U ponedeljak, 26. novembra u 19 sati, CZKD

Peščanik organizuje raspravu

DIVLJE DRUŠTVO – DIVLJAČKA DRŽAVA
Da li je završena jedna epoha

 

Učesnici

Vesna Pešić
Dubravka Stojanović
Srđa Popović
Vesna Rakić-Vodinelić
Dejan Ilić
Svetlana Lukić

live streaming na www.pescanik.net

 

Izvodi iz prepiske učesnika

Povod da opet izađemo iz naših redovnih aktivnosti, sajta i emisije, je velika konfuzija koja je nastala u poslednjih nekoliko meseci. Ostali su bez reči mnogi naši sagovornici, ali i čitaoci i slušaoci. Svi osećamo da je nastalo neko novo stanje, koje se ne može definisati dosadašnjim pojmovima i argumentima. U svakom slučaju, oni nisu dovoljni. Kao da je jedna epoha završena, ušli smo u nešto novo i mislimo da je potrebno to nekako imenovati, objasniti. Dodatna novina je to što je nestalo ono što smo zvali civilnim društvom, i naravno, što je posle najnovijih raspleta u DS i LDP uništena i poslednja nada da na njih možemo da računamo. Građanska Srbija je ostala bez kompasa i postavlja se pitanje šta da se radi – nove stranke? građanske akcije? ništa?

***

Meni je nejasno na šta se odnosi kad kažete – velika konfuzija. Da li stvari mogu da se gledaju nekim normalnim očima, odnosno da se kaže, kada je reč o novoj vladi, da je nešto dobro, da je nešto loše, da je nešto još uvek nepoznato, prosto onako realno, umesto ovog paničenja.

***

Mislila sam da čak i oni koji, kako vi kažete, paniče i pričaju o povratku u 90-e znaju da nije ni dovoljno ni produktivno o Dačiću govoriti samo kao o portparolu genocida, o Vučiću kao Šešeljevom učeniku… Njihova biografija je važna, ali se njome ne može sve objašnjavati i tumačiti, celo to katastrofalno stanje u kome se nalaze društvo i država. Tim biografijama se ne mogu tumačiti ni mnogi njihovi loši potezi, jer su oni samo nastavili da upotrebljavaju alatke koje je napravila i ostavila u nasledstvo Demokratska stranka, a ne Slobodan Milošević i Šešelj.

***

Ja se javljam u dijagnostičare. Sklonila bih se u publiku, jer ne znam šta treba raditi.

***

Spremna sam da obradim temu pravosuđa u širokom smislu, a i nešto od tema koje su vezane za korupciju, više u pogledu pravosudnih načina koji bi mogli biti efikasni, nego u odnosu na same konkretne oblike korupcije.

***

Vi znate moj stav da naš glavni problem nije politički, nego stanje društva. U onom prvom delu (je li gotova jedna epoha?) bavili bismo se ZAVRŠENIM PROCESIMA koji su definisali poslednjih 20 godina, a to su:

kraj socijalizma
pljačka društvene imovine
ratovi
Haški tribunal
Kosovo
uspon i pad Demokratske stranke
reforma sudstva
reforma bezbednosnih službi
pokušaji suočavanja sa zločinima
“oslobađanje” medija
sukob levice i desnice

Bitno je da su sve to ZAVRŠENI PROCESI. Mislim da su beli listići, intuitivno, obeležili taj momenat. Taj bilans: politički, ekonomski, moralni i intelektualni bankrot zemlje – glasanje tu više nije imalo nikakvog smisla. Neki to nazivaju i kapitulacijom, za mene je to realizam.

Ta tačka, kao nulta, po nekima pruža i nove mogućnosti, jer su sve maske pale i otkrivena je sva naša golotinja. Posle izbora imamo mnogo istinitiju sliku Srbije. U skladu s tim odrekli smo se i mnogih lažnih nada.

Mislim da je ovo dobar trenutak za pogled na veliku sliku.

***

Mi smo i dalje živi i moramo i dalje živeti – ovde. Pitanje je kako to da uradimo. Mi imamo bolesno društvo, ili, kako to kaže Nenad Dimitrijević, mi nemamo društvo uopšte, jer se nalazimo u predpolitičkom stanju. Zato svaki novi akter na političkoj sceni, stranka ili pojedinac, mora da pokaže da ima svest o tome da gradi nešto ispočetka. Nova stranka mora da započne sa nečim što bi na nivou društva predstavljalo ustavotvornu skupštinu.

***

Ovde postoji strah (koji je moral uterao u kosti) da čim kažeš da je dobro nešto što Dačić radi, izdao si “našu stvar” (kao komunisti!) i maltene rehabilituješ Miloševića. Mi moramo da oslobodimo svoj mozak, jer je ovo društvo teško propalo, nema tu više nikakvog prostora za preterana i nerealna očekivanja. Gde da u ovoj pustinji napabirčimo neke divne ljude koji će od sutra sve perfektno da rade. Ne postoje “naši” i oni neće skoro doći, nema čekanja Godoa, što ne znači da neće biti neke nove stranke za koju može da se glasa.

Peščanik.net, 21.11.2012.

Srodni linkovi:

Vesna Pešić – Divlje društvo

Ištvan Kaić – Divlje društvo do srži

KRAJ EPOHE