U četvrtak, 07.04. u 12.00 će se u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) održati konferencija za štampu povodom izlaska knjige Danilo Kiš (1935-2005) Između poetike i politike. Knjigu je priredila Mirjana Miočinović, i sadrži materijale sa Međunarodnog skupa pisaca održanog u Centru za kulturnu dekontaminaciju od 15. do 17. juna 2005, povodom sedamdesetogodišnjice piščevog rođenja. Ovim izdanjem Centar za kulturnu dekontaminaciju započinje ediciju Transkripti.

Knjigu će predstaviti Borka Pavićević (izdavač), Mirjana Miočinović (priređivač) i Metaklinika, (dizajn).

Prvi deo knjige čine fragmenti razgovora kojeg je vodio sa njim Boro Krivokapić (1982), kao i transkript III epizode serije „Goli život” Danila Kiša i Aleksandra Mandića, uz Mandićev uvodni tekst.

U drugom delu knjige nalaze se transkripti razgovora sa Međunarodnog skupa pisaca koji je održan od 15. do 17. juna 2005. u Centru za kulturnu dekontaminaciju (učestvovali: Nenad Veličković, Laslo Blaskovič, Kšištof Varga, Aleksandar Hemon, Fatos Lubonja, Muharem Bazdulj, Milan Đorđević, Mihajlo Pantić, Vladimir Arsenijević, Zoran Đerić), kao i tekstovi autora koji su iz nekog razloga bili sprečeni da prisustvuju skupu (Vladimir Bacunov, Aleš Debeljak, Aleksandar Gatalica). Svoje su priloge poslala dvojica mladih kompozitora. Englez Stiven Čejs (Stephen Chase) i Amerikanac Metju Vest (Matthew Vest). Ovi su tekstovi kratki opisi njihovih slučajnih susreta s dvema Kišovim knjigama, s romanima Peščanik(M. Vest) i Bašta, pepeo (S. Čejs), i njihovog pokušaja da pronađu “neku vrstu muzičkog odgovora” na snažne utiske koje su te knjige proizvele u njima. U knjizi se objavljuju fragmenti partitura obeju kompozicija. Na kraju zbornika, kao neka vrsta eksplikativnog dodatka, nalazi se završno poglavlje knjige Davora BeganovićaPamćenje traume. Apokaliptička proza Danila Kiša (2007), pod naslovom “Jugoslovenska varijanta staljinizma: Goli otok i Goli život“. (iz Napomene M. Miočinović).

 
Urednici edicije Transkripti: Ana Miljanić i Vladimir Tupanjac

Priređivač: Mirjana Miočinović

Prevod: Ameli Mišić, Branislava Stojanović, Agnješka Lasek, Vanja Savić, Damir Arsenijević

Lektura: Branka Kupi

Saradnici u pripremi: Vladimir Tupanjac i Aleksandra Savanović.

Dizajn: Metaklinika

Objavljivanje knjige pomogao je Alianz Kulturstichtung.

 
Centar za kulturnu dekontaminaciju, 05.04.2011.

Peščanik.net, 04.04.2011.