Demokratska stranka je svoju predizbornu kampanju započela spotom koji je već nagrađen, doduše ne glasovima njihovih birača. Nagradu je dobio još 2006. na Kanskom festivalu reklamnih kampanja, samo što to nije bio spot za Demokratsku stranku već za predsedničkog kandidata u Argentini. I, ako ćemo pravo, bio je mnogo inteligentnije i doslednije urađen, uostalom, zato je i dobio srebro na ovom prestižnom festivalu.

Traljava kopija koja je napravljena za Demokratsku stranku nije uspela da iznese osnovnu ideju spota, a to je – da jedne iste rečenice, ako se čitaju odozgo nadole, izražavaju pesimizam i beznađe, ali kad se čitaju odozdo nagore one postaju snažne optimistične poruke koje bude nadu. U pokušaju da taj efekat ponove, domaći stvaraoci su uspešno iskopirali prvi deo spota, ali im je u nastavku malo zapelo – čitanje odozdo nagore ne daje baš željeni rezultat (jer da bi ga dalo, potrebno je mnogo više umešnosti i pameti) pa su morali da malo smandrljaju čime se izgubila magija originalne ideje. Nažalost, nije se izgubila i ideja tako da ”svaka sličnost sa originalom nije slučajna”.

No, za utehu je da Demokratska stranka nije jedina koja je pokušala da iskopira jednu dobru ideju – na You Tube se može videti da su religiozne organizacije i religiozni pojedinci napravili svoje verzije ovog svojevrsnog preobraćanja beznadežnih u verujuće. Čak je i izvesni Manuel Villar 2010. imao identičan spot u svojoj predsedničkoj kampanji.

Pa dobro, ako su i drugi mogli da ukradu, zašto to nije smela i Demokratska stranka, tim pre što je njoj zaista potrebno da ”preobrati” razočarane i bezvoljne? Pa zato što je Demokratska stranka upravo i optuživana za krađe, a sve u želji da se u javnosti stvori uverenje da je to stranka lopova. A kad vas neko za to optužuje i čak vodi ozbiljnu kampanju kojom želi da se te optužbe prihvate kao istinite, onda je dosta nesmotreno da im idete na ruku ukradenim spotom. (Da i ne pominjem što se u spotu potkrala još jedna krađa nekadašnjeg izbornog slogana jedne druge partije – Od nas zavisi).

Pa kad je već Demokratskoj stranci predizborni slogan da demokratija stanuje na staroj adresi, ne treba konkurenciji dati materijal da i krađa stanuje na staroj adresi.

http://youtu.be/lFz5jbUfJbk

http://youtu.be/YAAC3fzIj3Y

http://youtu.be/4cyuDiHdtpU

Peščanik.net, 28.02.2014.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)