, 26.11.2018.

Srodni link: Ljubodrag Stojadinović – Hitler iz novog bukvara


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)