Beogradski izbori su za manje od mesec dana. I dok se većina mojih prijatelja presabira i vodi unutrašnji dijalog o tome za koga da glasa 4. marta, ja mislim o organizovanju nezavisnog, građanskog posmatranja izbora.

Negativna kampanja koja je prethodne nedelje pokrenuta s ciljem da diskredituje posmatračku misiju Crte samo nas je ojačala u želji da organizujemo posmatranje izbora, kao model uključivanja građana u izgradnju demokratskog društva koje počiva na fer i slobodnim izborima.

Nezavisne, građanske posmatračke misije su deo izbornog procesa u brojnim zemljama u Evropi i svetu, bez obzira na stepen razvoja demokratije i stanja ljudskih prava u njima. Niko u tim zemljama ne osporava pravo građana da organizuju nezavisno posmatranje izbora. U zemlji kao što je naša, na putu evropskih integracija, građansko posmatranje izbora bi trebalo da ide u korist svima: građanima, izbornim organima, partijama na vlasti i opoziciji. Činjenica da građanska posmatračka misija postoji i neometano radi – jedan je od pokazatelja da je zemlja sposobna da unutrašnjim mehanizmima pomogne organizovanje fer i slobodnih izbora.

Demokratija se nije sama od sebe gradila ni u jednom društvu, pa neće ni kod nas. Upravo zbog toga ne smemo da ćutimo i povlačimo se pred naletom osionih. Treba da zaštitimo demokratiju tako što ćemo učestvovati u njenim procesima, braneći institucije i otvarajući prostor za građansko učešće. Demokratiju čine zakoni jednaki i obavezujući za sve, ali demokratsko društvo pre svega čine slobodni građani spremni da štite svoja prava.

Ovde podsećam na nalaze Crtinog istraživanja „Učešće građana u demokratskim procesima“. Iako poražavajući u nekim segmentima, nalazi ovog istraživanja pokazuju gde je prostor za napredak. Izbori su i dalje jedina aktivnost u kojoj učestvuje većina građana. Ipak, jedan broj građana kaže da bi rado učestvovao u drugim vidovima demokratskih procesa, ali ne zna kako. Upravo je tu odgovornost civilnog društva – da ponudi način za uključivanje građana koji žele da svojim angažmanom doprinesu razvoju demokratije.

Kako bi učešće u demokratskim procesima prevazišlo diskutovanje o politici nakon glasanja – akcija u kojoj građani, kako sami kažu, najviše učestvuju (37 odsto), Crta je ponudila dve konkretne prilike za demokratsko angažovanje.

Prva prilika je da budeš posmatrač. Prijavi se na budideo.crta.rs, budi posmatrač na beogradskim izborima. Ako želiš da se uveriš da su izbori sprovedeni u skladu sa zakonom, imaš priliku da nam se pridružiš. Crtini posmatrači, obučeni po međunarodnim standardima, biće raspoređeni na reprezentativnom i slučajnom uzorku, koji omogućava da obavestimo javnost u kojoj meri su izbori u Beogradu bili fer i slobodni. Takođe je važno znati da Crtini posmatrači ne mogu da budu aktivno uključeni u politički život kao članovi partija, niti kao kandidati na izbornim listama ili članovi biračkih odbora lista koje učestvuju na beogradskim izborima, kako bismo osigurali nepristrasnost i objektivnost. Crtini posmatrači se ne mešaju u rad izbornih organa, ne ometaju izborni proces i ne utiču na opredeljenje građana koji ostvaruju svoje izborno pravo.

Druga prilika je da probudiš REM. Podnesi prijavu na rem.gradjaninastrazi.rs. Odgovornost koju Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ima prema građanima tokom izbornog procesa je veoma značajno, jer ono jedino ima nadležnost da nadzire aktivnosti elektronskih medija i zaduženo je za stvaranje ambijenta jednakog predstavljanja svih kandidata i ostvarivanje prava građana na objektivno informisanje. Prijavom na rem.gradjaninastrazi.rs građani imaju mogućnost da obaveste REM o uočenom kršenju obaveza pružalaca medijskih usluga i da zahtevaju reakciju ove institucije.

Da ne bude zabune – slovo zakona kaže da građani imaju pravo da preko sredstava javnog informisanja budu ravnopravno, blagovremeno, istinito, nepristrasno i potpuno obavešteni o izbornoj kampanji podnosilaca izbornih lista i kandidatima sa izbornih lista, kao i o drugim događajima značajnim za izbore. To znači da su sredstva javnog informisanja dužna da u izbornoj kampanji obezbede ravnopravnost, blagovremenost, istinitost, nepristrasnost i potpunost u obaveštavanju o svim podnosiocima izbornih lista i kandidatima s tih lista, kao i o drugim događajima značajnim za izbore.

Odgovornost je na nama. Ne propuštajmo šanse da razvijamo društvo u skladu sa demokratskim principima. Niko drugi se za te principe neće izboriti do nas samih. Zato za one koji ne poštuju zakon – nulta tolerancija. Zato akcija. Zato u odbranu demokratskih principa.

Prvi korak su slobodni i fer izbori. Pridruži nam se u borbi za demokratski poredak u kome se pravo na slobodu izbora ne dovodi u pitanje.

Budi sa nama – budideo.crta.rs

Raša Nedeljkov, Crta

Peščanik.net, 05.02.2018.

Srodni link: (Ne)javan rad Gradske izborne komisije